A sütőtök fogyasztás előnyei

Az ősz beköszöntével megjelennek a tipikus szeptemberi ízek, amelyek a szeptemberi zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt térnek be konyhánkba. Az egyik legnépszerűbb őszi zöldség a sütőtök, amelyet számos formában el lehet készíteni, hiszen sütve, főve, vagy köretként is ízletes. Ezen sokoldalúan elkészíthető zöldség azonban nem csak finom, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik, amelyet jelen blogbejegyzésünkben gyűjtöttünk össze számotokra.

1. Ásványi anyagokban gazdag

A sütőtök az egyik, vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb termény. A sütőtök magjában nagy mennyiségben található meg a linolsav, linolénsav, illetve béta-karotin és E-vitamin, de jelentős mennyiségű szelén, cink, mangán és réz található benne. A fent felsoroltak mind olyan elemek, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen elemei, és amelyeket kifejezetten érdemes ősszel fogyasztani immunrendszerünk támogatása érdekében.

2. Javítja az ellenállóképességet

A sütők béta-karotin tartalma kiemelkedő, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná válik. Az A-vitamin egyik jótékony tulajdonsága, hogy a fertőzések leküzdésében segíti a szervezetet. Lényeges továbbá megemlíteni, hogy béta-karotin tartalma mellett a sütőtök C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. A C-vitamin szintén erősíti az immunrendszert, így fogyasztása a hideg, őszi hónapokban kifejezetten ajánlott.

3. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A benne található karotinoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, amelyek a rák kialakulásának elkerülésében játszhatnak szerepet. Az E-vitamin védelmet nyújt bizonyos rákbetegségekkel szemben.
Erősíti az immunrendszert, gyulladásgátló hatású, de hasznos lehet megfázás ellen, és cukortartalma miatt jó hatással van az izommunkára is.

sütőtök

4. Erősíti a szívet

Szívünk testünk motorja, így annak megóvása elengedhetetlen kiegyensúlyozott életünkhöz. A sütőtökben található kálium, C-vitamin, továbbá a rostok és az antioxidánsok együttesen segítik a szív megfelelő karbantartását, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, ezzel is védve a szívet a különféle érrendszeri betegségektől.

5. A szép bőr titka

A sütőtökben lévő karotinok nem csak a rák kialakulásának kockázatát csökkentik, de bőrvédő hatásuk is van. A ráncok elleni harc egyik legnagyobb segítsége, mivel segít semlegesíteni a szabadgyököket, illetve megvédik a bőrt a káros UV sugaraktól, amelyek szintén felelősek a bőr öregedéséért.

Reméljük, hogy jelen összeállításunkkal sikerült titeket meggyőzni arról, hogy a sütőtök nem csak finom, de nagyon egészséges is. Látogassatok el üzleteinkbe vagy webáruházunkba és próbáljátok ki ezt a sokszínű és ízletes zöldséget még ma. További ötletekért és naprakész információkért kövessétek Facebook oldalunkat, termékeinket pedig keressétek üzleteinkben, illetve a webshopban.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek