fbpx

Agata

Az Agata egy holland burgonya fajta. Viszonylag korán érik, külseje és húsa egyaránt sárga, héja ragyogóan sima. Az Agata burgonya magas terméshozamú, a gumók alakja egységes, ezért általában csomagolt prémium termékként értékesítik. Gumóira jellemző az ovális alak és a sekélyen ülő szemek. Alacsony szárazanyag-tartalommal rendelkezik, nem érzékeny a terméskárra és a rothadásra.

Tulajdonságok

Gumó alakja: Ovális

Burgonya hús színe: sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: nagyon sima

Gumó mérete: elég nagy

Hozama: magas-nagyon magas

Főzési típus: A

Szárazanyag tartalom: 19%

Érési időszak: középkora

Agria

Az Agria egy magas hozamú, egységes termésű burgonyaféle. Ez a fajta sokrétűen felhasználható, az élelmiszeriparban elsősorban chips alapanyagént, sültburgonya sütésre, vagy többféle tartós élelmiszer (keményítő / burgonyapehely) készítésére használják. Keménysége miatt kissé nehezebb feldolgozni, viszont kevésbé sérülékeny is. Nagyon jó ellenállást mutat különféle vírusok (pl. Y vírus) ellen, ellenben a feketerohadásra hajlamos lehet.

Tulajdonságok

Gumó alakja: Ovális

Burgonya hús színe: sötét sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: erezett, sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: magas-nagyon magas

Főzési típus: BC

Szárazanyag tartalom: alacsony

Érési időszak: közepes

Impala

Az Impala méretes gumójáról (80-160 g) és hosszúkásan ovális alakjáról ismerhető fel. A héja vékony, majdhogynem átlátszó, húsa világossárga. Sajátossága a jó szállíthatóság és tárolhatóság, a gumók 98%-a tökéletesen épségben marad és nem veszíti el az eredeti kinézetét egészen tavaszig. A dél-magyarországi térségben fátylas termeléshez igen kedvelt fajta. Különleges értéke a tökéletes egyensúlyban lévő ízében rejlik, mivel proteinben, vitaminokban és ásványi anyagokban, szerves savakban és más hasznos tápanyagokban gazdag. Szárazanyag tartalma átlagosan 17%, ebből 10-14% a keményítő, amely más burgonyákhoz viszonyítva alacsonynak mondható. Az alacsony keményítőtartalom miatt főzés közben a gumók megpuhulnak, azonban nem főnek szét. Az Impalához hasonló burgonyafélék ideálisak bármilyen étel megfőzéséhez, levesek és burgonyafélék készítéséhez pedig különösen ajánlott.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális, hosszúkás

Burgonya hús színe: világos sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: átlagos

Főzési típus AB

Szárazanyag tartalma: 17%

Érési időszak: korai

Mona lisa

A Mona Lisa egy jó terméshozamú, hosszúkás, sárga héjú, sárga húsú burgonyaféle, amely már júniusban termést hoz. Keményre fő, ízletes, elkészítése során a színe nem változik meg.

Tulajdonságok

Gumó alakja: hosszúkás

Burgonya hús színe: sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: sima

Gumó mérete: közepes

Hozama: átlagos

Főzési típusú: A

Szárazanyag tartalma: alacsony

Érési időszak: középkorai

Soprano

A Soprano egy korai érésű, sárga húsú, sárga héjú magas hozamú burgonya féle.
Gumói egységesek, jó hő-és szárazságtűrőek, ízük kiváló. A Soprano kedvező tulajdonságainak és kellemes ízének köszönhetően tökéletes főzéshez és sültburgonya készítéshez is.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális, hosszúkás

Burgonya hús színe: világos sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: sima

Gumó mérete: elég nagy

Hozama: magas

Főzési típus: B

Szárazanyag tartalma: 19.0%

Érési időszak: korai

Krone

Ez a burgonyaféle kívül-belül szépségesnek mondható. A krone kevésbé érzékeny a mechanikai ütésekre, amely ideálissá teszi csomagolt formában történő értékesítésre. A Krone bármilyen körülmények között, bármilyen talajtípusban megél. Meleg-illetve szárazságtűrő, miközben megtartja magas piacképes hozamát. Hosszútávú tárolásra szintén alkalmas burgonyaféle.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális, hosszúkás

Burgonya hús színe: világos sárga

Burgonya héj színe: sárga

Héja: sima

Gumó mérete: elég nagy

Hozama: magas

Főzési típus: B

Szárazanyag tartalma:20.5%

Érési időszak: középkései

Mozart

A Mozart burgonya ovális, sima, piros héjú burgonya, halványsárga hússal. Kései fajta, gumói közepes méretűek és magas szárazanyag tartalmuknak köszönhetően nagyon jól tárolhatóak. Hozama igen magas, a szárazságot jól tűri. Felhasználhatósága sokoldalú, tökéletes salátákhoz és főzéshez, püréhez, de alkalmas chipsnek vagy hasábburgonyának is.

Tulajdonságok

Gumó alakja: rövid ovális

Burgonya hús színe: nagyon világos sárga

Burgonya héj színe: vörös

Héja: nagyon sima

Gumó mérete: közepes

Hozama: magas

Főzési típus: AB

Szárazanyag tartalma: magas

Érési időszak: középkései

Red Scarlet

A Red Scarlet az egyik legjobb a vörös héjú burgonyafajta. Hollandiából származik,

Dél-Magyarország piros burgonya termelésének nagy részét ez a fajta alkotja. Fátylas termesztéshez kiváló típus.

Tökéletes asztali burgonya, de ipari felhasználásra is megfelelő

Rendkívül népszerű fajta, mivel kiváló ízt garantál, magas vitamin-, ásványi- és aminosavtartalommal bír, és ezen tulajdonságait sokáig meg is őrzi.

A nem túl magas keményítőtartalom miatt főzés közben nem esik szét. A tapasztalt gazdák visszajelzései alapján kiválóan alkalmas széles körű termesztésre, kereskedelmi célokra.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális

Burgonya hús színe: sárga

Burgonya héj színe: vörös

Héja: nagyon sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: nagyon nagy

Főzési típus: B

Szárazanyag tartalma: 11-15%

Érési időszak: korai

Roko

A Roko egy középidőszakban érő burgonyafajta, melynek ovális gumói piros színűek és igen fényesek. Felszíne sima, húsa pedig fehér krémiszínű és nagyon illatos.

A fajta különféle éghajlati övezetekben történő termesztésre alkalmas, mivel ellenáll a hőmérsékleti változásoknak. Mindenhol termesztik Európa különböző területein, de nagyobb hozam érhető el a déli és a központi régiókban.

A Roko egy konyhai burgonyafajta, amely kiváló ízjellemzőkkel rendelkezik. A hőkezelést követően sem veszíti el krém színét és nem sötétedik. Sültburgonyaként nagyon ropogós és étvágygerjesztő, a burgonyapüréje fehér és mennyei. Legfeljebb 12-14,5% keményítőt tartalmaz.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális kerek

Burgonya hús színe: fehér

Burgonya héj színe: vörös

Héja: sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: magas

Főzési típus: B

Szárazanyag tartalma: 12-14%

Érési időszak: középkései

Esmee

Az Esmee egy korai fajta burgonya, szép vörös héjjal, jó hőtűréssel és jó terméssel. Meglehetősen nagy, egyenletes méretű ovális hosszú gumók jellemzik, szép vörös héjjal és sárga hússal. Inkább főzéshez javasolt burgonyafajta.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális hosszú

Burgonya hús színe: sárga

Burgonya héj színe: vörös

Héja: sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: magas

Főzési típus B

Szárazanyag tartalma: 12-14%

Érési időszak: korai

Bellarosa

Nagyon korai érésű, az érett gumók ásása már 2 hónappal az ültetést követően lehetséges. Stabil és meglehetősen magas hozamú fajta és jól ellenáll a hosszú szárazságnak is. Viszonylag nagy mennyiségű keményítőt tartalmaz, emiatt kedvező tárolhatósági jellemzőkkel rendelkezik. A tárolást során bekövetkező veszteségek nem haladják meg a 6 %-ot. A húsa sárgás, az íze gazdag, kellemes és kiváló sütéshez, főzéshez, püréhez, fagyasztáshoz vagy szárításhoz is.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális kerek

Burgonya hús színe: sárga, világossárga

Burgonya héj színe: vörös

Héja: sima

Gumó mérete: nagy, nagyon nagy

Hozama: magas

Főzési típus B

Szárazanyag tartalma: 15%

Érési időszak: nagyon korai

Camel

A Camel fajta egy ízletes asztali burgonya kétrétegű vörös héjjal, ovális gumókkal és sárga hússal. Stabil, magas hozamú, nagyméretű burgonya. A Camel nagyon kedvelt fajta a vörös héjú burgonyák exportpiacai számára Észak-Afrikában és Európában. A növekedése lassan kezdődik, de végül jó termést hoz nagy gumókkal. Ez a fajta sok éghajlati zónában alkalmas termesztésre.

Tulajdonságok

Gumó alakja: ovális kerek

Burgonya hús színe: sárga

Burgonya héj színe: mély vörös

Héja: sima

Gumó mérete: nagy

Hozama: magas

Főzési típus AB

Szárazanyag tartalma: 18,5%

Érési időszak: közepesen korai