fbpx
zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

50 kg besztercei szilvából készítettünk üstben szilvalekvárt. A forgatás délután 2-kor kezdődött és 10 órakor fejeztük be. Hogy mi is történt ebben a 8 órában? A videóból megtudhatjátok!

A Zabosfai Ízőrzők bemutatják: Hogyan készül a házi lekvár?

Az Ízőrzők ezúttal Matuszka Antal polgármesterhez látogattak el, ahol egy gyors reggelit készítettek. A menü: Hajaskrumpli, sült csirke májjal.

2019. szeptember 15-én a Zabosfai Ízőrzők a zákányszéki templomkertben lecsót készítettek üstben. Az apropót a táskaszentelő szentmise adta, a szertartás után Dr. Janes Zoltán plébános ebédre invitálta a híveket.

2019. augusztus 10-én rendeztük meg az első ízőrző fesztiválunkat. Saját rendezvényünkön készítettük el a mostani videót.

2019. augusztusában került megrendezésre Zákányszéken az I. Hagyományőrző Nyári Tábor. Itt készítettük anyagunkat, elsősorban a gasztronómiai részletekre figyelve.

A Zabosfai Ízőrzők 2019 júliusában Borszéken a Bogrács Fesztiválon vettek részt. Első részben a zákányszéki csapat pacalpörköltjét mutatták be, ebben a részben pedig szétnéztek a fesztiválon.

A Zabosfai Ízőrzők csapata részt vett II. Borszéki Bográcsfesztiválon. A két napos rendezvény után, kissé fáradtan ültek le a részt vevők a kamerák elé. összegezni a tapasztalatokat.

A Zabosfai Ízőrzők 600 km-t utaztak, hogy részt vegyenek a Borszéki Bogrács Fesztiválon. Itt a helyiek számára kissé idegen ízvilágot képviselő pacal pörkölttel a 2. helyezést érték el.

A Zabosfai Ízőrzők Borszéken vettek részt a Bogrács Fesztiválon. Az első részben az általunk főzött pacalpörkölt elkészítését mutatjuk be, a másodikban pedig magát a fesztivált.

SERTÉSCSÜLÖK

Egy hagyományos családi kedvenc, a cserépben sült sertéscsülök elkészítésével folytatódik a Zabosfai Ízörzők sorozat.

BAKONYI SERTÉSKARAJ

Az aktuális epizódban szakácsunk egyik kedvenc ételének, a bakonyi sertésbordának az elkészítését láthatjátok.

CICVARA

Az Ízörzők újabb adásában egy, a legtöbb háztartásban mindig fellelhető összetevőkből elkészíthető étel elkészítését mutatjuk be.

ZÖLDBORSÓLEVES ÉS PITE

Az Ízörzők csapata ezúttal tejes zöldborsólevest főzött csipetkével, desszertnek pedig almás-baracklekváros pitét készítettünk.

TÖPÖRTŐS POGÁCSA ÉS CSŐREGE

Az új epizódban a tradicionális falusi receptek alapján pogácsát és csőregét is sütöttünk!

DIÓS RÁCSOS LINZER, MARHAHÚSLEVES, TÖLTÖTT TYÚK

A Zabosfai Ízőrzők szakácsai egy klasszikus húsvéti menü elkészítését mutatják be a kedves nézőknek.