5 kritérium, amitől a bio zöldség és gyümölcs valóban bio

A BIO zöldség titka

Napjainkban az egészséges életmód és az egészségtudatos táplálkozás egyre hangsúlyosabbá válik az emberek életében, így tehát a hipermarketek, az élelmiszerláncok és a kisebb üzletek is csak akkor tudják a vásárlói igényeket maradéktalanul kielégíteni, ha kínálatukban egyre több bio zöldség és gyümölcs szerepel. De mitől bio a bio, és miért kerül többe, mint a hagyományos társai?

A bio zöldség és gyümölcs útja a vevőig

Egy igazoltan bio zöldség vagy gyümölcs szállítmány kizárólag ökológiai gazdálkodásból származhat. Ezt a minősítést Magyarországon csak a Biokontroll Hungária Kht. és az Ökogarancia Hungária Kft. adhatja ki.

Ahhoz, hogy egy termelő igazoltan ökogazdálkodást folytathasson, és az általa termelt zöldségekre, illetve gyümölcsökre megkaphassa a bio minősítést, szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

A fent említett ellenőrző szervek átfogóan vizsgálják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök útja a termőföldtől egészen a boltokig teljesen bio szemlélet szerint zajlik-e, vagy sem. Lássuk, melyek a fő szempontok és feltételek!

A bio minősítés 5 alapvető kritériuma

A bio zöldségek és gyümölcsök, valamit a belőlük készített élelmiszerek ára sok esetben kétszer vagy háromszor is magasabb, mint a hagyományos élelmiszereké. Ez nem véletlen, hiszen:

  • A bio termékek nem tartalmazhatnak mesterséges adalék- és színezőanyagokat, sem tartósítószereket.
  • Kerülni kell a génmanipulált alapanyagokat is, mint pl. a génmanipulált vetőmagok.
  • Az alapanyagok tiszta, permetszer- és maradványmentes talajon és környezetben teremnek. Ettől lesz igazán költségesebb, mint a hagyományos termesztési eljárások.
  • Egy termőterület akkor válik bio termelésre alkalmassá, ha három évig tisztul. Ez azt jelenti, hogy a gazdák már ebben az időszakban és ezután is kizárólag biológiailag lebomló szereket alkalmaznak a termesztéshez. A termelés tehát műtrágyák, gyomirtók és különböző permetezőszerek nélkül zajlik.
  • Ez a módszer alacsonyabb terméshozamot eredményező és sokkal több odafigyelést igénylő munkafolyamat, mint a hagyományos termesztés. Így tehát a bio termények előállítása legalább húsz százalékkal többe kerül a termelő számára, mint a hagyományos zöldségek és gyümölcsök esetében.

Hol érdemes vásárolni?

Vásárláskor az első és legfontosabb szempont, hogy megbízható termelőtől szerezzük be a portékát. A termelőkkel azonban nem könnyű találkozni, mert – a kivételektől eltekintve – elsősorban csak a termelői vagy bio piacokon értékesítenek.

Sokkal egyszerűbb és kevesebb időt vesz igénybe a vásárlás, ha pl. a bio élelmiszereket is a hétvégi nagybevásárlás során tudjuk a kosarunkba helyezni. A nagy hipermarketek és szupermarketek, illetve áruházláncok (mint pl. Tesco, Auchan, Lidl, Spar) polcaira csak és kizárólag a legmagasabb minőségű termelői illetve bio zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek fel, így azok teljes biztonsággal vásárolhatóak és fogyaszthatóak.

A Zabosfai Kertészet a Dél-Alföldön, Zákányszéken található. Itt termeljük Magyarország termelői zöldség és gyümölcs kincseinek legjavát, amelyek között organikus bio termékek is találhatóak.

Azért, hogy a bio élelmiszerek iránti egyre növekvő igényeket maximálisan ki tudjuk elégíteni, a hatalmas (20-féle bio gyümölcs és 40-féle bio zöldség) kínálatot a legjobb magyar és olasz termelőktől szerezzük be. Friss, egészséges és ropogós zöldségeink és mámorítóan ízletes gyümölcseink a legnagyobb hazai szupermarketek és hipermarketek polcain is megtalálhatóak, hogy bárki számára könnyedén elérhetőek legyenek. 

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek