A karácsony legnépszerűbb fogásai, és a történet mögöttük

Bár mindig vannak újító szakácsok és olyanok, akik szeretnek kísérletezni a konyhában akár a szezon terményeiből, mégis az ünnepek közeledtével sokan inkább a tradicionális recepteket választják. De vajon milyen babonák vagy szokások rejlenek az egyes fogások mögött? Vajon melyik étel miért kapott központi szerepet az ünnepek során? Ebből a bejegyzésből minden kiderült.

Étkezőasztal, a karácsony fénypontja

A karácsonyi terítőnek, másnéven abrosznak különleges jelentőséget tulajdonítottak régen. A szőttes csak erre az alkalomra készült, s olyan pozitív értékeket kapcsoltak hozzá, mint a gazdagság, bőség vagy egészség. Később a vetés során használták újra jótényok hatása miatt. A megmaradt ételeket a hagyományok szerint nem pakolták el azonnal, hanem hagyták, hogy falatozgassanak belőle az angyalkák. A morzsákat összegyűjtötték, és vetéskor szétszórták a jobb termés terményében.

Az alapanyagok mágikus jelentése

Ha a karácsonyi asztalt magunk elé képzeljük, akkor azonnal megjelennek előttünk tipikus ételek, valamint alapanyagok. Ezek a népszokások szerint nem véletlenül kerültek a terítékre, hanem sajátos jelentéssel bírnak. Nézzük, hogy milyen összetevőket nem érdemes kihagyni a menüből:

  • a bab, a borsó és a mák aprószemű termények, amelyek ebből fakadóan bőséget vonzanak be,
  • a foghagyma segít egészségünk megőrzésében,
  • a dióval kivédhetjük a rontásokat,
  • a méz a szerelmet, a párkapcsolatokat, és a szépséget testesíti meg.

Miből állhat egy tradicionális karácsonyi menü?

Az egyik legnépszerűbb alapanyag az ünnepek során a hal, ami számtalan formában felkerülhet az asztalra. Készíts halászlevet vagy akár rántott halat, hiszen a halpikkely a hagyomány szerint a pénz szimbolizálja, így gazdagságra számíthatsz a fogyasztását követően.

A karácsonyt megelőző időszakban gyakran disznó vágást tartottak a háztájaknál, hogy legyen elegendő hús az ünnepek alatt a háznál megforduló vendégeknek. A tornak köszönhetően vált népszerűvé a karácsonyi töltött káposzta fogyasztása, de gyakran került az asztalra hurka, kolbász, kocsonya és egyéb disznóságok is.

A töltött ételek, elsősorban a töltött káposzta szintén nagy népszerűségnek örvend ebben az időszakban. A töltött fogások hagyományosan a gazdagságot szimbolizálják, hiszen több különálló alapanyag ötvözésével jönnek létre, amit csak a tehetősebbek tehettek meg.

Sült sertéshúsok szintén nagy népszerűségnek örvendenek ebben az időszakban, hiszen viszonylag kevés munkával, akár előre is elkészíthetőek. A legfontosabb tennivalónk a sertéssel kapcsolatban, hogy soha ne feledkezzünk meg a folyamatos locsolgatásról, hiszen így biztosan szaftos és omlós hússal örvendeztethetjük meg a vendégeinket.

A drágább, de annál ízletesebb húsételek közé tartozik a szűzpecsenye, amit akár egészben, sok friss zöldfűszerrel és fokhagymával is elkészíthetünk.

A különleges fogások kedvelőinek igazi ínyencség lehet a libamáj, ami egyaránt lehet előétel vagy akár főétel is. Ha a hagyományos ízeket részesíted előnyben, akkor egyszerűen csak némi fűszerrel süsd meg, és élvezd a máj természetes aromáját.

A Zabosfai Zöldséges üzleteiben számos alapanyagot megtalálhatsz a karácsonyi menühöz. Térj be hozzánk és válogass!

Ha kíváncsi vagy további receptekre, érdekességekre, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek