Bár mindig vannak újító szakácsok és olyanok, akik szeretnek kísérletezni a konyhában akár a szezon terményeiből, mégis az ünnepek közeledtével sokan inkább a tradicionális recepteket választják. De vajon milyen babonák vagy szokások rejlenek az egyes fogások mögött? Vajon melyik étel miért kapott központi szerepet az ünnepek során? Ebből a bejegyzésből minden kiderült.
Étkezőasztal, a karácsony fénypontja
A karácsonyi terítőnek, másnéven abrosznak különleges jelentőséget tulajdonítottak régen. A szőttes csak erre az alkalomra készült, s olyan pozitív értékeket kapcsoltak hozzá, mint a gazdagság, bőség vagy egészség. Később a vetés során használták újra jótényok hatása miatt. A megmaradt ételeket a hagyományok szerint nem pakolták el azonnal, hanem hagyták, hogy falatozgassanak belőle az angyalkák. A morzsákat összegyűjtötték, és vetéskor szétszórták a jobb termés terményében.
Az alapanyagok mágikus jelentése
Ha a karácsonyi asztalt magunk elé képzeljük, akkor azonnal megjelennek előttünk tipikus ételek, valamint alapanyagok. Ezek a népszokások szerint nem véletlenül kerültek a terítékre, hanem sajátos jelentéssel bírnak. Nézzük, hogy milyen összetevőket nem érdemes kihagyni a menüből:
- a bab, a borsó és a mák aprószemű termények, amelyek ebből fakadóan bőséget vonzanak be,
- a foghagyma segít egészségünk megőrzésében,
- a dióval kivédhetjük a rontásokat,
- a méz a szerelmet, a párkapcsolatokat, és a szépséget testesíti meg.
Miből állhat egy tradicionális karácsonyi menü?
Az egyik legnépszerűbb alapanyag az ünnepek során a hal, ami számtalan formában felkerülhet az asztalra. Készíts halászlevet vagy akár rántott halat, hiszen a halpikkely a hagyomány szerint a pénz szimbolizálja, így gazdagságra számíthatsz a fogyasztását követően.
A karácsonyt megelőző időszakban gyakran disznó vágást tartottak a háztájaknál, hogy legyen elegendő hús az ünnepek alatt a háznál megforduló vendégeknek. A tornak köszönhetően vált népszerűvé a karácsonyi töltött káposzta fogyasztása, de gyakran került az asztalra hurka, kolbász, kocsonya és egyéb disznóságok is.
A töltött ételek, elsősorban a töltött káposzta szintén nagy népszerűségnek örvend ebben az időszakban. A töltött fogások hagyományosan a gazdagságot szimbolizálják, hiszen több különálló alapanyag ötvözésével jönnek létre, amit csak a tehetősebbek tehettek meg.
Sült sertéshúsok szintén nagy népszerűségnek örvendenek ebben az időszakban, hiszen viszonylag kevés munkával, akár előre is elkészíthetőek. A legfontosabb tennivalónk a sertéssel kapcsolatban, hogy soha ne feledkezzünk meg a folyamatos locsolgatásról, hiszen így biztosan szaftos és omlós hússal örvendeztethetjük meg a vendégeinket.
A drágább, de annál ízletesebb húsételek közé tartozik a szűzpecsenye, amit akár egészben, sok friss zöldfűszerrel és fokhagymával is elkészíthetünk.
A különleges fogások kedvelőinek igazi ínyencség lehet a libamáj, ami egyaránt lehet előétel vagy akár főétel is. Ha a hagyományos ízeket részesíted előnyben, akkor egyszerűen csak némi fűszerrel süsd meg, és élvezd a máj természetes aromáját.
A Zabosfai Zöldséges üzleteiben számos alapanyagot megtalálhatsz a karácsonyi menühöz. Térj be hozzánk és válogass!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, érdekességekre, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!
Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!