A tökéletes grillezés titka

Grillezés és nyári sütögetés

Nyáron sűrűn szerveznek kerti partit, esti sütögetést. Ezek az események általában grillezés köré szerveződnek. A grillételek megfelelő elkészítéséhez azonban nem árt egy kis szakértelem! Összegyűjtöttük a különböző grillezési módokat, technikákat, valamint a grillezhető ételek elkészítési módjait. Idén Te leszel a grillezés és a kerti partik sztárja!

Grillezhető élelmiszerek

A grillezés egyszerűnek tűnhet, hiszen csak fel kell tenni mindent a rácsra és le kell venni, amikor megsült. De tudod, hogyan készítsd elő a különböző élelmiszereket? A kerti parti legnépszerűbb étele a hús és a grillkolbász. A húsokat érdemes vastagra vágni, 1-2 cm-es szeleteket érdemes grillezni. Szárnyasokból is az izmosabb húsokat érdemes grillezni, például az alsó- vagy felsőcombot. A húsokat 1-2 napig pácoljuk a sütögetés előtt. A pácok alapja mindig valamilyen olaj, vagy egyéb zsiradék. Ehhez sót, borsot és tetszőleges fűszereket lehet hozzáadni a kívánt ízvilágnak megfelelően. Népszerű fűszerek a kakukkfű, a fokhagyma és az olaszos ízű bazsalikom is. A páchoz savas alapanyagot hozzáadva, mint a citrom vagy egy kevés fehérborecet, a hús puhább, szaftosabb lesz sütés után.

A halak és tengeri herkentyűk esetében elegendő lehet 1-2 óra pácolás is, sőt, a vékonyabb szeleteket elég csak közvetlenül grillezés előtt befűszerezni. Ezekhez az ételekhez remekül illik a citrom, a citromfű és a rozmaring.

A felkarikázott vagy egészben grillezett zöldségeket nem szükséges pácolni. Rövid idő alatt készre sülnek, valamint magas víztartalmuknak köszönhetően az olajra sincs feltétlenül szükség az ízesítésükhöz. A grillzöldségeket sütés előtt alaposan szórjuk meg fűszerekkel, majd gondos figyelemmel pár perc alatt süssük készre. A kis zöldségeket, mint a kisebb cukkinikarikák, vagy a koktélparadicsom, érdemes lehet tálcán sütni, nehogy beessenek a grillrácsok között. Válogass friss idényzöldségeink közül!

A grillsajtokat is lehet olajos keverékkel fűszerezni, azonban a sajtokat sem kell pácolni. A sajtokat mindenképpen tálcán süssük, nehogy lefolyjanak a rácsokon! A sajtokat addig kell sütni, amíg aközepük olvadni kezd, a külsejük pedig enyhén megpirul.

A kerti parti lelke

A kerti parti lelke maga a grill. Tudtad, hogy több típus közül is választhatsz? Ha a nyár a Te hónapod és minden adandó alkalommal használni fogod a grillt, érdemes lehet egy elektromos grillsütőt beszerezned. Ezek beüzemelése egyszerű és tisztítani is könnyű a felületüket.

A leghangulatosabb lehetőség a tűzrakó vagy zártabb grill kiépítése. A tűz füstös ízt kölcsönöz a kerti parti ételeinek, igazi nyár hangulatot teremt. Arra figyelj, hogy ne a nyílt lángokon próbáld a grillezést, hanem várd meg, amíg leég a tűz és a parázson süsd meg a grillételeket! Vásárolhatsz faszenet is a grillezéshez. Ezt nehezebb begyújtani, mint a tüzet, de korábban el tudod kezdeni a grillezést a segítségével.

Kényelmesebb és sokszor költséghatékonyabb megoldás lehet a gázzal működő grill. A gázpalack által ráadásul könnyebben szabályozható a hőmérséklet, ezáltal egyenletesebben sülnek a grillételek.

Nyári sütögetés, grillezés és a diéta

A sütögetés hangulatáról annak sem kell lemondania, aki valamilyen diétát tart. Egyrészt a grillezhető élelmiszerek tárháza szinte végtelen, így mindenki megtalálja azokat az alapanyagokat, amiket fogyaszthat, másrészt a grillételek többsége kifejezetten egészséges. A sovány szárnyashúsok, halak és zöldségek amellett, hogy a sütögetés sztárjai, könnyedén beilleszthetők az egészséges étrendbe. Arra figyelj, hogy ne használj túl sok cukrozott, tartósított szószt és kész pácot, igyekezz minél több ételt magad készíteni a grillezés során! A sportolóknak sem kell lemondaniuk a nyár finomságairól. Arról már írtunk, hogy mennyire fontos az étkezés az aktív életmódot élők körében. A vitaminban gazdag grillzöldségek és a kerti partikon készült húsfélék nem csak energiát adnak, de rengeteg ásványi anyaggal és nyomelemmel is hozzájárulnak az edzések hetékonyságához.

Ha otthonosan mozogsz a konyhában, vagy még csak most kezded az ismerkedést a főzéssel, és kíváncsi vagy egyszerű receptjeinkre, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek