A zöldségek kiemelkedő egészségvédő hatásai – Ön mindegyiket ismeri?

A zöldség egészségvédő hatása

Számtalan kutatási eredmény bizonyítja, hogy az egészséges életmód és a tudatos táplálkozászöldségek és gyümölcsök fogyasztásával – ugyan minden bajtól nem óv meg, de egyértelműen pozitív irányba befolyásolja az egészségi állapotunkat és növelheti az életkilátásainkat.

Minél több értékes tápanyagot, vitamint és antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, annál többet tehetünk azért, hogy hosszú és betegségektől mentes életben legyen részünk.

A zöldségek és a gyümölcsök a vitaminok és az antioxidánsok gazdag forrásai. A fogyasztásuk azonban nem csupán ezért elengedhetetlen.

A zöldségek vitaminokban gazdagok

Szerencsére a zöldségek és a gyümölcsök rendkívül táplálóak, finomak és sokoldalúan felhasználhatóak. A bennük található értékes tápanyagokra, illetve rostokra pedig nap mint nap szükségünk van.

A vitaminok egy részét a saját szervezetünk is elő tudja állítani, a legtöbbet azonban csak a tudatos és változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással tudjuk magunkhoz venni.

A hasznos vitaminok és az immunrendszert erősítő antioxidánsok egy része, mint például a C-vitamin, nem raktározódik el. Ez azt jelenti, hogy hiába juttatunk a szervezetünkbe egyszerre nagy dózist, a felesleg a természetes anyagcsere-folyamatok révén hamar kiürül a szervezetünkből. Ezért a folyamatos utánpótlásról is gondoskodnunk kell.

Ennek a legjobb és természetes módja, ha naponta legalább ötször friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

A jó emésztés fél egészség

A zöldségekben gazdag étrend másik kiemelkedő előnyét az emésztésünkön is megtapasztalhatjuk.

Elsősorban a karfiol, a zöldbab és más hüvelyesek ugyanis rengeteg rostot tartalmaznak, ami megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett gondoskodik az emésztési egészségről.

Amit kevesen tudnak a zöldségekről

Sokan szoktak azzal viccelődni, hogy nem esznek salátát, mondván, hogy ők nem nyulak. Ők azonban nem tudják, hogy a saláták és más zöldségfélék fogyasztása számos súlyos, sőt, akár végzetes kimenetelű betegség kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkentik. Lássuk, miért érdemes még minél több zöldséget belecsempészni a napi fogásokba!

A rostban gazdag táplálkozás segít megelőzni a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulását is. Ennek oka, hogy a rostok lassítják az emésztési folyamatot, ezáltal késleltetik a szénhidrátokból származó cukrok bejutását a vérkeringésbe.

A természetes élettani rostok a koleszterinszint csökkentésében is komoly szerepet játszanak, hiszen gátolják a zsírok felszívódását a szervezetben. Ezzel pedig csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A zöldségek a diétázók és a fogyókúrázók számára is kiváló táplálékot jelentenek, mert – szintén a magas rosttartalmuk miatt – a fogyasztásuk segítségével elnyújtható a jóllakottság érzése, így pedig kivédhető a felesleges nassolás és a plusz táplálékbevitel.

A Zabosfa KerTÉSZ Kft. kiváló minőségű, magas tápanyag- és vitamintartalmú termelői és biozöldségei, illetve gyümölcsei elérhetőek a legismertebb áruházláncokban, akár online is.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek