Alapélelmiszerek a kamrában: a burgonya

Alapélelmiszerek: burgonya

A keményítőben gazdag burgonya már legalább 7 000 éve ismert és előszeretettel fogyasztott zöldségféle Peru és Chile hegyvidékein. Európába a 16. században, Magyarországra pedig a 17. század közepén érkezett, és csak jóval később, a 19. századtól lett egyre népszerűbb. Nem véletlenül.

A burgonya mérgező is lehet, vagy mégsem?

A burgonya egy lágyszárú növény, melynek föld alatt található részeiből (tarackokból) fejlődik ki a konyhából jól ismert gumós termés. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy kizárólag a burgonyagumó fogyasztható, a növény többi része, tehát a föld felett és a föld alatt található részek mérgezőek!

A mérgező anyag, a szolanin megtalálható a burgonya felületén megjelenő csírákban is. Különösen óvatosnak kell lenni, ha a gumók felületén zöld foltok vannak, ezek ugyanis szintén a szolanin nevű vegyület jelenlétére utalnak.

Valószínűleg a fentiek miatt tartották az emberek mérgezőnek az egész növényt évszázadokkal ezelőtt.

Ma már azonban ennek nyoma sincs. A burgonya szinte egyetlen konyhából sem hiányozhat, és a gazdák is évről évre egyre gazdagabb és sokszínűbb burgonya választékkal örvendeztetnek meg minket.

Miért fogyasszunk burgonyát?

Talán kevesen tudják, de a burgonya magas káliumtartalmú élelmiszer, ráadásul a C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. Jó hatással van az emésztésre, és  flavonoidokat is tartalmaz.

Ahhoz, hogy ezekből a legtöbbet nyerjük ki, a krumplit érdemes a héjában megfőzni, és úgy megenni, mert ezek az anyagok leginkább a héj közvetlen közelében találhatóak.

Fogyaszthatjuk főzve, párolva, pürének, salátaként, dinsztelve, esetleg sütve, de akkor sem fog csalódást okozni, ha sűrítő- vagy kötőanyagként használjuk egy-egy fogás elkészítéséhez.

Mire érdemes figyelni a kiválasztásnál és a tárolásnál?

A burgonya kiválasztásánál a fő szempont, hogy a gumók egészséges, feszes, száraz és különböző sérülésektől, hasadásoktól, csíráktól, illetve zöld foltoktól mentesek legyenek.

A krumpli rendkívül jól tárolható zöldségféle, ami egy jól szellőző kosárban vagy zsákban, lehetőleg hűvös és száraz helyen akár hosszú hónapokig is gond nélkül eltartható.

A Zabosfa KerTÉSZ Kft. több, mint 500 hektáron gazdálkodó termelői bázissal rendelkezik,így egész évben egyenletes és magas minőségű burgonya kínálattal rendelkezik, amelyben Ön is megtalálja a kedvencét.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek