A keményítőben gazdag burgonya már legalább 7 000 éve ismert és előszeretettel fogyasztott zöldségféle Peru és Chile hegyvidékein. Európába a 16. században, Magyarországra pedig a 17. század közepén érkezett, és csak jóval később, a 19. századtól lett egyre népszerűbb. Nem véletlenül.
A burgonya mérgező is lehet, vagy mégsem?
A burgonya egy lágyszárú növény, melynek föld alatt található részeiből (tarackokból) fejlődik ki a konyhából jól ismert gumós termés. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy kizárólag a burgonyagumó fogyasztható, a növény többi része, tehát a föld felett és a föld alatt található részek mérgezőek!
A mérgező anyag, a szolanin megtalálható a burgonya felületén megjelenő csírákban is. Különösen óvatosnak kell lenni, ha a gumók felületén zöld foltok vannak, ezek ugyanis szintén a szolanin nevű vegyület jelenlétére utalnak.
Valószínűleg a fentiek miatt tartották az emberek mérgezőnek az egész növényt évszázadokkal ezelőtt.
Ma már azonban ennek nyoma sincs. A burgonya szinte egyetlen konyhából sem hiányozhat, és a gazdák is évről évre egyre gazdagabb és sokszínűbb burgonya választékkal örvendeztetnek meg minket.
Miért fogyasszunk burgonyát?
Talán kevesen tudják, de a burgonya magas káliumtartalmú élelmiszer, ráadásul a C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. Jó hatással van az emésztésre, és flavonoidokat is tartalmaz.
Ahhoz, hogy ezekből a legtöbbet nyerjük ki, a krumplit érdemes a héjában megfőzni, és úgy megenni, mert ezek az anyagok leginkább a héj közvetlen közelében találhatóak.
Fogyaszthatjuk főzve, párolva, pürének, salátaként, dinsztelve, esetleg sütve, de akkor sem fog csalódást okozni, ha sűrítő- vagy kötőanyagként használjuk egy-egy fogás elkészítéséhez.
Mire érdemes figyelni a kiválasztásnál és a tárolásnál?
A burgonya kiválasztásánál a fő szempont, hogy a gumók egészséges, feszes, száraz és különböző sérülésektől, hasadásoktól, csíráktól, illetve zöld foltoktól mentesek legyenek.
A krumpli rendkívül jól tárolható zöldségféle, ami egy jól szellőző kosárban vagy zsákban, lehetőleg hűvös és száraz helyen akár hosszú hónapokig is gond nélkül eltartható.
A Zabosfa KerTÉSZ Kft. több, mint 500 hektáron gazdálkodó termelői bázissal rendelkezik,így egész évben egyenletes és magas minőségű burgonya kínálattal rendelkezik, amelyben Ön is megtalálja a kedvencét.