Már itt a tavasz, egyre melegebb van odakint és lassan a tavaszi zöldségek és gyümölcsök is beérnek. Az áprilisi idénytermények között még főleg zöldségeket találunk, de már egyre közelebb van a tavaszi gyümölcsszezon is! Ha kíváncsi vagy a tavaszi zöldségek jótékony hatásaira, olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a témában.
Áprilisi zöldségek
A tavaszi zöldségek között találhatók a leveles zöldségek, mint a spenót és a sóska. A hagyományos változat mellett kisméretű „bébi” változatban is megtalálhatók ezek az áprilisi zöldségek az üzletekben. A Zabosfai Zöldséges kínálatában szerepel a saját márkás BIO bébispenót, amit garantáltan jó minőségű, tápanyagban gazdag növényekből válogattunk össze. A spenót és a sóska felhasználása is sokkal változatosabb lehet, mint a jól ismert főzelékek: salátákba is kiválóan illenek, de akár krémlevest, vagy tésztára való öntetet is főzhetünk spenótból vagy sóskából. Mindkét levélzöldség bővelkedik vasban, kalciumban, magnéziumban és káliumban. Ezek mind a keringási rendszer megfelelő működését segítik, illetve a vértermelést serkentik. A- és C-vitaminban is gazdag a sóska és a spenót is, valamint nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat, ami miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.
Másik jellegzetes tavaszi zöldség az áprilisi idénytermények közül a spárga. A hiedelemmel ellentétben a zöld spárga nem a fehér színű spárga kora, zsengébb változata. A zöld spárga korábban érő áprilisi zöldség, külön spárgafajta. A spárgafajták mindegyike magas C-, A- és E-vitamin tartalommal bír, valamint tele van antioxidánsokkal. A spárga is magas folsavtartalommal bír, ezért szintén ajánlott a fogyasztása várandósság idején. B1- és B2-vitamin tartalmának köszönhetően ez az áprilisi zöldség nyugtató hatással van az idegrendszerre és serkenti az anyagcserét.
Kakukktojás az áprilisi idénytermények között
Áprilisban van szezonja a rebarbarának, amely nem igazán sorolható a zöldségek közé, hiszen érdekes íze miatt sokkal inkább a gyümölcsökhöz hasonló a felhasználása. Ugyanakkor gyümölcsnek sem nevezhetjük, hiszen a növény szárát fogyasztjuk. Nagyon finom sütemények készíthetők ebből a tavaszi növényből, mindenképpen érdemes legalább egyet megkóstolni! A rebarbara magas K-vitamin- és antioxidánstartalma segít megvédeni a szervezetet a stressz káros hatásaitól, nyugtatja az idegrendszert és erősíti a csontokat. A rebarbara fogyasztása enyhítheti a csontritkulás tüneteit is. Figyeljünk rá, hogy kizárólag a szárát dolgozzuk fel a növénynek, mert a levelei kifejezetten mérgező hatásúak!
Az áprilisi idénytermények már megtalálhatók üzleteinkben és a webáruházunkban is!
Ha nem akarsz lemaradni hasonló érdekességekről és legfrissebb kedvezményeinkről, kövesd Facebook-oldalunkat!