Szent György hava: áprilisi népszokások nyomában

Szent György hava: áprilisi népszokások nyomában

Szent György hava, azaz április rengeteg népi hagyomány időszaka. A régi hiedelmek, áprilisi népszokások ismertetése mellett eláruljuk azt is, honnan ered a hónap népi neve. Ha érdekelnek a tavaszhoz köthető hiedelmek, olvasd el a márciusi népi hagyományokat összegyűjtő bejegyzésünket is!

Ki volt Szent György?

Szent György a legenda szerint kiváló kardvívó lovag volt. Úgy tartják, egyszer még egy sárkánnyal is végzett! Ezért szokták lovon ülve, sárkánnyal harcolva ábrázolni őt. A leghíresebb Szent György szobor Prágában található, melynek másolatai Szegeden, Budapesten és Kolozsváron tekinthetők meg.

Szent György a keresztény magyar kultúrában nem csak a sárkány miatt jelentős alak. A neves lovag ugyanis keresztény hitre tért. Mikor a császár elkezdte üldözni a keresztényeket, Szent György akkor sem vetette el keresztény hitét. Végül le kellett mondania lovagi címéről és kínzásokat kellett kiállnia, de nem adta fel hitét.

Szent György a lovagrendek patrónusa, a pásztorok és állattartók védőszentje. A népi hagyomány szerint április 24. Szent György napja a legszerencsésebb nap az egész év során! Ez a mezőgazdasági tavasz első napja, innen indul a kertekben és a termőföldeken a munka.

Áprilisi népszokások dátum szerint

Az áprilisi időjárás még elég bolondos, változékony, könnyen megvicceli az embert. Talán ezért alakult úgy, hogy az áprilisi népszokások között sok a bolondos, tréfás népi hagyomány. Április elseje a bolondok napja, ilyenkor szokás megviccelni egymást, gyakori a tréfálkozás. A keresztény hiedelmek szerint ezen a napon árulta el Júdás Jézust, ezért a keresztények szerencsétlen napnak tartják. Éppen ezért ezen a napon nem tanácsos kotlóst ültetni a tojásokra, utazásba kezdeni, vagy esküvőt, egyéb ünnepséget tartani.

Április 6. Vilmos napja. A hiedelmek szerint ha ezen a napon esik, szűk esztendő várható. Ugyanakkor a mondás szerint „áprilisi eső kergeti a fagyot”, vagyis ha a hónapban sok az eső, nem jön már fagy az évben.

Április 12. Gyula napja, az év századik napja. Ez a tisztaság napja, a népi hagyomány szerint a nagytakarítást ezen a napon kell elvégezni. Az áprilisi népszokások közé tartozik, hogy Gyula napján még az ólakat is kitakarították, az állatokat is lemosták!

Április 25. Márk és pál napja. Ezen a napon népi hagyomány szerint kukoricát vetettek, búzát szenteltek. Ezeknek a megszentelt búzaszemeknek különleges erőt tulajdonítottak a hiedelmek, hittek benne, hogy ez a búza elűz minden gonoszt.

Az időjárásra vonatkozó hiedelmek

Szent György hava olyan szeszélyes, hogy a népi hagyomány szerint „7 tél, 7 nyár” is váltja egymást ebben a hónapban. A hiedelmek szerint az áprilisi eső bő termést, virágzó májust és száraz júniust jövendöl. Ugyanakkor a hideg április „rossz évet”, szegény termést jósol. Az áprilisi népszokások, hiedelmek ismeretében máris könnyebb elviselni a sok esőt és hőmérséklet-ingadozást, igaz?

Ha nem akarsz lemaradni hasonló érdekességekről és legfrissebb kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre, illetve kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek