Az egészséges életmód három alappillére – Ön megtanítja a gyermekének?

Egészséges életmód: a család adja az alapot

Az egészséges életmód minden esetben a tudatossággal kezdődik. Néhány alapvető fortély betartásával pedig gyermekének és önmagának is maximális esélyt adhat a betegségek elkerülésére és egy hosszabb, teljesebb, boldogabb életre. Könnyebb lesz, mint gondolná!

Az egészséges életmód három alappillére

Az egészséges életmód a gyermekek és a felnőttek esetében is elképzelhetetlen

  • megfelelő mennyiségű alvás,
  • rendszeres, lehetőleg intenzív testmozgás
  • és egészséges táplálkozás nélkül.

Mennyit aludjon a gyerek?

Minden esetben az életkor, a családi szokások és az egyéni adottságok függvényében dől el, hogy a gyermek mennyit alszik.

A gyermekek esetében ahogyan cseperednek, úgy csökken a pihentető alvásra fordított idő, a kezdeti 16-18 óráról nagyjából 8 órára. Kisiskolás korukra minimum 8 óra alvásidőre van szükségük, hogy a szervezetük és az agyuk kellőképpen regenerálódhasson és felkészülhessen a napközbeni kihívásokra.

Ezért se hagyja, hogy eltunyuljon

Az egészséges gyermekek teli vannak energiával. Az energia levezetésére kiváló lehetőséget nyújtanak a különböző sportolási lehetőségek.

Tudta, hogy ha a gyermeke 14 éves koráig legalább 1 héten át intenzív testmozgást is végez, felnőttkorában nagyságrendekkel, kisebb eséllyel alakul ki nála a csontritkulás, mint azoknál, akik nem sportolnak?

A sportban az a legjobb, hogy bármi lehet, ami megfelelően megmozgatja, inspirálja és lelkesíti a gyermekedet.

Ezen áll vagy bukik minden

Az egészséges életmód legsarkalatosabb pontja a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása és fenntartása. Az egészséges táplálkozás ugyanis bizonyos fokú önmegtartóztatást kíván a szülő és a gyermek részéről egyaránt.

Ez az életvitel azonban nem az önsanyargatásról és a koplalásról szól! Sőt, számtalan új élmény, mámorítóan finom ízek és varázslatos ráismerések várnak azokra, akik belevágnak. Pozitív hatásai pedig már egy-két nap, hét, illetve hónap után rendkívül látványosak lesznek.

Ha a szénhidrát-fehérje egyensúlyra odafigyel és a friss zöldség, illetve gyümölcs bevitelét fokozatosan napi öt adagra emeli, hatalmas lépést tesz azért, hogy gyengéden az egészséges életmód felé terelje a gyermekét.

Ahhoz, hogy gyermek a végeláthatatlan cukor- és csokoládéhegyek helyett pl. egy-egy termelői, illetve bioalmát, epret vagy paradicsomot preferáljon, tegye izgalmasabbá a kezdeti időszakot!

Készíthet belőlük egészséges és szuper ízletes turmixot vagy smoothiet, sőt, cukormentes gumicukrot is. (Recept hamarosan!)

Mutassa meg a gyermekének, hogy akár ő maga is meg tudja termelni a kedvenc gyümölcseit és zöldségeit a saját kis biokertjében! Amihez ráadásul még kert sem kell, mert napos fekvésben akár egy nagyobb balkonládában vagy cserépben is vígan hozzák a növények a terméseiket.

A Zákányszéki Általános Iskolával és Zákányszék Község Önkormányzatával karöltve 2018 februárjában éppen a fentiek okán hoztuk létre a Zabosfai Ökokert programot. A célunk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a vegyszermentes gazdálkodást és annak minden előnyét. Mert így a gyermekeink is sokkal inkább szeretni és tisztelni fogják a termőföld kincset, miközben az egészséges életmód észrevétlenül is természetessé és tudatosan választott alternatívává válik a számukra.

Ha érdekesnek találta ezt a cikket és nem szeretne lemaradni a további tartalmakról, lájkolja a Zabosfa Facebook-oldalát!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek