Csonthéjasok jótékony hatásai

csonthéjasok jótékony hatásai

Nyári csonthéjasainkat, a barackot, a cseresznyét és a meggyet mindenki ismeri, ősz elején pedig beérik a szilva is, mely fogyasztása szintén számos előnnyel jár. A szilva jótékony tulajdonságairól korábban már olvashattatok weboldalunkon. Azonban a húsos gyümölcsök szezonja utáni hidegebb időben sem kell lemondani a csonthéjas termésekről, ugyanis egész télen lehet ropogtatni a diót, mandulát és a földimogyorót. Bár a csonthéjasok jótékony hatásai rendszeres fogyasztásra sarkallhatnak, a felsorolt magvak erős allergiás reakciót válthatnak ki, fogyasszuk őket elővigyázatosan!

A diófogyasztás előnyei

A dióban található többszörösen telítetlen zsírok – főleg az omega-3 zsírsav – segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, javítja az érfalak állapotát. Éppen ezért általánosságban csonthéjasok jótékony hatásai közé sorolható a vérnyomásproblémák mérséklése is. A diófogyasztás továbbá megelőzheti az anyagcsereproblémák kialakulását és segíthet a már kialakult problémák javításában is. A dió nagy mennyiségű fogyasztása továbbá bélféregűző hatású, ezért bélpanaszok esetén, ha felmerül a férgesség gyanúja, kúraszerű fogyasztása megoldhatja a problémát. Magas antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert, ezért a rendszeres diófogyasztás segíthet nátha nélkül átvészelni a hidegebb hónapokat.

A mandulafogyasztás előnyei

A mandula különleges íze mellett magas fehérjetartalmával nyerheti meg az embert. A fehérjebevitelre figyelők napi pár szem mandula elrágcsálásával növelhetik a főétkezések között a bevitt mennyiséget. De ezzel még nem merítettük ki a mandulafogyasztás előnyeit: a mandula B1-, B2- és B6-vitaminban gazdag, valamint sok kálium, kalcium, magnézium, vas és cink található benne. Ha valaki nem szereti édes-illatos ízét, annak ajánljuk a mandulaolaj használatát bőrápolóként, ugyanis E-vitamin tartalmának köszönhetően rendszeres használata bársonyosan puhává varázsolja a bőrt. A csonthéjasok jótékony hatásai között említhetjük még a bőrfeszesítő hatást, ami segít a bőr öregedésének visszafogásában is.

A földimogyoró fogyasztásának előnyei

A földimogyoróban nagy mennyiségben található réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén, valamint telítetlen zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin. Szintén magas fehérje-tartalma miatt előszeretettel fogyasztják vegetáriánus, vegán és fehérjediétán lévő személyek. Immunerősítő tulajdonsága mellett, jó hatással van a szív- és érrendszer működésére. A földimogyoró rendszeres fogyasztása segíthet a stroke megelőzésében és támogatja az idegrendszer megfelelő működését. A földimogyoró hazánkban is megterem, fogyasztható rágcsálnivalóként pörkölve, müzlibe keverve, de mogyoróvaj formájában is könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe.

Ha a csonthéjasok jótékony hatásait látva Te is kedvet kaptál az egészséges rágcsálnivalókhoz, válogass webshop-kínálatunkból. Ha szívesen olvasnál hasonló érdekességeket, kövesd a Zabosfai Zöldséges Facebook-oldalát!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek