A dinnye jótékony hatásai

A nyár és ezzel együtt július hónap egyik legkedveltebb gyümölcse a dinnye. Vannak, akik a sárgadinnyét, mások a görögdinnyét részesítik előnyben. Természetesen van, aki mindkét fajtát előszeretettel fogyasztja. Bármelyik is álljon közelebb szívünkhöz egy biztos: mind a görögdinnye, mind a sárgadinnye számos jótékony hatással rendelkezik, így megéri belőlük minél többet fogyasztani a szezonban. Évente csak néhány hét áll rendelkezésünkre, így érdemes kihasználni ezt a rövid időszakot ezen finom idénygyümölcs fogyasztására. Hogy miért is? Jelen blogbejegyzésünkben 5+1 érvet sorakoztatunk fel mellette.

1.      Vitaminraktár

Mind a görögdinnye, mind sárgadinnye értékes tápanyagokat tartalmaz. Mind a görögdinnye, mind a sárgadinnye A-,B-, és C-vitamin, valamint magnézium és likopintartalma magas. Ezen vitaminoknak, a szervezetünknek nagy szüksége van, mint nap.

2.      Segít a nyári forma elérésében és fenntartásában

A görögdinnye magas víztartalmának köszönhetően kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúra egyik legjobb barátja. Habár a sárgadinnye kalóriatartalma egy kicsit magasabb, mint a görögdinnyének, magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a bélműködésre és az emésztésre, így a diéta alatt szintén bátran fogyasztható.

3.      Jót tesz a vesének

Mivel a görögdinnye víztartalma mellett káliumtartalma is magas, így serkenti a vizeletürítést. Ennek köszönhetően segít kimosni a szervezetből a káros anyagokat, hiszen átmossa a veséket és csökkenti a húgysav koncentrációját a vérben.

4.      Hidratál és ápol

Mind a sárgadinnye, mind a görögdinnye nagy arányban tartalmaz vizet, amelynek köszönhetően nem csak a vizeletet hajtja és a beleket mossa át, de az egész testünket hidratálja. Ennek köszönhetően a bőrt feszesíti, amely látványosan az arcunkon és a dekoltázsunkon látszódik meg. További érdekesség, hogy ha apróbb kiütéseket tapasztalunk arcunkon, akkor a sárgadinnyéből egy kis darabot rárakva szintén jótékony hatású.

dinnye

5.      A rákmegelőzés egyik segítője

Mint korábban említettük, a dinnyében magas mennyiségben található likopin, amely kutatások szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ha sokat fogyasztunk belőle olyan rákfajták megelőzésében tehetünk lépéseket, mint például a mell-tüdő vagy vastagbélrák.

+1: Ideális étel a hőségben

A nyári tikkasztó hőségben sokszor csak folyadékra vágyunk. A dinnye kiváló esti étkezés helyett, vagy a medenceparton egy finom uzsonnának is. Magas víztartalma miatt segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen. Emellett segít pótolni az izzadás okozta magas folyadékveszteséget.

A fent leírtak alapján reméljük Ti is úgy gondoljátok, hogy a nyári melegben nincs jobb egy görög-, vagy sárgadinnyénél. Ne feledjétek, a Zabosfai Zöldséges üzleteiben és a webshopon is elérhető mindkét finom gyümölcs.

További izgalmas tartalmakért és érdekességekért kövessétek blogunkat, illetve Facebook oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek