Egy ételnek is lehet több élete? Maradékmentés mesterfokon

Bár az elpazarolt ételek problémája globális mértékűvé nőtte ki magát, mi egymagunk is sokat tehetünk azért, hogy ezt megfordítsuk. Az ételek újrahasznosításának több formája is ismert, bár sajnos nem kellően elterjedt. Nézzük meg, hogy a maradékmentés segítségével hogyan tehetünk lépéseket a pazarlás ellen.

A főzés második felvonása

Biztosan veletek is gyakran előfordul, hogy valamilyen ételből túl sokat készítettetek. Ilyenkor az egyik legrosszabb, amit tehetünk az az, hogy kidobjuk a feleslegesnek gondolt maradékot. Miért is tennénk így, mikor egy kis kreativitással tulajdonképpen bármilyen fogásból varázsolhatunk valami teljesen újat. Nézzük, hogy mik a leggyakoribb újrahasznosítási módok a pazarlás ellen:

  • A főtt burgonyából készíthetünk gnocchit, krumplikrokettet, szilvás gombócot vagy akár nudlit is.
  • A főtt rizs tökéletes alapanyaga lehet a különböző rakott zöldséges recepteknek, de felhasználhatjuk a méltán népszerű rizskoch elkészítéséhez is.
  • A megmaradt tésztát felhasználhatjuk többek között vargabéleshez, míg a már megszikkadt péksüteményekből, piskótákből készítsünk máglyarakást, kalácsfelfújtat vagy éppen somlói galuskát
  • Ne feledkezzünk meg a zöldségek főzőlevéről sem, amiből könnyedén egy ízletes alaplevet, majd pedig egy aromás levest varázsolhatunk.

Ne felejtkezzünk meg a fonnyadó gyümölcsökről és zöldségekről sem, hiszen ezeket is újrahasznosíthatjuk. Mentsük meg a maradék zöldséget, és készítsünk belőle lecsót, vagy bármilyen zöldséges rakottat. Ha pedig valami igazán egyszerűre vágynánk, akkor főzzünk „mindentbele” levest, azaz használjunk fel minden zöldség- és húsmaradékot, ami egyébként a pazarlás áldozata lenne. Ugyanezt kipróbálhatjuk a gyümölcsök esetén is a vegyes gyümölcsleves formájában.

Fagyasszunk, tartósítsunk, tegyünk el későbbre!

Ha úgy érezzük, hogy a megújult formában elkészült ételek sem fogynak el időben, vagy éppen az alapanyagok életét szeretnénk egy kicsit meghosszabbítani, akkor bátran válasszuk a tartósítás valamelyik formáját. A legegyszerűbb dolgunk a fagyasztás során van, azonban tartsuk szemelőtt, hogy nem minden élelmiszer tárolható ilyen módon. Ilyenek például a tejtermékek, a tojás, a nyers burgonya vagy a megfőzött tészta. A megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket a fagyasztón kívül akár el is rakhatjuk, hiszen ki ne szeretné az ízletes meggybefőttet vagy pedig a kellemesen savanykás kovászos uborkát.

Ha Te is kedvet kaptál a maradékmentéshez és a főzéshez, akkor nézz körül a kamrádba, vagy szerezd be a hiányzó alapanyagokat a webáruházunkból.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, érdekességekre, akkor kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek