A Föld órája – 5 tipp a környezetvédelemért

Föld órája 2021

A Föld órája egy nemzetközi kezdeményezés, mely 2007-ben indult Ausztráliából. 2015-ben már 172 ország csatlakozott a mozgalomhoz. A lényege, hogy egyetlen órára minél több háztartásban és vállalkozásban kapcsoljuk ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseket, mint a lámpák, számítógépek és egyéb kütyük. Te mit tehetsz Földünk érdekében?

Mikor van a Föld órája?

A Föld órája mindig március utolsó szombatjára esik, kivéve, ha Nagyszombat is erre a szombatra esne. Ilyen esetben a Nagyszombatot megelőző szombatra kerül a Föld órája. Idén március 27-re esik ez a nap. Mindig helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között lehet csatlakozni a mozgalomhoz a lámpák és elektromos berendezések kikapcsolásával. 2008-ban 4 magyar város csatlakozott a Föld órája mozgalomhoz, 2009-ben pedig már 67 magyar település került fel a résztvevő városok listájára. Magyarországon a lakosság nagyjából 15%-a rendszeresen részt vesz az eseményen, tehát közel másfél millió magyar is hisz a környezettudatos életmódban.

Mire jó a Föld órája?

A Föld órája a globális felmelegedésre és Földünk erőforrásainak túlhasználására hívja fel a figyelmet. Ez a mozgalom minél több embert szeretne környezetkímélő, környezettudatos életmódra buzdítani, valamint a vállalatokat is a környezetvédelem irányába szeretné terelni. Egy óra sötéttel Te is népszerűsítheted a környezetvédelmet, Te is tehetsz ennyit Földünk megóvása érdekében.

Mit tehetsz bolygónk védelme érdekében?

Összeszedtünk 5 hasznos tanácsot. Ha ezeket követed, Te is környezettudatosabb életmódot folytathatsz:

  • Takarékoskodsz az árammal
  • Helyi terményeket, termékeket vásárolsz
  • Minél több használati tárgyat újrahasználsz, amíg csak lehet
  • Takarékos vagy az ivóvízzel
  • Kerülöd a műanyagokat

Az áram előállítása jelenleg többségében környezetszennyező módon történik. Ha Te is kikapcsolod a monitorokat (nem csak a számítógépeket), mikor azok nincsenek használatban és kihúzod a konnektorból az éppen nem használt töltőket, máris teszel Földünk érdekében. Figyelj arra is, hogy ne égjen a villany olyan helyiségben, ahol éppen nem tartózkodik senki.

A bevásárlás során látott termékek többsége hosszú utat tesz meg, mire eljut az üzletekbe. Az országokon keresztül szállított áruk bizony a szállítás során szennyezik a környezetet! Válassz helyi termelők által termelt terményeket, helyi manufaktúrák által készített termékeket, hogy ezzel is csökkentsd a rád eső környezetszennyezés mértékét! A Zabosfai Zöldséges törekszik a helyi termelők idényterményeinek árusítására, választékunkban mindig található hazai zöldség és gyümölcs. Válogass üzleteinkben vagy akár webáruházunkban is, ezzel segítve a hazai termelőket és a bolygót.

A felesleges tárgyak előállítása szükségtelen terhet ró a környezetre. Ha környezettudatos életmódra váltasz, csak olyan tárgyakat vásárolj, amikre valóban szükséged van. Ezeket becsüld meg és használd addig, amíg csak lehetséges! A környezettudatos vásárlásról bővebben olvashatsz korábbi blogbejegyzésünkben.

Ha számodra fontos a környezetvédelem, akkor Te is megbecsülöd Földünk erőforrásait. Az ivóvíz nagy kincs, ezért használd takarékosan! Fogmosáskor zárd el a vizet, inkább használj poharat. Mosogatáskor szintén gyűjtsd a mosogatóvizet lavórba, vagy a mosogató kagylóba, ne folyóvízzel mosogass.

A műanyagoknak nem csak az előállítása környezetszennyező, de a lebomlásuk során keletkező anyagok is rossz hatással vannak a bolygóra. Ráadásul bizonyos fajtái nem is bomlanak le, Földünkön maradnak az idők végezetéig! Ha részletekbe menően szeretnéd tudni, miért fontos a műanyagok kerülése, illetve hogy hogyan helyettesítheted azokat, olvasd el korábbi blogbejegyzésünket is!

Ha kíváncsi vagy hasonló praktikákra, érdekességekre, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha érdekelnek aktuális akcióink, kíváncsi vagy hasonló tippekre és ötletekre, kövesd a Zabosfai Zöldséges Facebook-oldalát!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek