A téli terményeket nehezebb beazonosítani, hiszen ilyenkor a boltok polcain már sok a mesterséges körülmények között, vagy külföldön termelt zöldség és gyümölcs. A januári zöldségek közül a legismertebb a burgonya, amely a hazai boltokban még télen is magyar termelők terménye szokott lenni. A téli vitaminforrások mellé egy receptet is hoztunk, hogy tippet adjunk a burgonya felhasználásához.
Januári zöldség választék
Januárban már teremnek a korai gyökérzöldségek. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, fekete retket frissen is lehet vásárolni a téli zöldségek közül. Ezekben a téli vitaminforrásokban közös, hogy a hidegben kisebbre nőnek, de több vitamint tárolnak, markánsabb ízt öltenek főleg csípős fagyok után.
Télen is teremnek a hüvelyesek. A legtöbb babfélét télen is megtaláljuk a polcokon. Ezeknek magas a rosttartalma, így emésztési panaszok esetén serkenthetik a bélműködést, ezáltal segíthetnek a probléma enyhítésében. A hüvelyesek fehérjeforrásként is kiválóak, vegetáriánus, vegán étrendet követők hús helyett fogyaszthatják.
A téli zöldségek közül a legismertebb a burgonya. A piros és a sárga burgonya is megtalálható a boltokban télen is. Különböző fajtái ideálisak sütéshez és főzéshez, ezért érdemes vásárlás előtt megbizonyosodni róla, hogy a célnak megfelelő fajta kerül a kosárba. A burgonyának magas a C-vitamin tartalma, de tartalmaz folsavat, B1- és B6-vitamint is. Ha többet szeretnél tudni a hazai burgonyáról, olvasd el korábbi bejegyzésünket! Ha egy egyszerűen elkészíthető ételt keresel burgonyából, nézd meg, hogy készítik a rakott krumplit a Zabosfai Ízőrzők.
Remek téli vitaminforrás lehet, ha több salátát fogyasztasz ebben az időszakban! Legújabb konyhakész salátamixeinket megtalálod webáruházunkban és üzleteink polcain. A különböző salátakeverékek nem csak időt spórolnak számodra a hétköznapokban, de összeállításuk során figyelembe vettük a különböző termények ízvilágát és harmonikus ízkombinációkat hoztunk létre. Neked melyik lesz a kedvenced?
Januári gyümölcsök
A téli vitaminforrások ásza a kökény. Ez a januári gyümölcs nem csak nyersen fogyasztható. Nagyon finom szószok, mártások, lekvár, de akár gyümölcsbor is készíthető kökényből. Szárítva finom tea főzhető a januári gyümölcsből. A kökény fogyasztása erősíti a szívet és gyógyítja az ereket. Enyhén vízhajtó hatású ez a téli termény, ezáltal a fogyni vágyók segítségére lehet. Ez a vitaminforrás ráadásul bőrünkre is pozitív hatással van, nem csak fogyasztása ajánlott a szép és puha bőr érdekében, hanem a kökényből készült krémek használata is, hiszen így a téli gyümölcs kívülről is táplálja bőrünket.
A csipkebogyó lekvárnak is kiváló, de megszárítva tea is főzhető belőle. A csipkebogyó rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő. Fogyasztása erősíti az érfalakat, a csipkebogyó tartalmú krémek pedig nyugtatják, ápolják a kipirosodásra hajlamos bőrfelületeket. Fogyasztása csökkentheti az epe- és vesekő kialakulásának kockázatát, illetve segíthet a kialakult kövek visszafogásában.
Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, kövesd a Facebook-oldalunkat!