Te meg tudod különböztetni a szelíd- és a vadgesztenyét?

Az egyik legnépszerűbb őszi termés a gesztenye. Tudtad, hogy a tortába való és a gesztenyeállatkák alapjául szolgáló gesztenye teljesen más fának a termése? Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a szelíd és a vad gesztenyét egymástól!

A kétféle gesztenye megjelenése

Ha az egész fát látod, akkor könnyű dolgod lesz! A vadgesztenye fehér fürtös virágokat hoz tavasz végén. Ezeket a virágokat gyakran lehet látni parkokban, utak mentén, ugyanis a vadgesztenye kedvelt dísznövény Magyarországon. A szelíd gesztenye virága barkás, sokkal kevésbé feltűnő. Csak nyár elején kezd virágozni. Ha már ősz van, akkor sem kell kétségbe esned. A jól ismert zöld tüskés héj is sokat elárul az őszi termésről. A vadgesztenye vastagabb, nagyobb héjjal rendelkezik, míg a szelíd gesztenye héján feltűnően több a vékony, hosszú tüske. A héjától megfosztott termés felismerésében már szakemberre van szükség, hiszen küllemében a két gesztenyetípus nem sokban különbözik. A szelíd gesztenye kissé csúcsosabb, míg a vadgesztenye kerekebb és valamivel nagyobb méretű.

A gesztenye fogyasztásának előnyei

A vadgesztenye emberi fogyasztásra nem alkalmas! A boltokban kapható gesztenyepürék és tömbök mind szelíd gesztenyéből készülnek. Érdemes elolvasni a csomagolást, mert ezek a masszák tartalmazhatnak tört babféléket, amelyek olcsóbbak, de más tápanyagokat és kevesebb természetes cukrot tartalmaznak.

A gesztenye keményítőben, cukorban gazdag őszi termés. Nagyon tápláló és laktató. E-vitaminban és B-vitaminokban gazdag, fogyasztása pozitív hatással van a bőrre és az érrendszerre. Káliumban, kalciumban és foszforban is gazdag ez a termés, ráadásul magas rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti az éhségérzetet.

Tudtad, hogy a többi őszi termésnek is rengeteg pozitív hatása van az egészségre? Korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb csonthéjasok jótékony hatásait. Ha kedvet kaptál egy kis nassoláshoz, keresd őszi idényterményeinket a webáruházunkban, akár másnapi kiszállítással!

Ha kíváncsi vagy őszi receptekre, érdekességekre kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek