Hogyan válasszak tököt, avagy enni vagy faragni?

Az október sokunk számára a tökös finomságokról szól, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik ez az alapanyag, annyi lehetőség rejlik benne. Az elmúlt években azonban egy újabb felhasználási módja is elkezdett terjedni egyes tök fajtáknak. Azzal, hogy a Halloween ünnepe betette a lábát hazánkba, a tökfaragás is egyre elterjedtebb októberi tevékenységgé vált. De melyik tököt használhatjuk főzésre, melyiket sütésre, és melyiket a legjobb faragni? Ebből a cikkből mindenre választ kaphattok!

Melyik tökből mi készüljön?

Sütéshez, ahogy a neve is sugallja, a valamelyik sütőtök fajtát érdemes választani. Ezek közül méltán híres a nagydobosi sütőtök, amely erősen narancssárga színű hússal és keres, bordázott külsővel rendelkezik. A sütőtöknek számtalan pozitív egészségügyi hatása van, valamint felhasználási területe is igen széles. Magas cukortartalmának köszönhetően bátran használhatjuk édességekhez is. Az egyik legkedveltebb sütőtökös desszert a tökpite, így ezt semmiképpen ne hagyjátok ki októberben.

Bár a sütőtök az egyik legelterjedtebb tök fajta, számos egyéb típussal is találkozhatunk a termelőknél. Nézzünk meg most ezek közül néhányat:

  • A kolbásztök vékony, hosszúkás alakját annak köszönheti, hogy ez a fajta lugasra vagy kerítésre felfuttatva nő. A zsenge termés vékony szeletekre vágva, panírozva hasznosítható a legízletesebben.
  • Ha nem szeretnétek nagy tököket vásárolni, akkor a sonkatököt javasoljuk, amely a méretének köszönhetően könnyebben feldolgozható.
  • A banántök szintén az édes, sütnivaló tök fajták közé tartozik, amely karamellizálódás közben erős banán illatot áraszt magából.
  • Ha savanyúságot szeretnénk készíteni a tökből, akkor a kerektököt érdemes választani. Ez a fajta apró terméssel rendelkezik, ami ennek köszönhetően díszkertünk központi eleme is lehet.

Melyiket faragjam?

Mielőtt belekezdenénk a faragásba, érdemes a formára és a méretre odafigyelni. A biztos siker érdekében a tudatosan faragásra termesztett halloweentököt javasoljuk. A bátrabbak otthoni termesztéssel is próbálkozhatnak, ám ha igazán méretes darabot szeretnénk a hónap végén a gyerekeknek adni, akkor érdemes hozzáértő termesztőktől beszerezni. Bár sokan azt gondolják, hogy a halloweentök pusztán faragásra alkalmas, valójában a kivájt belet ebben az esetben is el lehet fogyasztani. Bár íze nem olyan intenzív, mint a fentiekben említett fajoké, ám lekvárra való kenést és fúszerezést követően itt is előidézhető a kellemesen karamellizált íz.

Ha azonban úgy érezzük, hogy a faragás nem a mi világunk, esetleg valamilyen egyszerűbb dekorációs módra vágyunk, akkor válasszuk a dísztököket. Elegendő néhány különlegesebb alakú terményt kiválasztani, és máris megvan a lakásunk új éke. Helyezzük kosarakba vagy egyszerűen halmozzuk őket egy helyre, és el is készültünk a házunk ősziesítésével. A hangulat garantált!

Ha felkeltettük érdeklődésedet, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, babonákra, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek, akkor kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek