Hozzátáplálás őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel

A babák számára a hozzátáplálás őszi terményekkel egy új kaland lehet

Bár nyáron a legnagyobb a gyümölcs- és zöldségválaszték, hidegebb időben is megterem a vitaminforrás a csecsemők és kisgyermekek számára. Arról már írtunk, hogyan mutasd be az egészséges életmódot nagyobb gyermekednek, de a legkisebbekről sem feledkezhetünk meg. Egy baba étrendjének kialakítása nem egyszerű feladat, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehet ajánlani a hozzátáplálás során a legkisebbeknek. Ha kíváncsi vagy a praktikákra és elkészítési módokra, olvass tovább!

Mikor áll készen babád a hozzátáplálás megkezdésére?

A csecsemők az anyatejtől vagy az ezt helyettesítő tápszertől fejlődnek legideálisabban életük első hónapjaiban; ekkor még csak a babaetetés rendszerességére kell odafigyelni. A 6. hónaptól azonban már el lehet kezdeni szilárdabb tápanyagok bevezetését is a baba étrendjébe. A 4. és 7. hónap között az alábbi jelek utalnak arra, hogy babád készen áll az ízek megismerésére:

  • többet mozog és többet van ébren, több anyatejet igényel a baba etetéskor
  • stabilan ül és erősen tartja a fejét
  • képes az összehangolt mozgásra: amire ránéz, azt fel tudja venni és a szájához tudja emelni
  • érdeklődik az ételek iránt (például közös családi étkezés során)
  • lenyeli az ételeket (nem löki vissza a nyelvével, ha valamiből kóstolót kap)

A hozzátáplálás elején nem feltétlenül kell boltban kapható, kész bébiételre gondolni. Te magad is elkészítheted a baba etetéséhez a friss zöldségekből és gyümölcsökből álló ételeket. Először pépesítve, kiskanállal kínáld a szilárd ételeket, vagy kínálj püréket babádnak. Később puhára főzve, párolva is felszolgálhatod a zöldségeket apróra vágva, vagy törve. A gyümölcsöket akár nyersen is beépítheted a baba étrendjébe, kínálhatod apró darabokra vágva, de passzírozva vagy gyümölcslének elkészítve is. A hozzátáplálás megkezdése előtt feltétlenül kérd ki gyermekorvos vagy védőnő véleményét!

Milyen idényzöldségeket és idénygyümölcsöket adhatsz babádnak őszi hozzátáplálás során?

A hozzátáplálás egy intenzív érzelmeket kiváltó, kalandos folyamat. Az új ízek mellett mindig kínálj már ismert és kedvelt ételeket is, hogy ne legyen negatív élmény a baba etetése. Ne csüggedj, ha gyermeked először csak 1-2 kanállal fogad el az újdonságból, első alkalommal adj kóstolót, majd emeld az adagot a következő pár étkezés alkalmával. A bébiételek elkészítésénél nincs szükség semmilyen fűszer vagy ízesítő hozzáadására, nem kell sem sót, sem cukrot keverni az ételekbe, hiszen a cél az ételek természetes ízének megismertetése a babával. De milyen ízeket lehet bemutatni a legkisebbeknek az őszi időszakban? Az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket már a hozzátáplálás első próbálkozásai során kínálhatod gyermekednek.

Sárgarépa

A sárgarépát mosd és hámozd meg, majd vágd fel apró darabokra. A bébiételt készítheted főzve vagy párolva, nagyjából 10 perc alatt megpuhul. Mikor kicsit hűlt, turmixold le, vagy egyéb módon pépesítsd. Ha túl sűrűnek érzed a kapott pépet, babavízzel, vagy felfőzéssel fertőtlenített és visszahűtött vízzel lágyítsd a kívánt állagra. Használhatod a répa főzőlevét is, úgy intenzívebb lesz az ízhatás.

Burgonya

A burgonyát mosd és hámozd meg, majd kockázd fel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a burgonyakockákat. Nagyjából 10 perc alatt puhára főzheted. Kihűlés után turmixold össze a főzőlével, míg egyenletes állagú pépet kapsz. A burgonyának lehet hasfogó hatása! Ha babád már ismeri a burgonya ízét, sűrítőként hozzáturmixolhatod más zöldségekből készült pépekhez is. Könnyen változatossá tehető a baba étrendjébe a baba etetése során kombinált zöldségekkel.

Sütőtök

Egy kisebb sütőtököt alaposan hámozz meg, majd kockázd fel. A kockákat vízben megfőzheted, vagy párolhatod, de akár sütőben is sütheted alufólia alatt. Mikor megpuhult, várd meg, míg kicsit kihűl, majd turmixold össze. Ha sütőben sütötted, vágd le a sültebb, esetleg égett részeket, csak a puha részeket turmixold! A hozzátáplálás zökkenőmentesebb, ha édes ízeket is csempészel a bébiételekbe, a sütőtök remek kedvcsináló lehet az őszi ízekhez.

Alma

Az almát mosd és hámozd meg, majd reszeld vagy turmixold le (nyersen). Adj hozzá annyi babavizet, hogy megfelelő állagú pépet kapj. Ha szorulást tapasztalsz, próbáld inkább főve vagy párolva kínálni az almát! Ehhez szintén szükséges a mosás és hámozás, de reszelés helyett vágd cikkekre az almát, majd vágd ki a magházat a cikkekből. Ezután vágd apróbb darabokra a cikkeket és kevergetés mellett főzd puhára annyi vízzel, ami épp ellepi a darabokat. Kihűlés után turmixold össze a főzővízzel és már kész is a finom bébiétel.

Reméljük, hogy sikerült segíteni az ízek körüli kalandok elkezdésében. Az első próbálkozások után akár keverni is lehet a különböző ízeket. Hozzátáplálás során is mindig figyeljetek a változatos étrend biztosítására! Ehhez friss termékeinket keressétek üzleteinkben, illetve a webshopban.

További ötletekért és naprakész információkért kövessétek Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek