Hozzátáplálás tavasz idején gyümölcsökkel

Hozzátáplálás tavasz időszakában

A hozzátáplálás nagy lépés a baba és a mama életében is. A tavaszi-nyári friss gyümölcsök széles választéka megrémítheti az első gyermekes kismamát. Azonban nem kell félni, a hozzátáplálás tavasz és nyár idején kifejezetten egyszerű a nagy választéknak köszönhetően! Bemutatjuk a legkorábban adható tavaszi gyümölcsöket.

Mikor kezdhető meg a hozzátáplálás?

Ahogy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, a hozzátáplálást általában 4-7 hónapos kor között lehet megkezdeni. 4-5 hónapos babáknak még csak ismerkedés képpen szabad tavaszi gyümölcsöket, zöldségeket adni, 6 hónapos kortól már el lehet kezdeni a pépes ételek adását is. Babád biztosan készen áll a hozzátáplálás megkezdésére, ha már stabilan tud ülni, érdeklődik a felnőtt ételek iránt és jól működik a szem-kéz koordinációja – tehát a szájához tud emelni dolgokat. Ha nem vagy benne biztos, hogy megkezdheted-e a hozzátáplálást, egyeztess gyermekorvosoddal, védőnőddel!

Szerencséd, ha a hozzátáplálás tavasz időszakára esik!

Szerencsés helyzetben vannak azok a kismamák, akiknél a hozzátáplálás tavasz hónapjaira esik. Ilyenkor ugyanis rengeteg tavaszi gyümölcs és friss zöldség szerezhető be a hazai termelőktől a piacokon és a boltokban egyaránt. A Zabosfai Zöldséges üzletekben is törekszünk a friss hazai termények árusítására, csak hiány esetén pótoljuk azokat külföldi áruval. Nézz szét webáruházunkban, ahol szinte minden tavaszi gyümölcs és zöldség megtalálható!

A terményeket alaposan mosd meg, 1 éves kor alatt hámozd is meg, hiszen a gyümölcs- és zöldséghéjak nehezebben emészthetők, hasfájást, puffadást okozhatnak! A magokat szedd ki a tavaszi gyümölcsökből, mielőtt azokat felkínálod babád számára!

Melyik tavaszi gyümölcsöt mikortól adhatod babádnak?

Először 4-5 hónapos korban adhatsz egy-egy kanál gyümölcslét babádnak. Ne a cukrozott bolti gyümölcsleveket válaszd, mert azok károsíthatják babád fogait és puffadást is okozhatnak! Nyomkodd ki egy fél lereszelt alma levét és azzal kínáld babád, vagy a főtt gyümölcs kihűlt főzőlevéből adj neki egy-egy kanállal. A hozzátáplálás megkezdése előtt konzultálj szakemberrel, például gyermekorvosoddal, védőnőddel!

Egyszerre egyféle új ételt kínálj babádnak és figyeld meg, hogyan reagál a szervezete! A széklet színének, szagának, állagának változása teljesen természetes, nem kell tőle megijedni. Ha kiütéseket, puffadást tapasztalsz, jegyezd fel, hogy milyen ételtől jelentek meg a tünetek és ezt oszd meg gyermekorvosoddal, védőnőddel is. Kiütéseket okozhat az eper és a málna, ezért ezek bevezetését az étrendbe csak 1 éves kor fölött ajánljuk. Ha a gyermekorvos is úgy ítéli meg, pár hét szünet után újra lehet ezekkel a tavaszi gyümölcsökkel is próbálkozni, a reakciók általában maguktól megszűnnek.

  • Legelőször almát, banánt lehet adni a babáknak. Az őszibarack, cseresznye, meggy és a szilva is egészséges nasi gyerekeknek. Ezeket a gyümölcsöket már 6 hónapos kortól fokozatosan bevezetheted babád étrendjébe.
  • Következő lépésként 7 hónapos kortól kínálhatsz körtét, sárgadinnyét, citrusféléket és avokádót csemetédnek.
  • 8-9 hónaposan már ringlót, sárgabarackot és görögdinnyét is adhatsz a babádnak.
  • 1 éves kortól be lehet vezetni a többi tavaszi gyümölcsöt és egyéb idényterményt a baba étrendjébe.

Továbbra is érdemes tartani az aranyszabályt: inkább délelőtt folyamán, egyszerre egy új étellel ismerkedjen a baba, hogy a nap folyamán meg tudd figyelni, hogy reagál a terményre a szervezete.

Receptek babáknak

Ha gondot okoz a megfelelő egészséges nasi gyerekeknek való átdolgozása, inspirálódj gyűjteményünkből! Ezek a receptek babáknak készültek, így nem kell átalakítanod őket csemetéd számára.

Almás-barackos rizsdesszert: egy almát és egy őszibarackot hámozz meg, majd kockázz fel. A gyümölcsöket egy kanál rizzsel és kevés vízzel tedd fel főni. Mikor a rizs kicsit szétfőtt és a gyümölcsök megpuhultak, vedd le a tűzről és botmixerrel pépesítsd. Kihűlve kínáld babádnak. Ez az egészséges nasi gyerekeknek adható akár pépesítés nélkül is, babáknak pedig már egészen kis kortól, hiszen a rizs és a gyümölcsök is bevezethetők akár már 6 hónapos kortól is babád étrendjébe.

Almás tejbegríz: egy almát hámozz meg, majd reszelj le. Nyomkodd ki a levét és lassú tűzön főzd pépesre a lereszelt almát. Egy kanál grízből és egy bögre tejből főzz tejbegrízt, majd a kész tejbegrízbe forgasd bele a főtt almát. Várd meg, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd kanalanként kínáld babádnak. Ezt az ételt inkább 1 éves kor fölötti babáknak ajánljuk, mert a tej és a grízben lévő glutén is allergén. Ezek bevezetéséről konzultálj gyermekorvosoddal, védőnőddel!

Ha további érdekességekre is kíváncsi vagy, kövesd Facebook-oldalunkat, ahol remek akciók és kiemelt ajánlatok is várnak!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek