Ízőrzés mesterfokon: aludttej, a jutalom a nap végén

Az aludttej elkészítésére és a fogyasztásának hagyományára ma már egyre kevesebben emlékszenek. Ha Te is egy vagy azok közül, akik még élvezték ezt a különleges, akár desszertként is szolgáló finomságot, akkor tarts velünk egy rövid múltidézésre! De akkor se maradj le, ha már nem volt lehetőséged kipróbálni, hiszen mindössze házi tejre van szükség, és máris belevághattok ennek a hagyományos étel elkészítésébe. Olvass tovább a legfontosabb praktikákért!

Aludttej elkészítésének folyamata

Az aludttej legfontosabb eleme maga a tej. De akkor miért nem olyan népszerű ma már az elkészítése? Aludttejet csak házi tejből lehet készíteni, mivel a boltban kapható változatok már többféle pasztörizálási és sterilizálási folyamaton átestek, amik meggátolják a tejet a megalvásban. Sajnos házi tejhez ma már egyre nehezebb hozzá jutni, így az aludttej népszerűsége és ismertsége is egyre jobban lezuhant.

Van azonban megoldás! A piacokon, illetve háztáji gazdáktól még most is vehetünk friss, házi tejet, így, ha kíváncsi vagy, vagy pedig szívesen visszaidéznéd a régi ízeket, akkor érdemes tőlük vásárolni.

De hogyan is készül az aludttej? A titok a türelemben rejlik. A friss, házi tejet öntsük ki egy széles edénybe és helyezzük egy meleg, de nem forró helyre. Itt hagyjuk érintetlenül 1-2 napig úgy, hogy ne legyen az edény lezárva légmentesen. A két nap során a tejben lévő mikroorganizmusok elkezdenek dolgozni és beindul a megalvás folyamata. A két nap lejártával mindenképpen helyezzük az aludttejet hűtőbe vagy pedig fogyasszuk azonnal.

Aludttej az étkezésben

A hagyományok szerint az aludttejet jól behűtve a forró nyári esték lezárásaként fogyasztották a háztájaknál. Azonban nem csak magában volt kedvet étel, hanem kenyérrel és zöldségekkel reggelire, vagy újkrumpli mellé vacsorára is előszeretettel fogyasztották.

Ezen kívül a például pogácsák és más péksütemények elkészítésében is közkedvelt alapanyag a mai napig. A házi készítésű főzelékek esetében a habaráshoz is szívesen használják és használták, hiszen régen a spájzban mindig volt pár bögrével eltéve aludttej.

A hagyomány részeként is ismertek az aludttej jótékony hatásai, amelyeket ma is szívesen kihasználunk. Legjobb hatása az emésztő szervrendszerre van. Regenerálja a tápcsatorna természetes bélflóráit, hiszen probiotikus baktériumokat tartalmaz. Ha valakinek komolyabb emésztési problémái akadtak, akár 2 hetes kúraként is alkalmazták, amivel jó arányban javult a betegek állapota.

Ha Te is belevágnál a házi aludttej készítésébe, de a megfelelő alapanyagokat keresed hozzá, akkor látogass el webáruházunkba!

Ha tetszik, amit olvasol, akkor kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek