Ízőrzés mesterfokon: házi italkészítés

hazi-italkeszites

Országunk egyik hagyománya a szőlőgazdálkodás. A 18. században már kimondottan komolyan foglalkoztak vele itthon a szőlőtulajdonosok, és kialakult egy jelentős borkultúra. Már akkor magas minőségűnek tartották a magyar borokat. A szőlőnek emellett az orvoslásban is nagy jelentőséget tulajdonítottak, méregtelenítő hatása miatt.

Must készítése otthon

Bár a szőlőtermesztés utolsó lépése a szüret, ám az igazán izgalmas házi italkészítés még csak ezen a ponton kezdődik el. A szőlőből nem csak bort, hanem mennyei mustot is készíthetünk, ami sok egyéb mellett a gyerekkorunk elmaradhatatlan kedvence volt. Nem véletlen az az állítás sem, hogy „A szüret fénypontja a frissen szedett szőlőszemekből préselt must.”

A mustot nagy szeretettel fogyasztja mindenki, akár frissen vagy eltárolva szőlőléként. De ahhoz, hogy ne induljon be az erjedés folyamata, bizonyos fontos lépéseket nem szabad kihagyni. Először is le kell hűteni, majd pedig ülepítéssel kinyerhetők a szilárd, valamint idegen anyagok belőle. Ahhoz, hogy a must sokáig fogyasztható legyen és megőrizze alkoholmentességét, tartósítani szükséges.

A szőlőt már régen, a népi orvoslásban is kiváló gyümölcsnek tartották, ami must formájában is képes táplálni a szervezetünket. Erős méregtelenítő hatása miatt akár napi fogyasztása is ajánlott akár frissen, akár tartósítva.

A házi italkészítés kihagyhatatlan eleme

Őseink külső eszközök és komolyabb elektronikák használata nélkül kezdtek bele a borkészítés művészetébe, ami azóta számos ünnepség és tradíció szerves részét képezi. A hazánkban élő borászok hamar rájöttek, hogy Magyarország nagy része alkalmas a szőlőtermesztésre, és azon belül is egészen kiváló fajtákéra. Idővel egy besorolást is készítettek a szőlőkhöz, amely alapján 8 osztályba kerültek a gyümölcsök. Az osztályozás alapját 3 fő tényező adta: a talaj, a környezeti adottságok és a geográfiai adottságok.  

A jó must a jó bor alapja. Ha nem alkoholmentes italt szeretnénk a mustból, akkor a préselés után a 48 órás áztatás következik, aztán pedig az erjesztés. Az áztatás lépésében kerül még a musthoz cukor, amivel az alkoholszintjét lehet beállítani a bornak.

A háztájaknál az elkészült bor tesztelésére egy kiváló módszer állt a rendelkezésre. Az elkészültnek vélt bort 5-6 órára dugó nélkül a levegőn hagyták, majd újra lefedték és 4-5 napig állni hagyták. Ha az idő leteltével a bor tiszta, zavarmentes maradt, akkor az elkészült ital készen állt a palackozásra.

Ha Te is belevágnál a házi italkészítésben, de a megfelelő alapanyagokat keresed hozzá, akkor látogass el webáruházunkba!

Ha tetszik, amit olvasol, akkor kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek