Ízőrzés mesterfokon: házi tésztakészítés

Az tésztaételek a 18. század körül rabolták el a magyarok szívét, és azóta is a konyhaművészetünk egyik alapvető eleme. Bár ma már számtalan méretben és formában elérhetőek a boltok polcain, az igazi ínyencek tudják, hogy ezek a nagyanyáink által otthon elkészített házi tésztáknak a nyomukba sem érhetnek. Ha Te is szeretnéd a házi tésztakészítés hagyományait megidézni a konyhádban, akkor kezd egy fantasztikus tésztaétel összeállításával.

Tippek, hogy Te légy a házi tésztakészítés koronázatlan királynője

Bár az házi tésztakészítés gondolata elsőre ijesztően hangozhat, valójában csak néhány fontos lépésre kell odafigyelni ahhoz, hogy a siker garantáltan ne maradjon el. A következőkben összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel könnyedén elsajátíthatod a tésztakészítés művészetét.

1.     Ügyelj a titkos hozzávalókra!

Persze most jogosan kérdezhetitek, hogy mi olyan titkos a házi tészta összetevőben, hiszen nem kell más hozzá, mint liszt, tojás és némi só. Nem mindegy azonban, hogy ezek közül milyeneket választunk. A lisztet használat előtt mindenképpen szitáljuk át, hogy homogénebb, lazább szerkezetű tésztát kapjunk. A tojás esetén figyeljünk a hőmérsékletre, hiszen a túl hideg alapanyaggal nehezebb dolgozni, és lágy textúrát elérni. Bár nehéz előzetesen meghatározni, azonban a nagyobb sárgával rendelkező tojások segítségével sokkal jobb minőségi tésztát készíthetünk otthon.

2.     Mindig figyelj az arányokra!

A legtöbb tapasztalt háziasszony szemmérték alapján is képes a család kedvenc fogásainak megalkotására, ám ha a tökéletes házi tészta a cél, akkor érdemes elővenni a konyhai mérleget. A legjobb állag elérése érdekében kövessük a következő ökölszabályt: 100 gramm liszthez mindig 1 tojást adjunk hozzá. Ezzel az aránnyal könnyen dolgozható, nem túl lágy tésztát tudunk összeállítani. A szükséges mennyiségű lisztet mindig adagonként dolgozzuk össze a tojással, hogy kellően homogén állagot érjünk el.

3.     Ne kapkodd el a főzést!

Elkészültünk a begyúrt tésztával és legszívesebben már bele is dobnánk a forrásban lévő vízbe? A kifőzés előtt érdemes a tésztát körülbelül egy órára a hűtőben pihentetni. Ehhez először csomagoljuk be háztartási fóliába olyan szorosan és légmentesen, amennyire csak tudjuk. A pihentetésre szánt idő érdemes kihasználni, hiszen ezzel megkönnyítjük később a házi tésztakészítést. A főzés során szintén gyakori hiba, hogy nem várjuk meg, hogy kellő mértékben forrjon a víz, azonban a lobogó vízben csupán 1-2 perc alatt tökéletes állagú tésztát kapunk anélkül, hogy szétfőznénk az eddig tökéletes házi tésztánkat. Bónusz tipp, hogy a főzővizet mindig alaposan sózzuk meg. Az olaszok alapreceptje szerint tengervíz sósságú vízben kell elkészíteni a tésztát, ami egy liter esetén megközelítőleg 2 evőkanál sót jelent. Legyetek bátrak, a jó íz garantált!

Készen van a tészta, most mihez kezdjek?

A tésztaételek alapvetően az egyszerűségükről híresek, így, ha elkészültél a friss körettel, akkor elég csak egy könnyed raguval tálalnod, és biztosan ez lesz a család új kedvence. Ha azonban van egy kis kézügyességed, akkor próbálj ki különböző töltött verziókat. Ezek közül a legnépszerűbbek természetesen a húsos raguval készültek, melyek szezontól vagy ünneptől függően igen változatos skálán mozoghatnak. A könnyedebb ételek kedvelői természetesen kísérletezhetnek zöldséges variációkkal is, így is teljes értékű fogást kaphatunk.

Ha ezek után már csak a megfelelő alapanyagokra lenne szükséged ahhoz, hogy belevágj a házi tésztakészítésbe, akkor látogass el webáruházunkba, és szerezd be online a legfrissebb termékeket.

Ha tetszik, amit olvasol, akkor kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek