Szent Iván hava – népi hagyományok és a nyári napforduló titka

Júniusi hagyományok és nyári napforduló

Június a nyár első hónapja, tehát már nyári hagyományok és népszokások kapcsolódnak ehhez a hónaphoz. A júniusi jeles napokhoz nem csak egyházi ünnepek és népi babonák kapcsolódnak, hiszen a nyári napforduló természeti jelensége is erre a hónapra esik. Nézzük, milyen babonák és népszokások kapcsolódnak júniushoz és a nyári napforduló titokzatos napjához!

Júniusi hagyományok és babonák

Úgy tartják, hogy a nyár első hónapja időjóslásra is alkalmas. Ha júniusban sokat esik, bőséges termés várható. Ha júniusban esik, az kitart a következő hónapban is. A nyárhoz fűződő ünnepek az aratáshoz, betakarításhoz, a mezőn és a földeken végzett munkákhoz kapcsolódtak. Ha az időjárás engedte, gyakran tartottak nyáron mulatságokat háznál vagy akár a falu főterén.

Jeles napok júniusban

A nyári jeles napok nagy része az időjáráshoz, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódik. Fontos volt a népszokásokhoz igazodás, hiszen ezek a jóslatok segítettek eligazodni az évben, hozzájárultak a jó terméshez és ezáltal a családok megélhetéséhez.

június 5: Környezetvédelmi világnap. Ezen a napon figyeljünk jobban a környezetünkre, tegyünk valamit a környezetvédelem jegyében. A Föld órája kapcsán összegyűjtöttünk pár tippet, amivel Te is tehetsz a környezetért!

június 8: Medárd napja. Ha ezen a napon esik, még 40 napig esni fog, de ha száraz az idő, továbbra is szárazság várható.

június 10: Margit napja. A népszokás úgy tartja, ezen a napon érdemes ültetni a retek- és káposztaféléket, ha bő termést vár a gazda.

június 13: Páduai Szent Antal napja. Úgy tartják, hogy a gyulladásos betegségekben, vagy szembetegségben szenvedők ezen a napon enyhülést várhatnak. Ezen a napon a népszokás szerint kenyeret, alamizsnát osztottak a szegényeknek és a betegeknek.

június 15: Szent Vid napja. Ha eddig a napig elvirágzik a szőlő, abban az évben bőséges, finom bor várható. A hiedelem szerint ezen a napon indul a gabona érése, már nem növekszik tovább a szára.

június 24: Szent Iván napja. A júniusi hagyományok közül a legtöbb ehhez a naphoz kapcsolódik. Sok helyen szertartásos tűzgyújtás volt a szokás, ami elűzi a gonoszt. Ezen a napon ünneplik a nyári napfordulót is, a tényleges csillagászati napfordulótól függetlenül minden évben. A népszokás szerint ezen a napon a tűzgyújtással szerelemért is lehetett fohászkodni, valamint a tűznek egészségvédő hatást is tulajdonítottak.

június 29: Péter-Pál napja. Ez a nap az apostolokról kapta a nevét, de nem egyházi ünnephez kapcsolódik. A hiedelem úgy tartotta, hogy ezen a napon kell megkezdeni az aratást, eddig a napig érik be a búza. A babona úgy tartja, amelyik legény és leány először hallja meg a harangot ezen a napon, az abban az évben házasodni fog.

A nyári napforduló

A nyári napforduló a csillagászati nyár kezdete. Ezen a napon a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. A nyári napfordulótól kezdődően egyre rövidebbek lesznek a nappalok és egyre hosszabbra nyúlnak az éjszakák. 2021-ben a nyári napforduló június 21-ére esik. Bár a csillagászati nyár a nyári napfordulóval kezdődik, a nyár egyik legnagyobb ünnepe, az egyik legérdekesebb a júniusi hagyományok közül a Szent Iván éji mulatozás, melyet minden évben június 23-án ünnepelnek. A június 24-ét, Szent Iván napját megelőző éjszakán tűzgyújtással, tánccal, mulatozással ünneplik a legrövidebb éjszakát és hangos zenével űzik el a gonoszt.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy egyszerű receptjeinkre, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek