Június hónap zöldségei és gyümölcsei

Ahogyan korábbi blogbejegyzésünkben jeleztük hónapról-hónapra bemutatjuk Nektek az idénygyümölcsöket, amelyekből az adott hónapban érdemes minél többet fogyasztani, és amelyekből tanácsos elraktározni a későbbi hónapokra. Jelen blogbejegyzésünkben június hónap zöldségeit és gyümölcseit mutatjuk be nektek.

Június hónap zöldségei

Június hónap egyik közkedvelt zöldsége az újburgonya. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag újkrumplit diétázók is fogyaszthatják. A burgonya ezen fajtáját héjastul is fogyaszthatjuk, de dörzsöléssel és kaparással könnyen tisztítható.

A júniusi zöldségek közül az egyik legnagyszerűbb az uborka. Alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvence, hiszen 100 gramm uborkában, csak 16 kalória van. Emellett gyulladáscsökkentő hatásai is ismertek. Szendvicseken, kerti partikon mártogatósként is kiváló étel, de egy meleg nyári napon a délutáni uzsonna szerves része is lehet.

A pillangósvirágúak családjába tartozó zöldborsó, az egyik legrégebbi kultúrnövény. Magas B1,B2, és C-vitamin, valamint fehérjetartalma miatt különösen kedvelt. Sokan szeretik nyersen, de készülhet belőle főzelék és leves is, amelyek a nyári ebéd során különösen jól tudnak esni a család számára.

Egy kevésbé ismert, de annál finomabb és sokrétűbb zöldség az endívia, vagy más néven cikória. Az enyhén kesernyés, gazdag aromájú saláta nyersen és főzelékként is ízletes, de sütve, például tojással készítve is kiváló. A szabadföldi növény rengeteg tápanyagot tartalmaz, így nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

Június hónap gyümölcsei

Ez a hónap kifejezetten kedvez a piros gyümölcsöt kedvelőknek. Ezek közül az egyik legkedveltebb, ami ilyenkor érik a földieper. A mézédes és illatos epreknek kevesen tudnak ellenállni nyers formában is, de süteményekbe, turmixokba is kiváló. Akik más formában későbbre elraknák, azoknak a lekvárt, limonádét és szörpöt ajánljuk.  Az eper mellett fontos megemlítenünk a málnát is, amely őshonosnak számít országunkban. A rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmazó gyümölcs vértisztító hatású. A málnabokor levele egyébként fontos a nép gyógyászatban, így főzete meghűlés ellen kiváló.

júniusi zöldségek és gyümölcsök - málna

Folytatva a piros gyümölcsök sorát a vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású cseresznye a következő gyümölcs, amelyet a nyár első hónapjában érdemes fogyasztani. A cseresznyét már az ókorban is termesztették, mára pedig már kb. 1000 fajtáját nemesítették. A cseresznye rokona a meggy, amely a magyarság első gyümölcse. A sötétbordó gyümölcs savasságának köszönhetően serkentően hat az emésztésre, a vese és a máj működésére.

A bogyós gyümölcsök közül a ribizli a következő, amelyből fekete és fehér változat is létezik. A szörpnek és bornak is remek gyümölcs friss kiváló antioxidáns.

Természetesen a felsorolásunkba nem fért bele az összes zöldség és gyümölcs, amely júniusban megtalálható, de úgy gondoljuk a legfontosabbakat sikerült összeszednünk. Jövő hónapban július hónap idénygyümölcseiről olvashattok. Addig is használjátok ki a júniust és fogyasszatok minél többet a fent felsorolt zöldségekből és gyümölcsökből. Ne feledjétek üzleteink mellett már webshopunkból is rendelhettek.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek