Komposztálás lakásban? Lehetséges!

A komposztálás lakásban is lehetésges!

A környezetvédelem és a környezetkímélő életmód valahol a szelektív hulladékgyűjtés elkezdésénél indul. És ha már szelektíven gyűjtjük a hulladékot, érdemes kipróbálni a komposztálás lakásban is megvalósítható formáját. Ha csökkenteni szeretnéd az ételmaradékokat háztartásodban, olvasd el korábbi bejegyzésünket korunk egyik legnagyobb problémájáról, az ételpazarlásról. Ha pedig már semmilyen praktikával nem tudod csökkenteni a maradék mennyiségét, tanuld meg újrahasznosítani a háztartási szemetet!

 Miért fontos a komposztálás?

A komposztálás igazi újrahasznosítás, hiszen a számunkra értéktelen hulladékból a föld és a benne élő organizmusok számára értékes tápanyagokat állíthatunk elő általa. A kész komposzttal növényeinket is erősíthetjük, de az utca menti vagy játszótéri fák és bokrok is meghálálják a különleges törődést.

Tudtad, hogy a szelektív hulladékgyűjtés ellenére rengeteg le nem bomló szemét kerül a kommunális hulladék közé? Ezek vagy szemétégetőbe, vagy szemétlerakatba kerülnek a háztartási hulladékkal együtt. A gond csak az, hogy ezek a megoldások nem csupán a környezetvédelem szempontjából károsak. A háztartásokban keletkező – egyébként a szabadban lebomló – hulladék ugyanis ilyen körülmények között nem tud megfelelő ütemben lebomlani. A szelektív hulladékgyűjtés ellenére tehát olyan káros gázok keletkezhetnek az égetés során, vagy olyan – egyébként lebomló – hulladékok konzerválódnak a szeméthegyekben, amelyek keletkezése megelőzhető lenne. Komposztálással.

 Komposztálás lakásban

A komposztálás viszonylag egyszerű történet abban az esetben, ha valakinek van saját kertje, vagy hozzáfér egy ismerőse kertjéhez. Azonban a komposztálás lakásban kicsit több utánajárást és speciális eszközöket igényel. Először is szükségünk lesz egy konyhai komposztálóra. Az úgynevezett Bokashi láda egy olyan zárt rendszerű berendezés, amelyben környezetbarát módon megvalósítható a teljes szelektív hulladékgyűjtés. Tehetünk bele konyhai maradékot (főtt ételek maradékát is), zöldség- és gyümölcshéjakat, elszáradt virágokat, de még akár a megromlott sajtokat vagy az ebédről gyűlt csontokat is. Ebből is látszik, hogy rengeteg maradék esetében járható út az újrahasznosítás.

Ha neked is tetszik a komposztálás lakásban történő kivitelezése, be kell szerezned egy úgynevezett „starter kultúrát”, amely tartalmaz minden olyan organizmust, ami a konyhai hulladék lebomlását megkezdi. A hulladékot érdemes külön gyűjteni és naponta egy adagban bedobni a tárolóba, hiszen a komposztálás folyamata szempontjából fontos, hogy a berendezést ne nyitogassuk túl gyakran. Az erjedési-lebomlási folyamatok közben keletkező folyadékot a speciális berendezésből le kell csapolni, hogy a komposztálás folyamata teljes mértékben végbe mehessen. Ezt a folyadékot vízzel hígítva használhatjuk szobanövényeink öntözésére, de akár a környezetünkben lévő fák és bokrok táplálására is.

Mivel a speciális berendezések teljesen zárt rendszert hoznak létre, nem „szöknek ki” a szagok a berendezésből. Ezáltal kényelmesen komposztálható otthon a konyhai hulladék és csökkenthető a háztartásban keletkező szemét mennyisége. Az edények nagyjából 1-2 hónap alatt telnek meg háztartási hulladékkal, ekkor lezárva kell azokat tárolni, a levet továbbra is leengedve belőle. A berendezés használatának megkezdésétől számított 15 hét elteltével el kell ásni a benne lévő háztartási hulladékot úgy, hogy közben jól elkeverjük a körülötte lévő földdel. Az elásást követő 4-5 hét elteltével a komposzt teljesen eltűnik, tápanyaggá változik a földben. Ha nincs kertünk, kérdezzük meg ismerőseinket, kinél áshatnánk el párhavonta a komposztot, vagy használjuk az otthonunk környéki közterületeket, például a házhoz tartozó kis virágoskert egyik sarkát.

Ha érdekel a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés híve vagy és még több tippet szeretnél, hogyan óvhatjuk meg közösen Földünket, iratkozz fel hírlevelünkre. Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, akciókra és hírekre, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek