4+1 tipp környezettudatos vásárlás témában vevőink számára

4+1 Környezettudatos vásárlási tipp vevőink számára

A műanyagok káros hatásáról már írtunk korábban. Téged is érdekel a környezettudatos vásárlás? Javasoljuk, hogy újrahasznosítható és újrahasznosított csomagolású termékeket válassz, valamint mindig legyen nálad saját vászontáska, ha vásárolni indulsz. Most szeretnénk kevésbé ismert praktikákat megosztani veled és tippeket adni, hogy hogyan vezetheted be a környezettudatos életmódot a mindennapjaidba.

1. Környezettudatos ebéd

Ha otthon előre elkészíted az ebéded, az nem csak a környezetet kíméli, de általában olcsóbb megoldás is. Az egészséges életmód és a környezettudatos életmód kéz-a-kézben jár egymással, ha BIO termékeket választasz vásárlásod során. A BIO termékek ugyanis nem csak egészségesebbek, de vegyszermentes termesztésükkel Földünket is védik. Válassz BIO termékeket webshopunkból és légy Te is zöld vásárló!

Ha még sincs lehetőséged előre elkészíteni a másnapi ebédet, törekedj a leginkább környezettudatos vásárlás megvalósítására ebédidőben! Figyelj az evőeszközök, szalvéták, szívószálak és elviteles dobozok minőségére, kerüld az eldobható változatokat! A legtöbb vendéglátóhelyen lehetőséged van saját elviteles dobozba kérni az ételt, vagy evőeszköz nélkül kérni a kiszállítást. Tarts magadnál összecsukható evőeszközt, vagy kisméretű, saját dobozos evőeszközkészletet, hogy bármikor, bárhol környezettudatosan étkezhess! Ha úgy érzed, erre sincs meg a kapacitásod, válassz olyan kifőzdét, étkezdét, ahol helyben fogyaszthatod el az ebédet. Így még mindig zöld vásárlónak érezheted magad, hiszen a használt tányérokat és evőeszközöket elmossák utánad, nem keletkezik felesleges szemét az ebéded során. Nem is olyan nehéz a környezettudatos vásárlás, ugye?

Ha fontos számodra a környezetvédelem, használj kulacsot! A munkahelyi egyszer használatos műanyag poharak helyett használj saját kulacsot, így útközben sem okoz gondot, ha hirtelen megszomjazol. Ha nem találsz szimpatikus kulacsot, akkor vigyél magaddal üvegpoharat, porcelánbögrét, és fogyaszd azokból a napi folyadékokat. Ma már többféle összecsukható túrapohár és övre csatolható fém bögre közül lehet választani, így egyszerűbbé vált a környezettudatos életmódra való áttérés. Zöld vásárlóként különböző elviteles poharak helyett kérheted a reggeli kávét saját termoszba, vagy elkészítheted magadnak otthon úgy, ahogy a legjobban szereted.

2. Természetes tisztítószerek

A környezettudatos életmód része a vegyszermentes takarítás és tisztítás. Tudtad, hogy a lefolyóba öntött vegyszerek a növényvédő szerekhez hasonlóan beszivároghatnak a talajvízen keresztül a Föld vízháztartásába? Ez nem csak a bolygóra jelent veszélyt, de az ivóvizet is károsíthatja, ami hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet. Ha nem csak a környezetvédelem fontos számodra, de saját és családod egészsége is, akkor takaríts ecettel, szódabikarbónával, citromlével és használj mosószappant. A szódabikarbóna lúgosít, ezért jó zsíroldó, valamint a ruhákból is hatékonyan eltávolítja a foltokat. Az ecet és a citromlé savas kémhatása környezetkímélő módon fertőtleníti a felületeket. A környezettudatos vásárlás ezekben az esetekben pénztárcabarát is, hiszen sokkal olcsóbban be tudod szerezni ezeket az egyszerű háztartási termékeket, mint a szuper-extra borsos áru vegyszereket.

3. Környezettudatos vásárlás használati tárgyaid kiválasztásakor

Zöld vásárlóként keress olyan használati tárgyakat, melyeket minél tovább tudsz majd használni. A jó minőségű, károsanyagmentes edények mellett választhatsz bambuszból készült termékeket is. Műanyag fogkefe helyett választhatsz bambusz fogkefét és elviteles kávéspohár helyett vehetsz saját bambusz kávéspoharat. A környezettudatos vásárlás azonban nem csak a műanyag kerüléséből áll, fontos szempont lehet a vásárolt termékek újrahasznosíthatósága és károsanyagmentes előállítása is. Ha papír-, vagy műanyag csomagolású terméket vásárolsz, mindig figyelj a hulladék szelektív gyűjtésére és leadására!

4. Használt- és elhasznált ruhák

A környezettudatos életmóddal összhangban van a használt ruhák vásárlása. A ruhaanyagok festése a legtöbb esetben korántsem környezetkímélő, ezért a megunt ruháidat ajándékozd el, hogy tovább maradjanak használatban, másnak is örömet okozhassanak. Ha egy ruhadarab már teljesen elhasználódott, újrahasznosíthatod portörlőként, de kisebb darabokra vágva szatyrot, táskát, vagy patchwork kiegészítőket, takarókat is készíthetsz megunt ruháidból. Ha minderre nincs kapacitásod, és még csak most ismerkedsz a környezettudatos életmóddal, már az is nagy segítség, ha kinőtt, megunt ruháidat felajánlod a rászorulóknak.

+1. Az igazán környezettudatos vásárlás: csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van!

A legegyszerűbb tanács, amit mégis a legnehezebb betartani. Hiszen sokszor meglátunk valamit, és azonnal megvennénk, majd otthon porosodik a harmadik használat után. Mielőtt vásárolni indulsz, írj bevásárlólistát, hogy biztosan olyan termékek kerüljenek a kosaradba, amelyekre valóban szükséged van. A környezettudatos vásárlás része az elektronikai eszközök vásárlása előtti mérlegelés is, hogy valóban szükséged van-e az adott kütyüre, valóban megérett-e már a cseréle például a meglévő okostelefonod.

Reméljük, segít a környezettudatos vásárlásban ez a betekintés a környezettudatos életmód apró praktikáiba. Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, kövesd Facebook-oldalunkat, ahol rendszeresen várunk érdekességekkel, információkkal.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek