Minden, amit eddig nem tudtál a magyar barackról!

Magyar barack fajták és érdekességek

A magyar barack méltán híres Magyarországon kívül is. Nem csak az őszibarack, de a sárgabarack közül is akadnak olyan magyar fajták, amelyek meghódították az egész világot. A nyár egyik legsokoldalúbb idénygyümölcséből ráadásul lekvárt, gyümölcslevet, kompótot és befőttet és sokféle mennyei süteményt és hűsítő édességet is lehet készíteni amellett, hogy magában fogyasztva is nagyon finom. Ha kedvet kaptál a magyar barackhoz, válogass webáruházunkból! Lássuk a legérdekesebb magyar fajták gyűjteményét!

 Őszibarack

Az őszibarack a napos, meleg helyeken fejlődik a legjobban. Meszes talajban érzi magát a legjobban. A magyar fajták között akad édesebb, nagyobb, laposabb termésű is, a széles választékban mindenki megtalálja a kedvére valót.

A Piroska őszibarack enyhén lapított sárgás-rózsaszínes héjú magyar barack. Húsa fehér, édes, fűszeres. Teljesen megérve magvaváló a gyümölcs, tehát könnyen fogyasztható és egyszerűen feldolgozható. Üzemi felhasználásra is alkalmas, rendkívül finom gyümölcs. Cegléden szelektálták ezt a közepes méretű fajtát.

A Nektár H őszibarack is a magyar fajták közé tartozik. Ez az őszibarack július végén érik. Húsa fehér, magvaváló. Ez a fajta jó fagytűrő és jó termőképességű. Gyümölcsei nagy méretűek, édesek és szállítás során sem nyomódnak meg.

 Sárgabarack

A sárgabarack fajták jellemzően az őszibarack fajták előtt érnek. Gyümölcsük édesebb, kevésbé lédús és jelentősen kisebb méretű. A baracklekvárokat, barackos süteményeket, befőtteket többnyire sárgabarackból készítik.

A Magyar Kajszi az egyik legismertebb magyar barack. Gyümölcse sárgabarack fajtához képest nagy, héja narancssárga, húsa édes. Termése oldalról kissé lapított ovális. Termését július közepén hozza. A növény betegségekre kevésbé hajlamos, mint a többi fajta.

A Ceglédi Piroska Kajszi pár nappal korábban érik, mint a Magyar Kajszi. Gyümölcse gömbölyded, héja pirosas, húsa kemény. Teljesen érett állapotában finom, édes a termése. Exportra, szállításra kiválóan alkalmas.

A Pannónia Kajszi a Magyar Kajszi után érik pár nappal. Gyümölcse kisebb, savasabb, feldolgozott formában szokták értékesíteni. Gyors növésű fa, ezért remekül alkalmas friss ültetvények létesítésére.

Tudtad, hogy nem csak a magyar barack, de általánosságban a hazai csonthéjasok kifejezetten népszerűek a hazai piacon és külföldön is?  Ráadásul ezek fogyasztása is nagyon egészséges. Ebben a bejegyzésben például a cseresznyéről olvashatsz részletesebben.

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, hírekre és nem akarsz lemaradni legfrissebb akcióinkról sem, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek