Egyre hidegebb van odakint, ezért egyre kevesebb zöldség és gyümölcs található az üzletek polcain. Összegyűjtöttük azokat az őszi terményeket, amelyeket még ilyen hideg, őszi időben is be tudtok szerezni. November hónap zöldségei és gyümölcsei ugyanolyan táplálóak, mint bármely más időszak terményei, ezért válasszatok bátran természetes vitaminforrást hideg időben is!
November hónap zöldségei
A rendszeres zöldségfogyasztás előnyeiről már írtunk korábban, de lássuk, milyen őszi zöldségek lesznek még novemberben is a polcokon! Elsősorban kiemelnénk a céklát. November hónap zöldségei közül talán ez a legsokoldalúbb, hiszen fogyasztható nyersen salátában, főzve köretként és még savanyítva is. A cékla turmixokban és zöldségléként is igazi vitaminbomba, ezért javasoljuk, hogy aki csak teheti, fogyassza. A-, B- és C- vitaminokban gazdag, valamint rengeteg benne az antioxidáns.
Hideg időben kiemelt szerep jut a zellernek, ugyanis ez az őszi zöldség a fagyok beállta előtt a legízletesebb. Jellegzetes pikáns ízét kedvelőknek ajánljuk nyers fogyasztását is salátákba, de ha valaki nem kifejezetten szereti ezt az erős ízt, akkor is bátran főzheti a zellert levesekbe. A levesek ízét ugyanis úgy gazdagítja, hogy nem érződik ki belőle egyedi ízvilága, harmonizál a többi zöldséggel. Ebben a videóban a Zabosfai Ízőrzőkkel a Márton-napi levesbe főztünk sok zellert, így illatos, gazdag húsleves lett a végeredmény. A zeller gumója nátriumban és magnéziumban gazdag, de a céklához hasonlóan sok A-, B- és C- vitamint is tartalmaz. Fogyasztása tisztítja a májat, valamint jó hatással van a veseműködésre is. November hónap zöldségei közül talán ez az egyetlen, amely fűszerként is használható: szára és levele ugyanis öntetekhez adható zöldfűszerként, vagy az ételbe belefőzve pikáns ízt ad annak.
November hónap zöldségei közül fontos még kiemelni a különböző babféléket. Létezik fehér-, vörös- és zöldbab is, valamint rengeteg külföldi fajta is megtalálható már Magyarországon, azonban ezek tápanyagértéke hasonló, nincsenek nagy eltérések a különböző fajták esetén. Magas K-vitamin, folsav, foszfor és nátrium tartalmú őszi zöldségről van szó, valamint a legtöbb fajtája remek vas-forrás is. Alacsony cukortartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően a diétázóknak is ajánljuk a fogyasztását, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ugyanakkor segíti az emésztést. Persze magas kalóriatartalma miatt csak mértékkel szabad fogyasztani, ha a testsúly csökkenése a cél.
November hónap gyümölcsei
Az őszi termények között egyre kevesebb a gyümölcs, azonban novemberben sem kell csüggedni! Ízletes ugyanis a novemberi gyümölcsök közül a kivi, mely hazánkban is terem. A benne található E-, és K-vitamin, réz, kolin, magnézium és foszfor mennyisége is kiemelkedő. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb gyümölcsben. Magas rosttartalma segíti az emésztést, azonban túlzott fogyasztása hasmenést okozhat! Az egzotikumok kedvelői készíthetnek belőle lekvárt, de nyersen fogyasztva önmagában is felér egy finom desszerttel.
Sokak kedvence a birsalmasajt, mely valójában nem is sajt, hanem lekvár módjára, sűrűre főzött gyümölcs, melyet formába öntve vághatóra szárítanak. Ez az ínyencség remek kiegészítője lehet egy sajttálnak, de magában is fogyasztható, vagy kenyérre kenve, kekszhez fogyasztva is kiváló csemege. A birs magas pektintartalmának köszönhetően kocsonyásodik, ez teszi lehetővé a gyümölcssajt készítését. Ez az anyag lassítja a koleszterin felszívódását és nyákoldó hatással is bír. A birs méregtelenítő és immunerősítő novemberi gyümölcs, ráadásul hasmenés és székrekedés ellen is hatásos. Ez az őszi termény ugyanis fertőtleníti az emésztőrendszert és képes optimalizálni a széklet állagát, javítja a tápanyagok maximális felszívódását. Elmondható tehát, hogy a novemberi gyümölcs fogyasztása jó szolgálatot tesz különböző emésztési problémák esetén. Ezen kívül ez az őszi termény kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, valamint gazdag ásványi anyagokban. Főleg réz, vas, kálium és foszfortalálható benne nagy mennyiségben.
Ha Te is kedvet kaptál a kóstoláshoz, a felsorolt őszi terményeket megtalálod webshopunkban, vagy üzleteinkben.
Ha pedig kedveled a hagyományos konyhát és kipróbálnál új recepteket, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!