Kedvenc gyümölcseink és zöldségeink – régen és ma

Ősi termények

A zöldségek és gyümölcsök a nemesítési folyamat során érték el mai kinézetüket. Az ősi termények általában kisebbek, kevésbé intenzív ízűek voltak és nagyobb volt rajtuk a fel nem használható rész, például a héj. Kíváncsi vagy, milyen volt az ősdinnye, vagy az ősi banán? Mutatjuk!

Ősdinnye

A tudósok szerint az első dinnyefajták Afrikából származhatnak. Az ókori egyiptomi rajzokon is feltűnik az ősdinnye, a mi görögdinnyénkhez hasonlóan hosszúkás, csíkos megjelenéssel. Az egyik legősibb dinnyefajtát ma is termesztik Szudánban. Ez az ősdinnyéhez hasonlóan kis méretű, fehér húsú, kesernyés gyümölcs. Héja vastag, húsában rengeteg mag található. Leginkább magjai miatt termesztik, azt a tökmaghoz hasonlóan szárítják és pörkölik. Egy több, mint 3000 éves szarkofágban talált dinnyelevelekből kinyert DNS alapján az ősdinnye, amit az egyiptomiak is ismertek, piros húsú volt és édes. A méretéről és a formájáról csak a fennmaradt rajzokból tudunk következtetni, de nagyban hasonlíthatott a mai görögdinnyéhez. Az ősdinnye termesztett változata régebbi festményeken is megjelenik. Giovanni Stanchi 17. századi művész egyik festményének egy részlete például számunkra ősdinnyének tűnhet, de már nemesített változatot ábrázol. Ha felkeltették az érdeklődésedet az ősi termények, még többet olvashatsz a témáról a National Geographic weboldalán.

Forrás: Giovanni Stanchi 17. századi művész egyik festményének részlete

Ősi banán

Az ősi termények közül a banán az egyik legérdekesebb. Ez a trópusi növény Afrikából került át Európába. Lágy szárú, de fa termetűre megnő. Fürtvirágzata banánfürtökké alakul. Az ősi banán ma is termő változata, a vad banán, Ázsiában őshonos. Nagy valószínűséggel Új-Guineában kezdték először termeszteni, Nagy Sándor is írt a gyümölcs kóstolásáról a feljegyzéseiben. Az ősi banán a mai változattal ellentétben sok nagy magot tartalmaz. Ezek a magok kemények, megnehezítik a gyümölcs fogyasztását.

Forrás: Wikipédia

Láthatjuk, hogy az ősi termények koránt sem voltak olyan ínycsiklandozók, mint mai változataik. Ezekhez a terményekhez hasonlóan más ősi termények is rengeteg átalakuláson mentek keresztül, mire kialakult a mai formájuk. Megleptek a különbségek? Te milyen ősi termény megjelenését ismered?

Tudtad, hogy a burgonya nem sok átalakuláson ment keresztül, csupán az ehető gumók nőnek nagyobbra, mint az ősi termények? Még többet megtudhatsz a burgonyáról ebben a bejegyzésben!

Ha kedvet kaptál a modern gyümölcsökhöz, nézz szét webáruházunkban! Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről, akciókról!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek