Ősszel ültethető zöldségek

Ősszel ültethető hagymafélék és gyökérzöldségek

A Zabosfa KerTÉSZ Kft. munkatársaiként hisszük, hogy a termőföld tisztelete jó terményt eredményez. Arról már írtunk korábban, hogyan tároljátok a terményeket, hogy tovább frissek maradjanak, de tudjuk, hogy mindig a friss termés esik a legjobban. Bár megérkezett az ősz, és egyre hidegebbek az éjszakák, a téli fagyok beálltáig még lehet kertészkedni egy keveset. Összegyűjtöttük az ősszel ültethető zöldségeket, amelyek termését akár még idén fogyaszthatjátok is.

Ősszel ültethető zöldségek, melyek még ősszel teremnek

Ősszel a talaj még elég meleg, hogy a növények megerősödjenek, valamint elegendő a csapadék a gyors fejlődéshez is. Ez azt jelenti, hogy az ősszel ültethető zöldségek egy része még idén ősszel terem, a betakarítással nem kell megvárni a tavaszt. Az őszi zöldségek jellemzően alacsonyabbra nőnek, a talajhoz közel jobban tartják a meleget. Szalmával, mulccsal betakarva extra védelmet biztosíthatunk a növekedő palánták számára.

Retek

Sokan a tavasz hírnökeként tekintenek a zsenge retekre, pedig ősszel ültethető és fogyasztható. 3 hét alatt termést hoz, így az ősz folyamán többször is újraültethető, amíg az időjárás engedi. Ráadásul a nagy melegek teszik keserűvé a gumót, ezért az őszi retek zsengébb és édesebb, mint a tavasz-végi termés. A magokat 15 cm mélyre kell vetni, de a palántákat 10 cm mélyre ültessük, egymástól 2,5-5 cm-re. Ha 10-15 naponta vetjük, garantált a folyamatos friss retek a kertben!

Saláta- és káposztafélék

A különböző saláta- és káposztafélék jól bírják a fagyot is. Őszi zöldségként a káposztából hideg időben zsírosabb ételekhez készülhet köret, de a friss salátákról sem kell még lemondania senkinek. Szalmával vagy mulccsal takarva, esetleg üvegházban nevelve még tovább termeszthető, hiszen a hosszabb, akár -10 °C-os hidegeket is eltűri. A legtöbb fajtát 0,5-1,5 cm mélyre kell ültetni, egymástól 20-25 cm távolságra. Az ősszel ültethető bébisalátánál nem fontos nagy helyet hagyni a növények között, hiszen az első pár levél megjelenése után már fogyasztható. Palántázással akár október közepéig-végéig is ültethető. A hidegtől édesebb, zamatosabb termést érdemes az első fagyokkor felszedni, hogy biztosan ne menjen kárba.

Leves- és gyökérzöldségek

A fehérrépa gyökere 1-2 hónap alatt érik meg teljesen, időben elültetve még ősszel terem. Ráadásul az első fagyok még karakteresebb ízt adnak neki, ezért érdemes megvárni a hidegebb időt a betakarítással. A petrezselyemzöld folyamatosan szedhető róla, az őszvégi-tél eleji betakarításkor a fel nem használt zöldet érdemes aprítani és lefagyasztani. A magokat 1 cm mélyre kell vetni, egymástól 8-10 cm távolságra.

Kiváló őszi zöldség a karalábé is. Hazánkban a legtöbben csak a törzsét fogyasztják, de levele pikáns ízt visz bármilyen friss salátába. 0,5 cm mélyre kell vetni, egymástól 8-10 cm távolságra. Ha korán leszedjük, mikor a törzs csupán 5-8 cm átmérőjű, ízletesebb, zsengébb még a zöldség.

Ősszel ültethető zöldségek, melyek jövő tavaszra hoznak korai termést

Nem csak az idén fogyasztható, őszi zöldségeket érdemes elvetni, gondolkozhatunk előre és már idén készülhetünk a koratavaszi finomságokra. A fagyálló növényeket érdemes átteleltetni, hogy még korábban juthassunk a hideg tél után friss, vitamindús zöldségekhez. Összegyűjtöttünk Nektek pár olyan ősszel ültethető zöldséget, amely korai termést hoz az első melegebb hetekben.

Levélzöldségek

A sóska és a spenót – megfelelő takarás mellett – kiválóan alkalmas az átteleltetésre. Fóliaalagút alatt már februárban termést hoz! Ezeket a növényeket szórtan vessük, mert úgy nagyobb csokrokban hozza a korai termést. Ne ijedjünk meg, ha azt látjuk, hogy a sóska lassabban fejlődik, mint a spenót, ez így természetes. Mindkét ősszel ültethető növény szeptember folyamán és még október elején is elvethető. 2-3 cm mélyre érdemes ültetni.

Ősszel ültethető hagymafélék

A hagymafélék magvetéssel ősz elejéig, duggatással ősz közepéig ültethetők. Ősszel ültethető a vöröshagyma, fokhagyma és póréhagyma is, hiszen mindhárom szépen áttelel, ha elég erős gyökérzetet növeszt az első fagyok előtt. Duggatás után a hagymák kifordulhatnak a földből, ez ellen elárulunk egy praktikát: ha előző este vízbe áztatjuk a dughagymákat, nem szívják túl magukat nedvességgel a talajból és a földben maradnak. Legalább 2,5 cm mélyre kell ültetni a hagymákat, egymástól 15-20 cm távolságra. A korai termés friss vitaminjai segítenek a tavaszi fáradtság leküzdésében.

Reméljük, hogy jelen összeállításunkkal inspiráltunk titeket. Ha kedvet kaptatok az őszi zöldségekhez, friss termékeinket keressétek üzleteinkben, illetve a webshopban.

További ötletekért és naprakész információkért kövessétek Facebook-oldalunkat, receptekért csatlakozzatok a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalhoz.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek