Panettone és Pandoro – Karácsonyi ínyencségek Olaszországból

Panettone és Pandoro - olasz ünnepi finomságok

Olaszországban nincs Karácsony Panettone nélkül. A milánói ünnepi finomság hazánkban is egyre népszerűbb. Ezt az ízletes kalácsfélét magában is fogyaszthatod, de Mascarpone alapú lágy krémmel igazi ínyencség lehet az ünnepi asztalon. A velencei Karácsonyi kalács, a Pandoro kisebb és egyszerűbb, de ugyanolyan ízletes. Lássuk, mi is a különbség az ünnepi finomságok között!

Panettone

A Panettone egy különleges olasz kalácsféle. A történet szerint Milánóban egy nemes származású legény beleszeretett egy helyi pék lányába. Hogy elnyerje a lány kezét, álruhát öltött és igazi ínyencséget sütött a lányos háznak: édes kelt tésztát a legfinomabb kandírozott és aszalt gyümölcsökkel. A süteménynek akkora sikere lett, hogy a családi pékség messze földön elhíresült és a család meggazdagodott az ünnepi finomságból. A fiatalember neve Toni volt, róla kapta a nevét a különleges kalács: Pan de Toni, vagyis Toni kenyere. Később az elnevezés egyszerűsödött, egybeolvadt, így született a Panettone.

Az olaszok az ünnepi finomságot Karácsony környékén fogyasztják. Jellegzetessége a sok kandírozott és aszalt gyümölcs, főleg mazsola. A Panettone tetejét gyakran szórócukorral is díszítik, vagy kívülről karamella- illetve csokoládémázzal vonják be. Ezt a kalácsot lehet fogyasztani magában, de mennyei Mascarpone alapú krémekkel, valamint vaníliás krémmel, csokoládéval, vagy karamellel töltött változatokat is készítenek belőle. A Panettone általában csúcsos, kerek sütemény, mérete miatt szeletelik és a szeleteket osztják szét az ünnepi asztalnál. Jellemzően az idősek kedvence a hagyományos ízvilágnak és az aszalt gyümölcsöknek köszönhetően.

Ha Te is szívesen megkóstolnád az igazi olasz Panettone-t, válassz ünnepi finomságaink közül! Van közöttük klasszikus, de különböző töltött kalácsokat is találsz a választékunkban (a képekre kattintva azonnal a kosaradba teheted a termékeket):

Panettone Classic Panettone Panettone csokis

Ha igazi luxusra vágysz, vagy ajándékba szánod az ünnepi finomságot, válaszd a legkülönlegesebb Panettone változatokat (a képekre kattintva azonnal a kosaradba teheted a termékeket):

Panettone Extra Caramel Panettone Extra Chocolate

Pandoro

A Pan d’Oro, vagyis aranykenyér egy kisebb, egyszerűbb ünnepi finomság. Ez az olasz ínyencség Velencéből származik. Nevét aranysárga színéről kapta. Általában csillag formájú, vagy hengeres megjelenésű. Ez a kalácsféle vajas, gazdag ízű, porcukorral megszórva kerül az ünnepi asztalra. A legnagyobb különbség a Panettone és a Pandoro között, hogy a Pandoro-be nem kerül gyümölcs semmilyen formában. A modern világban már Pandoro is készül különböző töltelékekkel, öntetekkel, de a klasszikus változat leginkább a magyar kalácsra hasonlít. A maga egyszerűségével ez az ünnepi finomság az olasz gyerekek nagy kedvence.

Webáruházunkban több változatát is megtalálod (a képekre kattintva azonnal a kosaradba teheted a termékeket):

Pandoro Original Pandoro csokis Pandoro Bailey's

Ha egyik ünnepi finomság sem igazán a Te ízlésednek való, válassz további szezonális édességeink közül! Ha érdekelnek hasonló gasztro-érdekességek, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek