Mi az a „szuvidálás” és kinek jó a Sous Vide készülék?

Sous vide

A Sous Vide készülékek francia neve megijesztheti az olvasót, pedig egy zseniális találmányról van szó. Jelentése tükörfordításban annyit tesz: „vákuumban”. A szuvidálás nem más, mint az ételek (főzéshez képest) nagyon alacsony hőmérsékleten való hőkezelése. Ez több órás folyamat, speciális esetekben akár 50-70 órát is igénybe vehet egy szuvidálás! De miért és kinek jó ez? Olvass tovább, és Te is megtudhatod!

A Sous Vide eredete

Először a NASA űrhajósprogramjában merült fel az ötlet, hogy a nehéz fém konzervdobozok helyett hatékonyabb megoldás lenne vákuumcsomagolásban felvinni az élelmiszereket az űrhajósoknak. A vákuumcsomagolást később Svédországban és az Amerikai Egyesült Államokban is alkalmazták kórházak ételellátása során.

A Sous Vide lényege azonban nem csak a vákuumcsomagolásban rejlik. Az 1970-es években egy francia séf és egy amerikai kutató kezdte a lassú, alacsony hőmérsékletű hőkezelés hatásait tanulmányozni. Később közösen fejlesztették ki a ma is ismert szuvidálás módszerét.

A Sous Vide felhasználása

A szuvidálás a felsőkategóriás éttermekben jellemző, de ma már akár a Te otthonodban is jelen lehet! A Sous Vide készülékek a főzéshez képest jóval alacsonyabb hőfokon képesek a különböző ételek hőkezelésére. Vöröshúst például 55-60 °C között lehet készíteni Sous Vide készülékben, míg szárnyasokat 66-71 °C közötti hőmérsékleten és zöldségféléket valamivel magasabb hőfokon. A szuvidáláshoz csupán fűszerekre és egy kevés vízre van szükség. Az ételek nem veszítenek a folyadék- és zsírtartalmukból, minden tápanyag az alapanyagokban marad!

A szuvidálás eljárásával elkészült ételek egészségesebbek, hiszen az alacsony hőfokon kevésbé roncsolódnak a vitaminok és egyéb tápanyagok az ételekben. Ezáltal a Sous Vide készülék segíthet az egészséges étrend kialakításában és követésében. Fontos azonban, hogy a lehető legmagasabb minőséget keressük, mikor az alapanyagokat kiválasztjuk. Ha tehetjük, válasszunk BIO alapanyagokat, hiszen a benne lévő természetes tápanyagok megmaradnak a szuvidálás során! Ha többet szeretnél megtudni a BIO termékekről, olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában, vagy nézz szét webáruházunk BIO részlegén!

Költséghatékony főzés

A szuvidálás nem csak az egészséges étrend kialakításában segíthet, de még pénztárcabarát is! A modern társadalmakban ismét felmerült az igény az otthoni főzésre, hiszen az otthon főtt ételek egészségesebbek és olcsóbbak is az előre csomagolt félkész- és készételeknél. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb, hogy családok inkább hétvégén főznek többféle ételt, amit elcsomagolnak és a következő hét folyamán elfogyasztanak ebédre, vacsorára. A Sous Vide készülék ebben is segíthet!

Ha hetente kevesebbszer főzöl, kevesebbszer kell a tűzhelyednek és a sütődnek felfűtenie a megfelelő hőmérsékletre az ételt. Ezáltal energiát is spórolsz, ugyanakkor időt is, hiszen egyszerre gyorsan elő tudsz készíteni többféle ételt, nem kell minden nap hámoznod és szeletelned. Próbáld ki Te is az idő- és költséghatékony főzést!

Meddig tárolhatod a Sous Vide ételeket?

Korábban már összegyűjtöttük, hogy a különböző élelmiszereket meddig tárolhatod. Bár a Sous Vide eljárás a vákuumcsomagolás ellenére sem teszi megromolhatatlanná az ételeket, hűtőben és mélyhűtőben tovább tárolhatók a szuvidálás eljárásával hőkezelt ételek, mint a főtt vagy párolt alternatívák.

Mindig találsz friss gyümölcsöt és zöldséget üzleteinkben és a webáruházunkban is!

Ha nem akarsz lemaradni hasonló érdekességekről és legfrissebb kedvezményeinkről, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek