Szentek és szüretek: októberi népszokások

Javában tart az ősz, ami egyben a szüreti időszak csúcsát is jelenti. Tudtad, hogy októberben számos népszokás köthető szentekhez? Ezek a jeles napok jelölik többek között a szüreti időszak kezdetét, amely az októberi hónap egyik legfontosabb ünnepe. Korábban már összefoglaltuk, hogy a szőlő mellett melyik termékenyek időszaka az október, most azonban nézzük meg, hogy milyen hagyományok övezik ezt az időszakot.

Szentek hava, avagy októberi ünnepek

Számos októberi hagyomány köthető szentekhez, akik az emberek életében kiemelt szerepet játszottak. Október 4-én ünnepeljük Assisi Szent Ferencet, akit többek között a ferences rend alapítójaként tartunk számon. A népszokások szerint a Ferenc-hét a legalkalmasabb a búzavetésre, míg mások szerint ekkor kell elkezdeni a szőlőszüretet. Egyes területeken, mint például a Balaton-felvidéki vagy az egri borvidéken Szent Teréz napja jelentette a szüreti időszak kezdetét.

A mártírhalált halt Szent Orsolyáról október 21-én emlékezünk meg az októberi hagyományok szerint. Amellett, hogy egyes helyeken ezen a napon kezdték meg a szüretet, a káposzta begyűjtésének is ekkor jött el az ideje a népszokások szerint. Október 28-ával a népszokások szerint elérkezünk a földműves élet egyik zárónapjához. Simon és Júdás napja jelzi a hideg idő beköszöntét, ami egyúttal azt jelenti, hogy elérkezett a kinti munkák utolsó napja.

Szüreti népszokások és az időjárásfigyelés

Bár a szüretkezdés időpontja területenként eltérő volt, az ehhez kapcsolódó mulatság mindenki számára az egyik legnagyobb őszi ünnep volt. A kemény munkákhoz természetesen energiára is szükség volt, így ilyenkor olyan hagyományos szüreti ételek kerültek az asztalra, mint a töltött káposzta vagy a gulyás. A nap zárásaként pedig kezdődhetett a mulatság. A jól megérdemelt bor mellett ilyenkor gyakran fogyasztottak birkapörköltet vagy éppen marhagulyást.

A népszokások nemcsak az ünneplésre, hanem az időjárás megfigyelésére is kitértek. Egyesek szerint ha az októberi zivataros, akkor szeszélyes tél áll előttünk abban az évben. Ehhez hasonlóan a meleg októberi időjárás is a hideg telet vetíti előre a népszokások szerint. Ha viszont októberben sok szél, esetleg fagy is előfordul, akkor a januárunk a hagyomány szerint enyhe lesz.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, babonákra, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek, akkor kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek