Szent Mihály hava – szeptemberi szokások és hiedelmek

Az ősz a szüret és a hidegebb időjárás, az esők és viharok időszaka. Szeptember az első őszi hónap több időjárásjósló hagyományt is őriz. A szeptemberi szokások közül több is kötődik a szürethez, a betakarításhoz. A szüret és a szőlőfajták iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk korábbi bejegyzésünket, mely méltán viseli a „Szőlő kisokos” címet. Ha Téged a szeptemberi szokások érdekelnek, olvass tovább!

Szeptemberi jeles napok

Szeptemberben is akadnak olyan jeles napok, amelyek ünnepekhez kapcsolódnak, vagy éppen balszerencsét hoznak. Lássuk a felhozatalt!

  • szeptember 5: Szent Lőrinc napja – A hagyomány szerint ettől a naptól nem ettek már dinnyét, mert úgy gondolták, Szent Lőrinc napjától fordul rosszra a dinnyetermés. A szeptemberi szokások közül időjárásjósló hiedelmek is fennmaradtak, amelyek ehhez a naphoz kapcsolódnak: ha Szent Lőrinc napján nagy csoportokba gyűlnek a madarak, vége szakad a jó időnek.
  • szeptember 29: Szent Mihály napja – Egyrészt ehhez a naphoz köti az időjárás rohamos romlását a népi megfigyelés. Másrészt örömteli, jeles napok következtek Szent Mihály után: ezen a napon indult ugyanis az esküvőszezon, amely egészen november végéig, Katalin napjáig tartott. A falvakban mindenki részt vett az esküvői készülődésben és a mulatozáson is. A nyári aratás után végre jöhetett a mulatozás időszaka!
  • szeptember 30: A hónap utolsó napja – A szeptemberi szokások közül talán ez a legfurcsább a modern társadalom polgára számára. Szeptember utolsó napját a népi hiedelem balszerencsés napnak tartotta. Tilos volt a földeken dolgozni, de még a kertbe sem szabadott bemenni ezen a napon! Főleg a házban végeztek kisebb munkákat ezen a napon, igyekeztek még csak ki sem tenni a lábukat az ajtón a balszerencse elkerülése érdekében.

Egyéb szeptemberi szokások

Szeptember a szüret, a bőség hónapja is. A népi hagyományok szerint Földanya havának is hívták a hónapot, hiszen egy termékeny, gyümölcsökben gazdag hónapról van szó. Ráadásul az aratás lezárásával vetették az új növényeket, az anyai gondoskodás mellet a megújulást is jelképezi ez a hónap.

Az időjárásjósló szeptemberi szokások közé tartozik, hogy régen figyelték a vándormadarakat. Ha már szeptemberben készülődnek, elindulnak hosszú útjukra, az a korai lehűlésre utal. Ebben az esetben nem várható több hosszan tartó melegebb időszak, közeledik a korai tél beállta.

Egy másik szeptemberi szokás volt a falevelek figyelése. Ha már szeptemberben lehullanak a színes levelek, az kemény, hideg telet jósol.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, babonákra, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek