Szőlő kisokos

szőlő

Az ősz egyik kedvenc csemegéje a szőlő. A finom roppanós gyümölcs gyermekek és felnőttek kedvence. Ahhoz, hogy ez az édes gyümölcs sokáig ízletes maradjon, nem árt néhány szabályt beatartanunk. Ehhez szedtük most össze a legfontosabb tudnivalókat.

A szőlő története

A szőlő évmilliók óta jelen van a Földön, Európával a rómaiak ismertették meg. Levét sokáig csak azok fogyaszthatták, akiknek kertjében megtermett az édes bogyós gyümölcs, majd a középkortól újabbnál újabb szőlőfajtákat ismerhettünk meg. A fás szárú növény szinte minden területen jelen van Magyarországon.

Hogyan válasszunk szőlőt?

A legfontosabb, hogy mindig megbízható helyről válasszuk a szőlőt. Mi, a Zabosfai Zöldségesnél mindig a legjobb termelőktől szerezzük be zöldségeinket és gyümölcseinket, így a szőlőt is, ezzel is segítve vásárlóinkat, hogy a lehető legjobb minőségű termények közül választhassanak. Amennyiben a hely megvan, ahol vásárolni szeretnénk, figyeljünk arra, hogy ne válasszunk félig érett fürtöket, mert a szőlő leszedve már nem érik tovább. A szőlő színe sokat segíthet ebben. Minél sötétebb, annál értékesebb a szervezet számára.

Sokan azért nem preferálják szőlőt, mert félnek korán romlik. Éppen ezért javasoljuk a szőlő gyümölcsrekeszekbe való tárolását, esetleg hűtőbe rakását. Ami fontos, hogy soha ne mossuk meg a szőlőt, ha el akarjuk tenni, mert vízzel érintkezve felgyorsulhat a romlása. Ha helyesen tároljuk a hűtő hátuljában, akkor akár 2-3 hétig is elállhat a gyümölcs. Fogyasztás előtt azonban mossuk meg, és 72 órán belül fogyasszuk is el, így biztosan ízletes, roppanós falatokat ehetünk.

A szőlőfogyasztás előnyei

A szőlő számos jótékony hatással rendelkezik. Az egyik legnagyobb energia tartalmú gyümölcs, mivel a szervezet számára közvetlenül felhasználható szőlőcukrot tartalmaz. A gyulladásos betegségek esetén különösen ajánlják, akár kúraszerű fogyasztása is. Emellett tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. A szőlőmag kivonat jó hatással van az idegrendszerre, és az erekre egyaránt.

Fogyasztása akár napi szinten is ajánlott. Egy fürt, vagy egy pohár frissen facsart szőlőlé, étkezések előtt az egyik legjobb lehet. Fontos, hogy étkezés után már ne együnk szőlőt, mert a gyomorban megerjedve akadályozhatja az emésztést.

A fent leírtak alapján reméljük Ti is úgy gondoljátok, hogy a szőlő az egyik legfinomabb gyümölcs, amelyet nem csak finom íze, de jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani. Ne feledjétek, a Zabosfai Zöldséges üzleteiben és a webshopon is elérhető a finom gyümölcs.

További izgalmas tartalmakért és érdekességekért kövessétek blogunkat, illetve Facebook oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek