Rend a lelke mindennek: tavaszi nagytakarítás természetes tisztítószerekkel

Tavaszi nagytakarítás természetes tisztítószerekkel

A tavasz a megújulás időszaka. Ilyenkor esedékes a tavaszi nagytakarítás, melyet még Húsvét előtt meg szoktak ejteni. Ha nem is az ünnepre készülsz, mindenképpen érdemes elvégezned a tavaszi nagytakarítást, hiszen csak a régi kacatok kiselejtezésével van esélyed az új kezdetre. A környezettudatos vásárlásról már írtunk, most a természetes tisztítószerek következnek. Te már készen állsz a tavaszi nagytakarításra?

Természetes tisztítószerek

Egy alap tisztítószert könnyen összeállíthatsz a háztartásodban valószínűleg megtalálható, olcsón beszerezhető alapanyagokból. A természetes tisztítószerek alapja a szódabikarbóna és az ecet. Ezek reakcióba lépnek egymással és közben elbánnak a konyha és a fürdőszoba makacs szennyeződéseivel.

Ha ablakot szeretnénk mosni a keverékkel, szódabikarbóna helyett adjunk hozzá gyógyszertári alkoholt, hogy csíkmentesen ragyogjon minden ablak a tavaszi nagytakarítás után.

Ezt az alap keveréket a feladat nehézsége és a kosz makacssága alapján öntsd fel vízzel. Gyakran takarított felületekre elég fél bögre ecet, 2 evőkanál szódabikarbóna és 2 bögre víz. A makacsabb szennyeződésekhez használjunk kevesebb vizet. A lefolyók átmosásához először öntsük be az összekevert természetes tisztítószert a lefolyóba – ne ijedjünk meg, erősen fog habzani, amíg „dolgozik” – majd hagyjuk 1-2 órát hatni a keveréket. Utána forró vízzel mossuk le a természetes tisztítószert a lefolyóból.

A szódabikarbóna akár a mosást is megkönnyítheti! A makacs foltokat dörzsöljük át kevés vízben feloldott, pépes szódabikarbónával. A tisztítószer nem csak a foltoktól szabadítja meg a ruhát, de még a kellemetlen szagokat is magába zárja! Ha a mosáshoz mosódiót, vagy mosószappant használunk, azzal még inkább kíméljük a környezetünket tisztálkodásaink során.

Nem csak illatos, de tiszta is!

A házilag készített természetes tisztítószerekhez adhatunk különböző illóolajokat. A levendula, a teafa, a citrusfélék és az eukaliptusz mind-mind fertőtlenítő hatással bírnak! Így otthonod nem csak illatos lesz, de sokkal tisztább is. És a környezetszennyező légfrissítőkre sincs rá szükség. Az illóolajokat közvetlenül a tisztítószerekbe is keverhetjük, de spriccelős vizes üvegben lévő tiszta vízhez is adhatjuk. Ebben az esetben ugyanúgy használhatjuk, mint egy légfrissítőt, sőt! Bármikor áttörölhetjük vele a bútorokat, felfrissítve azok tisztaságát is.

A tavaszi nagytakarítás utáni rend megteremtése

A tavaszi nagytakarítás után sokszor nem férnek vissza a tárgyak eredeti helyükre. Nem kell új helyet találnod otthonodban, inkább szelektálj! A tavasz a megújulás időszaka, úgyhogy újítsd meg Te is a környezetet, amiben élsz. A rend kialakításához először is el kell döntened, hogy mi az, ami az otthonodban marad. Azokat a ruhákat, amelyeket már évek óta nem hordunk, eladományozhatjuk a rászorulóknak. Ugyanez lehet a sorsa a kinőtt, esetleg kihízott kedvenc ruháknak is.

A rend kialakításánál legegyszerűbb szobánként haladni. Menjünk végig otthonunkon szobáról szobára és gyűjtsük össze a már szükségtelenné vált holmikat. A használatlan játékokat is elajándékozhatjuk, eladományozhatjuk, de a régi könyvektől is búcsút vehetünk. A kötelező tankönyveket, használatlan nyelvkönyveket megpróbálhatjuk online csoportokban tovább adni, hiszen az ilyesmire mindig van igény.

Használjunk kosarakat, tálakat, dobozokat és szekrényeket, hogy mindennek meghatározott helye legyen. A tisztítószereket tartsuk a konyhában és a fürdőszobában – ahol éppen szükség lesz rájuk. A fűszereket tartsuk fűszertartóban, a konyhafiókban is legyenek kisebb tárolók, hogy mindent gyorsan a helyére tehessünk. Amennyiben időtálló eszközöket szeretnénk, ne a legolcsóbb műanyagot válasszuk! A fából készült takarítóeszközök, tárolók és dobozok sokkal tovább szolgálhatják otthonunkban a rendet.

Minden új kezdet nehéz, de a rend fenntartása már sokkal egyszerűbb. Ha minden nap csak 10 percet szánunk rá, hogy rendet tegyünk otthonunk egy kis szegletében, sokkal tovább fenntartható a tavaszi nagytakarítás eredménye! Érdemes azt a mottót követni, hogy „ha 5 perc alatt be tudod fejezni az adott feladatot, akkor nem érdemes későbbre halasztani”. Minden nap tehetsz egy keveset a rend megőrzéséért!

Ha kíváncsi vagy hasonló praktikákra, érdekességekre, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha nem csak tisztítószerek receptjét olvasnád, hanem hagyományos finomságok, modern ételek is érdekelnek, akkor kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek