3+1 tipp az ételpazarlás ellen

Tippek ételpazarlás ellen

Korunkban az egyik legnagyobb globális probléma az ételpazarlás. Míg egyes helyeket éhínség súlyt, más háztartásokban évente több tonna élelmiszer kerül a kukába. Ha Neked is gondot okoz a sok maradék a hűtőszekrényben, vagy csak szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomod, ezek a tippek Neked szólnak!

Figyelj az adagokra!

Ha több személyre főzöl, mindig képzeld el, mennyit szednél az adott ételből egy tányérra és az alapján adagolt az alapanyagokat. Ha tudod, hogy 3 nap után megunja a család az adott ételt, ami ételpazarláshoz fog vezetni, inkább csak 2 napra elegendő mennyiséget készíts egyszerre. Ha jellemzően keveset tudsz egyszerre enni, jelezd az étteremben, vagy a kiszállítás előtt, hogy csak kis adagot kérsz az adott fogásokból, ezzel is megelőzve az ételpazarlást. Az ökológiai lábnyomod azzal is csökkenthető, ha olyan helyekről rendelsz készételt, ahol lehetőséged van saját hordozót adni, vagy kizárólag újrahasznosítható tárolókat használnak. Ez kis lépésnek tűnik, mégis fontos megemlíteni, hiszen az ételpazarlás mellett a hulladék felhalmozódása is globális probléma!

Tervezz előre!

Ha a hét egy-két napján van csak időd főzni, tervezz előre! Válassz olyan ételeket, amelyeket szívesen fogyaszt a családod akár több napig is. Válassz olyan ételeket, amelyek könnyen variálhatók. Ha például csirkemellett pirítasz, az frissen remek feltét lehet egy finom salátában, másnap pedig egy gyors rizzsel teljes értékű ebéd készülhet belőle. Ráadásul így nem is lesz olyan unalmas az étkezés!

Hasznosítsd újra!

Bár sok maradék étel landol a kukában, a legtöbb még felhasználható egy új fogás megalkotásához. Ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal, hogy meddig tárolható egy-egy élelmiszertípus. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a hasznos információkat az ételtárolás fortélyairól.

Az előző napi főtt krumpliból másnap készíthetsz hercegnőburgonyát, vagy burgonyafasírtot. A maradék tejberizsből remek rizskoch készülhet másnap. A megmaradt reggeli szendvics uzsonnára kiváló melegszendviccsé varázsolható és a maradék pékáruból diós- vagy mákos gubát lehet készíteni. Ugye nem is olyan bonyolult?

Ments maradékot!

Ha már végképp nincs ötleted, mit kezdj a maradék étellel, keress olyan csoportokat, applikációkat, ahol felajánlhatod azt másoknak. Az úgynevezett „foodsharing” lényege, hogy a maradék eljut ahhoz, aki szívesen felhasználná, vagy elfogyasztaná azt. Lehet cserélgetni is a különböző ételeket, hogy ne legyen olyan unalmas a hét étkezés szempontból!

Ha pedig az éttermeknek szeretnél segíteni az ökológiai lábnyomuk csökkentésében, keress olyan csoportokat és applikációkat, ahol az éttermek maradék fogásai kerülnek kedvezményes áron kihirdetésre. Az ételpazarlás a vendéglátó szektorban még komolyabb probléma, mint a háztartások életében, ezért nekik segítve még nagyobb hatással lehetsz a globális probléma visszaszorításában! Általában zárás előtt, vagy kihűlve már más állagú ételek esetében van erre lehetőség, például a frissensültek vagy a pékáruk esetében.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kövesd Facebook-oldalunkat és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek