Új kenyér hava: augusztusi népszokások

Új kenyér hava

Augusztus a nyár utolsó hónapja. Éppen ezért számos hiedelem és érdekes népi babonák övezik ezt a hónapot. Az augusztusi népszokások mellett gyűjtöttünk még nyárvégi jósló babonákat is. Ha szeretnéd kiélvezni a nyár utolsó hónapját, ajánljuk figyelmedbe különleges koktél receptjeinket.

 Augusztusi népszokások és ünnepek

Augusztushoz nagy ünnepek és mulatságok kapcsolódnak ma is, melyek már a mezőgazdaság köré szerveződő falvakban is jelen voltak. Lássuk, milyen ünnepnapokra kell figyelnünk a hónapban:

  • augusztus 15: Mária nap – Ezen a napon ünnepli a Katolikus Egyház Mária mennybemenetelét. Ezen a napon sok helyen búcsút, körmenetet tartanak. A népi babonák szerint az ezen a napon megszentelt gyógynövények és gyógyfüvek különlegesen erős gyógyhatással bírnak. A hiedelem szerint ezek a gyógyfüvek tűzre dobva védelmet jelentenek a viharoktól.
  • augusztus 20: Államalapító Szent István ünnepe. – Ezen a napon ünnepségek, körmenetek szerveződnek országszerte. A modern hagyomány szerint ezen a napon mutatják be az azévi Ország Tortáját is.
  • augusztus 24: Bertalan napja – A babonák úgy tartják, ezen a napon „megy el” a kánikula és kezdődik az ősz. A hiedelem szerint a természet már nem fejlődik tovább, a termények nem érnek be, az állatok sem nőnek tovább.

 Új kenyér ünnepe

Augusztus 20-a az Új kenyér ünnepe is. De honnan ered ez az elnevezés és mi maradt meg a régi hagyományokból? Az Új kenyér azért új, mert a friss búzából készül. Az aratási időszak végén, augusztusban lehetett először az új búzából sütni. Az augusztusi népszokások szerint országszerte több aratóünnepet rendeztek, ahol az emberek hálájukat fejezték ki a jó termésért. Ezeken az ünnepségeken kenyeret sütöttek, amit szétosztottak a jelen lévők között. Még ma is él a hagyomány, miszerint az Új kenyér megáldása után szétosztásra kerül az ország különböző pontjain ünnepélyes keretek között.

Az első hivatalos kenyérünnepet 1937-ben szervezték Szegeden. Akkor még júniusi dátumra esett ez az ünnepély. A második világháború után került az augusztus 20-i ünnepségek középpontjába az aratás és a kenyér megünneplése. Napjainkban az Új kenyér ünnepe összefonódik a Szent István kultusszal és az Államalapítás megünneplésével. Az Ország Tortája mellett minden évben kiválasztásra kerül az ország első számú kenyere is, amelyet az ünnepségen lehet megkóstolni.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, babonákra, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek