Vajon minden sárgadinnye sárga?

Sárgadinnye

A görögdinnye fogyasztásának előnyeiről már írtunk korábban. Most elérkezett az idő, hogy egy másik népszerű nyári gyümölcs, a sárgadinnye kerüljön terítékre! Tudtad, hogy több fajtája is termeszthető hazánkban? Nincs szükség trópusi éghajlatra, hogy finom dinnyét termeljünk. Ráadásul a sárgadinnye remekül beilleszthető az egészséges étrendbe, hiszen rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz. Lássuk, mit rejtenek számunkra a dinnyefélék!

 A hazánkban termesztett dinnyefélékről

A dinnyefélék változatos megjelenése minden esetben édes gyümölcshúst takar. A sárgadinnye több színben, változatos formában megjelenik a nyári gyümölcsök között. A legtöbb dinnyeféle hazánkban is probléma nélkül termeszthető, finom, édes gyümölcsöt hoz. Nézzük a legnépszerűbb sárgadinnyéket!

Az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs a kantalup típusú sárgadinnye. Kerekded gyümölcs, kívül halványsárga vagy világoszöld héj borítja. A héj – mintha a gyümölcs cikkekre lenne osztva – hosszában zöld csíkokkal díszített. A gyümölcshús narancssárga színű.

Másik népszerű gyümölcs a dinnyefélék között a gália típusú. Magyarországon cukordinnyének is szokták hívni. Ez a nyári gyümölcs szabályos gömb alakú. Héja sárga, érdekes cseres mintázattal, húsa világoszöld. Rendkívül édes sárgadinnye fajta.

Az amarillo típusú dinnye neve hazánkban mézdinnye. Ez a hosszúkás, rögbi alakú gyümölcs kívül élénk sárga, sima héjjal van borítva. Gyümölcshúsa halványsárga, vagy teljesen fehér. Magas cukortartalma miatt ez az egyik legédesebb, és ennek köszönhetően legkedveltebb sárgadinnye fajta.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai

Mint már írtuk, a sárgadinnye remekül illeszkedik az egészséges étrendbe. A- és C-vitamin tartalma kimagasló és a B-vitaminokból is több típust tartalmaz. Káliumot, folsavat és rostot is nagy mennyiségben tartalmaz.

Az egészséges étrend részeként kiemelten fontos a megfelelő rostmennyiség bevitele. A megfelelő mennyiségű rost és a megfelelő mennyiségű folyadék felelős az emésztőrendszer problémamentes működéséhez. A sárgadinnye ráadásul gyulladáscsökkentő hatású, pozitívan hat a bélgyulladásokra és serkenti a veseműködést is. A menstruációs görcsökön is képes enyhíteni ez a népszerű nyári gyümölcs. Ráadásul A-vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a szem betegségeire is.

Receptek sárgadinnyéből

A sárgadinnye – amellett, hogy édes húsú gyümölcs és nyersen is remekül illeszkedik az egészséges étrendbe – sütve, főzve, grillezve vagy akár sütemények töltelékébe is ideális alapanyag. A Zabosfai Ízőrzők receptgyűjteményében is több sárgadinnyés recept található. Az egyik népszerű sütemény a nyári gyümölcsből a sárgadinnyés pite, ami egzotikus ízvilágával mégis megtart a hagyományos magyar sütemények hangulatából egy keveset. A legkülönlegesebb nyári előétel, ami igazi luxus hangulatot teremt, a sárgadinnye és a pármai sonka kombinációját ötvözi.

Ha kedvet kaptál a sárgadinnyéhez, látogass el webáruházunkba, vagy keresd a dinnyeféléket üzleteinkben! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek