Zöldség-, és gyümölcstárolási útmutató

Mi, a Zabosfai Zöldségesnél úgy gondoljuk, hogy érdemes mindig az idényzöldségeket és idénygyümölcsöket előtérbe helyezni. Azonban nem árt gondolni arra sem, hogy a hideg őszi és téli napokon mit tudunk majd fogyasztani. Éppen ezért javasoljuk, hogy amiből lehet, tegyetek el későbbre is. Ennek főbb szabályait legújabb blogbejegyzésünkben osztjuk meg veletek.

1.      Mosás nélkül rakd el a zöldségeket és gyümölcsöket!

Az első és legfontosabb, amelyet a zöldség-, és gyümölcstárolás kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy mielőtt betesszük a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőbe vagy a kamrába, soha nem mossuk meg őket. Ha esetleg egy-egy darab (például burgonya esetén) nagyon koszosnak tűnik, jobb, ha egy száraz papírtörlővel körbetöröljük, mivel a víz lemossa a természetes védőréteget róla, így az elrakni kívánt növények könnyen rothadásnak indulhatnak.

2.      Helyezd előtérbe a száraz környezetet!

A fent említett okok miatt, jobb, ha száraz környezetbe rakjuk el zöldségeinket és gyümölcseinket. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, javasoljuk, hogy a ládát, amelyben tároljuk, béleljük ki papírtörlővel, amely fel tudja szívni a felesleges nedvességet, ezzel is megelőzve a korai penészedést.

Néhány zöldség és gyümölcs tárolási praktikái

A következőkben néhány zöldség-, és gyümölcs tárolásának legfontosabb tudnivalóit osztjuk meg azok közül, amelyeket jellemzően az őszi és téli napokra szokás elrakni.

Alma

Amennyiben almát szeretnénk elrakni a hidegebb napokra, akkor érdemes figyelni arra, hogy kisebb vagy közepes méretű gyümölcsöket válasszunk a nagyobb, esetleg túlérett darabok helyett. A nyomott, sérült gyümölcsöket érdemes kivenni, és inkább gyorsan elfogyasztani, mert tárolásra azok már nem alkalmasak, valamint a többi gyümölcsöt is megfertőzheti. Az alma leginkább a 4 fokos hőmérsékletet szereti, de a megfelelő páratartalom sem elhanyagolható. Elsősorban ládában érdemes tárolni, más gyümölcsöktől elkülönítve.

Körte

A körte tárolás szempontjából hasonlít az almához. Éppen ezért érdemes őket átválogatni, és csak a hibátlan darabokat eltenni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a körtét célszerű papírdobozban tárolni, 6-8 fokos hőmérsékleten, azaz kicsit melegebb helyiségben, mint az almát.

Burgonya

Az egyik leggyakrabban elrakott termény a burgonya, amelyre jellemző, hogy száraz, sötét helyen érdemes tárolni, ahol biztosan nem éri nap. Tárolására a 10-12 fokos környezet a legjobb, a fagytól óvni kell, mert utána nem lesz fogyasztható. Továbbá – ahogyan az alma és körte esetében is – át kell válogatni mielőtt elrakjuk őket, és a sérült, penészes darabokat ki kell dobni.

Hagymafélék

A hagymaféléket egy pontba tettük, mert a legtöbb dologban hasonlítanak tárolás szempontjából. Ilyen például, hogy papírzacskóban, sötét helyen érdemes tárolni őket. Fontos, hogy a hűtőben az íze megváltozik az egyes hagymaféléknek, így inkább a garázst vagy a nyári konyhát szoktuk javasolni a hagymafélék tárolására.

Nyirkos környezetet kedvelő termények

Habár főszabályként leírtuk, hogy érdemes száraz helyeken tárolni a zöldségeket és növényeket, néhány kivétel mégis akad, amelyek inkább a nyirkos területet kedvelik. Ilyen például a bab, a répa, a paprika vagy a borsó. Ezek számára egy zárható tasakban a hűtőszekrény, illetve a fagyasztó a legmegfelelőbb hely.

3.      Zöldségek és gyümölcsök, amiket nem érdemes tárolni

Természetesen vannak zöldségek és gyümölcsök, amelyeket nem érdemes eltárolni hosszútávon. Ezek a növények jellemzően etilént bocsátanak ki érésük folyamán. Ilyen például a szilva, a paradicsom, de a banán is. Ez az oka annak is, hogy ezen gyümölcsök esetében javasoljuk, hogy tartsuk távol azon zöldségektől és gyümölcsöktől őket a mindennapok folyamán is, amelyek érzékenyek az etilénre (például: alma, burgonya, sárgarépa), hiszen egymás mellett tárolva őket gyorsan rothadásnak indíthatja az etilénre érzékeny növényeket is.

4.      További hasznos információk a zöldség-, és gyümölcstárolásról

A legfontosabb, amit a fent említettek mellett megtehetünk, az az, hogy folyamatosan ellenőrizzük az elrakott zöldségeket és gyümölcsöket. Fontos, hogy a hibás részeket érdemes kivágni, illetve ha a romlás legapróbb jeleit észrevesszük rajtuk, akkor ki kell dobni őket, különben a tárolás hiábavaló lesz, mert az egész zsák/láda termény megromolhat.

Nem szabad elfeledkezni továbbá a megfelelő páratartalomról sem. Fontos a megfelelő szellőztetés, így jó, ha a helyiségen, ahol tároljuk a terményeket van egy kis ablak vagy ventilátor.

Reméljük jelen blogbejegyzésünk segítségével hozzájárulunk ahhoz, hogy felkészülhessetek a hideg őszi és téli napokra, amikor már nem dúskálunk a friss zöldségekben és gyümölcsökben. További izgalmas tartalmakért és érdekességekért kövessétek blogunkat, illetve Facebook oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek