Hogyan mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket a koronavírus idején?

Hogyan mossuk a terményeket koronavírus idején: zöldségek és gyümölcsök tisztítása

Habár a koronavírus miatt elsősorban tartós élelmiszerrel töltötte meg mindenki a kamráját, a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és változatos étrendhez és az egészséges életmód fenntartásához. Ezzel kapcsolatosan az utóbbi időszakban egyre többször merült fel kérdésként vásárlóink részéről, hogy a koronavírus alatt hogyan érdemes tisztítani a zöldségeket és gyümölcsöket. Ebben a bejegyzésben gyakorlati tanácsokkal szeretnénk szolgálni.

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a koronavírus (Covid-19) elsődlegesen légúti betegség, amely cseppfertőzéssel emberről emberre terjed, és a zöldségek és gyümölcsök felületén alacsony eséllyel éli túl. Ennek ellenére az Önök tájékoztatása és megnyugtatása érdekében jelen blogbejegyzésünkben a koronavírus alatti zöldség- és gyümölcs tisztítással kapcsolatosan szettük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Körültekintő vásárlás

Az elmúlt hetekben általánossá vált, hogy bevásárláshoz az emberek többsége maszkot és gumikesztyűt húz, hazaérve pedig az utcán hordott ruháit egyből a szennyesbe dobja. Boltjainkban tapasztaljuk, hogy vásárlóink csak azokat a termékeket fogják meg, amelyeket valóban meg is szeretnének vásárolni, és a házhoszállítási szolgáltatásunk során is törekszünk arra, hogy termékeinket csak minimális kontakt segítségével juttassunk el vevőink számára. Ennek ellenére szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy általánosságban is fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megtisztítása, ebben az időszakban pedig ez hatványozottan igaz.

Megfelelő higiénia és tisztítás a különböző zöldség- és gyümölcstípusok esetén

Miután a boltból hazaértünk vagy futárunk megérkezett a szállítmánnyal és a termékek kipakolásra kerültek, érdemes minden terméket alaposan átmosni, majd szárazra törölni.

Kemény húsú zöldségek és gyümölcsök tisztítása

Úgy gondoljuk, hogy ezen zöldség-gyümölcsökkel van a legkevesebb gond, hiszen ezek a termények nem túl kényesek. Erős vízsugár alatt, felszínüket kezünkkel átdörzsölve, a szűrőben lecsepegtetve és megszáradva tudjuk őket a leghatásosabban megtisztítani. Ilyen a gyümölcsök közül az alma vagy a körte, a zöldségek közül pedig a paprika vagy az uborka.

Alma

Vékonyabb héjú zöldségek és gyümölcsök tisztítása

A vékony héjú termények esetében – mint például a szőlő vagy a paradicsom – a legjobb, ha vízsugár alatt átforgatva mossuk meg őket, majd papírtörlőre helyezve hagyjuk megszáradni. Legyünk óvatosak, hogy az átmosás közben ne nyomjuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen úgy maradnak sokáig frissek és ízletesek.

Gyökérzöldségek tisztítása

Mivel ezek sok esetben föld is található ezeken a zöldségeken (például egy répa esetén), így a legbiztosabb módszer, ha folyó víz alatt gyökérkefével vagy egy – erre a célra kijelölt – mosogatószivaccsal súroljuk át a terményeket, majd szűrőben/papírtörlőn hagyjuk megszáradni őket.

Saláták

Tavasz lévén a saláták most kezdenek igazán időszerűvé válni. Talán ezzel lehetünk most a legnehezebb helyzetben, azonban egy kis odafigyeléssel a salátákat is bátran fogyaszthatjuk. A legjobb, ha a külső leveleket a saláták és káposzták esetében eltávolítjuk, mert a belső levelek biztosan nem érintkeztek a külvilággal. Továbbá javasoljuk, hogy egy nagy edénybe engedjünk annyi vizet, hogy ellepje a terményt, majd ebbe áztassuk bele a salátát néhány percre. Ezt követően érdemes egy szűrőben folyó víz alatt is átmosni, és megszárítani.

jegsalata

Szódabikarbóna, a csodaszer

A szódabikarbóna áldásos hatásairól és sokszínű felhasználásáról már biztosan sokan hallottak. Ha a fent felsoroltakat nem gondolja elég biztosnak a zöldségek és gyümölcsök tisztítására, akkor ajánljuk, hogy használja a minden háztatásban megtalálható csodaszert ebben az időszakban erre is. Egy liter vízhez egy teáskanál szódabikarbónát adva át tudjuk tisztítani a terményeket. Ezt követően azonban ne feledkezzünk meg a folyó víz alatti megmosásról és lecsepegtetésről/szárazra törlésről sem. Ez a módszer elsősorban a vastagabb héjú termények esetében ajánlatos, hiszen a vékonyabb héjú gyümölcsök könnyen szétmállhatnak áztatás hatására, így azok áztatását nem javasoljuk.

Továbbá nem javasoljuk a mosogatószeres átmosást sem, hiszen a gyümölcsök és zöldségek pórusain át a vegyi anyag beszivároghat a gyümölcsökbe. Ha úgy gondoljuk, akkor inkább hámozzuk meg a gyümölcsöket és fogyasszuk héj nélkül őket.

Reméljük, a cikkünkben leírtak segítik Önöket eligazodni ebben a helyzetben. A fentiek mellett azonban továbbra is biztosak lehetnek abban, hogy a Zabosfa KerTÉSZ Kft. és a Zabosfai Zöldséges egy jól működő minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági rendszerrel működik, így a nálunk vásárolt termékek alapvető higiénés szabályok betartása mellett nyugodt szívvel fogyaszthatók a koronavírus időszakában is, így várjuk Önöket bármelyik üzletünkben Zákányszéken, Üllésen, Deszken vagy Domaszéken, vagy pedig rendelésüket leadhatják webshopunkon keresztül is.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek