fbpx
zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

A Zabosfai Ízőrzők igazi ínyencséggel készültek ebben a videóban!

A Zabosfai Ízőrzők vendége ezúttal Kaziné Olácsi Edit és Tajthy Tamara voltak. És amiket elkészítettek nekünk:

  • Tárkonyos zöldségleves húsgombóccal és kapros túrógombóccal
  •  Tejszínes húsgombócok szélesmetélttel
  •  Sóskaramellás sajttorta

A most bemutatandó mindkét ételt a hűvös őszi, téli estékre ajánljuk.

Zene: www.bensound.com

A Duna TV Ízőrzők stábja voltak a vendégeink. A műsor a tél folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt. Mi egy háttéranyaggal jelentkezünk, amelyet a Duna TV forgtása alatt készítettünk.

Zene: www.bensound.com

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal egy őszi szabadtéri főzésre készültek, de az időjárás közbeszólt. Hamarosan elkészül az Ízőrzők retro konyhája, és ebben a helyiségben készültek el az ételek.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal ismét Matuszka Enikőnél vendégeskedtek. Enikő most a gyermekkorát felidézve, egy igazi hagyományőrző menüvel készült.

Terítéken a KÖLES: kölesleves, zöldséges köles, kölesfasírt, diós-lekváros köleses sütemény.

A Zabosfai Ízőrzőknek ezúttal Matuszka Antal Zákányszék község polgármestere mutatott be egy hagyományőrző menüt.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal Szegedre látogattak, ahol Matuszka Enikő várta a kis csapatunkat. Egy igazi barátnős, “csacsogós” főzés-sütés lett belőle.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal Széll-Tanács Tünde segítségével a zákányszéki falukemencénél készítették el finomságaikat.

A mai adásunkban a hagyományőrző tyúkhúsleves, és egy ugyancsak hagyományőrző ételnek számító tojáshabos sült tyúk elkészítését mutatjuk be. Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a videó első 32 percében bemutatjuk, hogy hagyományosan körülmények között hogyan is kerül a tyúk a fazékba… vagyis hogy kell egy tyúkot levágni, kopasztani, illetve szétbontani? Ezeknél a jeleneteknél előfordulhatnak olyan képek, amelyek nem mindenki számára lesznek elfogadhatóak, de mindenképpen szerettük volna megmutatni, milyen is egy igazi falusi tyúkvágás, hogy a videó alapján bárki meg tudja csinálni. A videó 2. fele már a megszokott módon, a konyhában zajlik.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal egy finom epres sütivel és egy hagyományos falusi étellel készültek.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal a húsvétra való készülődés jegyében készítettek hagyományőrző finomságokat.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal már a húsvéti készülődés jegyében, egy nagyon finom böjti étel párost mutatnak be, Puskás Istvánné konyhájában.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal torkos csütörtökre kíván egy remek ételt bemutatni, ajánlani nektek.

A Zabosfai Ízőrzők 2. évadának első adásában megmutatják, hogyan is készül a farsangi szalagos fánk. Aki bemutatja: Császár Istvánné (Incike)

2019. áprilisában kezdtük el sorozatunkat. azzal a szándékkal, bemutassuk térségünk hagyományőrző ételeit. Az első évadban 20 adás készült el. Ezekből válogattunk Nektek, egy kellemes karácsonyi beszélgetés keretein belül.

A Zabosfai Ízőrzők Dr. Janes Zoltán atyát, Zákányszék plébánosát kérték meg, hogy valamilyen adventi ételt készítsen el a kamerák előtt. Atya örömmel tett eleget a kérésnek és egy kímélő, húsmentes menüt készített, cukkinis tócsnit sajtszósszal és csokis-túrós muffint vaníliaöntettel.

Dr. Janes Zoltán plébánoshoz kaptunk meghívást, ahol is Zoli atya egy gyorsan elkészíthető menüt mutatott be nekünk: Cukkinis tócsni sajtszósszal és csokis-túrós muffin vaníliaöntettel

Emlékszel még a friss kenyér illatára? A kemence melegére? És a régi barátok nevetésre? A 18. Zákányszéki böllérnap alkalmából Hatvani Mária -a kisteleki Tündérkert megálmodója és tulajdonosa – volt a vendégünk a zákányszéki falu kemence környéken! A forgatás közben megérkezett Sági Szilárd is aki ugyancsak bekapcsolódott a kenyérsütésbe.

Hagyományaink nyomában… “Lélekemelő, amikor kenyér születik…” – Mária Hatvani A Zabosfai Ízőrzők vendége volt a TündérKert Kistelek megálmodója Hatvani Mária. Készítettünk vele töpörtős pogácsát, kenyérlángost és igazi kovászos kenyeret, mindezeket természetesen kemencében sütöttük ki. A nap folyamán vendégünk volt Sági Szilárd is, aki nem tudott fogást találni a készülő finomságokon. Szerda este 8-tól gyertek és nézzétek meg adásunkat!

➡️ Libanyakleves 🥄🍽
➡️ Konfitált liba párolt lilakáposztával 🍗🥗
➡️ Gyors sütőtökös sütemény 🥧
Ha kíváncsi vagy, mi a konfitálás? Mi a jó libaleves titka? Hogyan készíthetsz el egy gyors sütőtökös sütit?..

A zákányszéki óvodások vendégei lehettünk, ahol megnézhettük milyen a juhászok élete, hogyan lehet önfeledten játszani, ha nincs játszótér, csak pár egyszerű tárgy. Természetesen a slambuc elkészítésével is megismerkedhettünk. Köszönet a lehetőségért az intézmény vezetőjének Liebhaber Gábornénak.

A Dömötör Napi Pásztor ünnepre látogattunk el, ahol sok érdekesség mellett, megmutatjuk hogyan készül a pásztorok eledele a Slambuc. Bemutató szerda este 8 órától.

50 kg besztercei szilvából készítettünk üstben szilvalekvárt. A forgatás délután 2-kor kezdődött és 10 órakor fejeztük be. Hogy mi is történt ebben a 8 órában? A videóból megtudhatjátok!

A Zabosfai Ízőrzők bemutatják: Hogyan készül a házi lekvár?

Az Ízőrzők ezúttal Matuszka Antal polgármesterhez látogattak el, ahol egy gyors reggelit készítettek. A menü: Hajaskrumpli, sült csirke májjal.

2019. szeptember 15-én a Zabosfai Ízőrzők a zákányszéki templomkertben lecsót készítettek üstben. Az apropót a táskaszentelő szentmise adta, a szertartás után Dr. Janes Zoltán plébános ebédre invitálta a híveket.

2019. augusztus 10-én rendeztük meg az első ízőrző fesztiválunkat. Saját rendezvényünkön készítettük el a mostani videót.

2019. augusztusában került megrendezésre Zákányszéken az I. Hagyományőrző Nyári Tábor. Itt készítettük anyagunkat, elsősorban a gasztronómiai részletekre figyelve.

A Zabosfai Ízőrzők 2019 júliusában Borszéken a Bogrács Fesztiválon vettek részt. Első részben a zákányszéki csapat pacalpörköltjét mutatták be, ebben a részben pedig szétnéztek a fesztiválon.

A Zabosfai Ízőrzők csapata részt vett II. Borszéki Bográcsfesztiválon. A két napos rendezvény után, kissé fáradtan ültek le a részt vevők a kamerák elé. összegezni a tapasztalatokat.

A Zabosfai Ízőrzők 600 km-t utaztak, hogy részt vegyenek a Borszéki Bogrács Fesztiválon. Itt a helyiek számára kissé idegen ízvilágot képviselő pacal pörkölttel a 2. helyezést érték el.

A Zabosfai Ízőrzők Borszéken vettek részt a Bogrács Fesztiválon. Az első részben az általunk főzött pacalpörkölt elkészítését mutatjuk be, a másodikban pedig magát a fesztivált.

SERTÉSCSÜLÖK

Egy hagyományos családi kedvenc, a cserépben sült sertéscsülök elkészítésével folytatódik a Zabosfai Ízörzők sorozat.

BAKONYI SERTÉSKARAJ

Az aktuális epizódban szakácsunk egyik kedvenc ételének, a bakonyi sertésbordának az elkészítését láthatjátok.

CICVARA

Az Ízörzők újabb adásában egy, a legtöbb háztartásban mindig fellelhető összetevőkből elkészíthető étel elkészítését mutatjuk be.

ZÖLDBORSÓLEVES ÉS PITE

Az Ízörzők csapata ezúttal tejes zöldborsólevest főzött csipetkével, desszertnek pedig almás-baracklekváros pitét készítettünk.

TÖPÖRTŐS POGÁCSA ÉS CSŐREGE

Az új epizódban a tradicionális falusi receptek alapján pogácsát és csőregét is sütöttünk!

DIÓS RÁCSOS LINZER, MARHAHÚSLEVES, TÖLTÖTT TYÚK

A Zabosfai Ízőrzők szakácsai egy klasszikus húsvéti menü elkészítését mutatják be a kedves nézőknek.