zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Búbos karfiol

Jöjjön a hétre egy újabb karfiolos recept, hiszen ebből a zöldségből sosem elég. A karfiol egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Többek között hozzájárul az éles látáshoz, miközben felveszi a harcot a szürke hályoggal és a sárgafolttal is. Ebben a receptben igazán laktató formában jelenik meg a karfiol, hiszen együtt sütjük többek között darált hússal és…

Narancsos túrógombóc

A narancs kétségtelenül az egyik leghatékonyabb C-vitamin-forrás, így nem csak az immunrendszered erősítésében, de akár a bőröd fiatalságának megőrzésében is hasznos társad lehet. Amellett, hogy a vese és a hasnyálmirigy egészséges működését támogatja, a depresszió ellen is hatásosan felveszi a harcot. Biztosan számodra is ismerős az érzés, amikor beszippantod a kellemes narancsos illatot, és egyből…

Sült-töltött pritaminpaprika

A pritaminpaprika az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú paprikafajta. Ennek ismeretében nem is meglepő, hogy Szent-Györgyi Albert is ebből a fajtából vonta ki először a vitamint. A paprika sokoldalú felhasználási lehetőségeit bizonyítja, hogy egyaránt fogyasztható nyersen, sülve vagy főve is. A töltött pritaminpaprika az egyik legklasszikusabb magyar étel, így ennek a sült-töltött verziónak is érdemes egy…

Aranyló almás süti

Az alma az egyik legkiválóbb módja annak, hogy a hideg idő beköszöntével megerősítsük az immunrendszerünket. Emiatt ez az almás süti az ásványi anyagok egész garmadáját tartalmazza. Többek között a megfelelő kálium, kalcium, cink és jód szint elérésében is segítségünkre lehet az alma, melyek támogatják az egészségünk megőrzését. Próbáljátok ki ezt az almás sütit, és készüljetek…

Karfiolpüré

A legtöbb háztartásban a burgonyapüré az egyik legalapvetőbb köretfajta. Ha azonban egészségesebb megoldást keresünk, vagy egyszerűen jól esik néha a változatosság, akkor adjunk egy esélyt ennek az isteni karfiolpürének. A karfiol valódi szuperzöldségnek számít, hiszen többek között a napi ajánlott C-vitamin mennyiség egyharmadát is tartalmazza. Emellett B-vitamin tartalmának köszönhetően az agy fejlődésében is kiemelt szerepet…

Sajtos-tejfölös brokkoli besütve

A brokkolira sok gyermek ellenségként tekint, azonban a pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Tápanyagtartalma igen magas, miközben alapvetően egy kalóriaszegény zöldségről van szó. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig számos betegséget megelőzhetünk a fogyasztásával. Bár számtalan elkészítési módja ismert, ha szeretnénk, hogy a legkisebbek számára is vonzó legyen a brokkoli, akkor öntsük nyakon fűszeres tejföllel és szórjuk meg…

Grapefruitos polentatorta

Édességből sosem elég! Ha azonban valaki nem kedveli a túlzottan édes, már-már gejl ízeket, akkor azoknak ez a torta tökéletes választás lehet. A desszert fanyarságát a grapefruit adja, amiből egyaránt kerül a tésztába és a torta tetejére is. A recept különlegessége, hogy a bátrabbak, akár egy kis gint is használhatnak, ami által a kesernyés, de…

Káposztás rizses hús

A rizses hús olyannyira a mindennapjaink része, hogy talán nem is lenne szükség arra, hogy receptet osszunk meg róla. Ha azonban már unjátok a hagyományos elkészítési módot, akkor érdemes egy próbát tenni ezzel a felturbózott változattal. Mai a receptünk más, mint a klasszikus rizses hús, hiszen a curry és a káposzta egészen új ízvilágot hoz…

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

A Zabosfai Ízőrzők legelső, bemutatkozó videója.

A Zabosfai Ízőrzők szezonzáró adásában Kazi Péter egy friss, zöldséges lepényt készített el sok sajttal és túróval. Reméljük, hogy Nektek is kedvencetek lesz majd, ha elkészítitek! A nyári szünet után új részekkel jelentkezünk, addig is válogassatok az eddig elkészült közel 50 videónkból.

A Zabosfai Ízőrzők mai adásában Tari Ilona és lánya, Keszei Gréta voltak a vendégeink. Egy finom családi receptet, a nagymama rácsos almás pitéjét készítették el nekünk.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal Rácz Erzsébetnél jártak vendégségben, ahol megismerkedtek a házi tészta készítésének a rejtelmeivel.

A videóból megtudhatjuk, hogyan lehet a kalácstésztából sós és édes túrós lepényt, valamint diós veknit készíteni. Aki mindezt megmutatja nekünk, ő Katonáné Marika néni, aki a mai napig rendszeresen dagasztja a tésztát a családtagok nagy örömére. Jó étvágyat kívánnak hozzá a Zabosfai Ízőrzők!

A bárányhúsból készült ételeknek régi hagyománya van a húsvéti asztalon. A Zabosfai Ízőrzők konyhájában egy fűszeres pácban érlelt, különleges báránysültet készített el Kazi Péter a közelgő ünnep alkalmából. Kellemes Ünnepeket kívánunk kedves nézőinknek!

Ebben a videóban egy tradicionális menüt készített el Bezdán Marika a Zabosfai Ízőrzők nézőinek. A krumplisgombóc leves a gyermekkor ízvilágát idézi fel bennünk, a darált dióval, lekvárral ízesített nudli a mákos, illetve a zsemlemorzsás verzió újragondolásával született. Jó étvágyat kívánunk hozzá!