fbpx
zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Baconbe tekert spárga

A friss, zsenge tavaszi zöld spárga igazán finom szezonális csemege. A bacon és a sok zöldség teszik a baconbe tekert spárga szálakat szaftossá, intenzíven fűszeressé. Ez a fogás remek előétel, de könnyed vacsorának is kiváló lehet. A baconbe tekert spárga magában is fogyasztható, de még finomabb krumplipürével, grillezett zöldségekkel. Különleges alkalmakkor a baconbe tekert spárga…

Legényfogó leves

Nevéhez hűen a legényfogó leves kiadós, tartalmas ebéd. Szinte már egytálételnek is tekinthető. Természetesen a legényfogó leves nem csak a legények kedvence, az egész család szeretni fogja! Ez a tartalmas leves szinte már főételként is megállja a helyét, ezért elég ha utána palacsintát, vagy nudlit készítesz az ebéd zárásaként. A legényfogó leves után senki sem…

Májusi tésztasaláta

A májusi tésztasaláta az idénynek megfelelő zöldségekkel gazdagított tésztasaláta. Készíthető tejfölösen, vagy zsírszegényebb módon natúr joghurttal is. Görög joghurttal készítve igazán lágy, krémes, gazdag ízt kap a tésztasaláta. Ez az egyszerű étel nagyon finom és laktató, ideális köretként grillhúsokhoz, de magában is fogyasztható ebédre. Fogyasztását hidegen ajánljuk. Nem kell melegíteni, így akár még a munkahelyedre…

Hűsítő krémes görögdinnye leves

A gyümölcslevesek nyáron a legnépszerűbbek. Ez a hideg görögdinnye leves nem csak krémes levesként hozza a nyári hangulatot, hanem a benne lévő dinnye is igazi nyári finomság! A szezonális gyümölcsök fogyasztásának fontosságáról blogbejegyzésünkben olvashatsz bővebben. A görögdinnye leves jéghideg csemege lehet egy forró nyári nap után, de akár már tavasszal, az előszezonban is felidézheted vele…

Almás zabpehelykeksz

A zabpehelykeksz egy gyorsan elkészíthető, elronthatatlan édesség! Almával és fahéjjal igazi ínyenc csemege. A zabpehelykeksz ráadásul bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthető, hiszen 100% vegán és gluténmentes. A lassú felszívódású szénhidrátoknak és a magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehelykeksz nem csak tökéletes reggeli, vagy tízórai, de akár edzés előtt is kellő energiát nyerhetsz ebből a sokoldalú finomságból. Ha…

Húsgolyók balzsamecetes szószban, bazsalikomos salátával

A hagyományos fasírt egy idő után unalmassá válik. Készítsd balzsamecetes szósszal, hiszen ezáltal a húsgolyók szaftosabb, gazdagabb ízt szívnak magukba. Ez a fogás salátával, burgonyával kiegészítve egyenesen mennyei! Ízvilágban az olasz kisvendéglők hangulatát idézi. Ha kedveled az olaszos ízeket, szereted a húsgolyók minden változatát és ennél valami finomat, ezt az ételt könnyedén elkészítheted bármilyen nevezetes…

Tejszínes gombafőzelék

Hagyományos ételünk a gombapaprikás és a gombapörkölt, ráadásul több húsfélét is készítünk “gombásan”. Ebben a receptben új oldaláról ismerheted meg a gombát: a tejszínes gombafőzelék ugyanis nem tartalmaz paprikát! A tejszínes gombafőzelék krémes, lágy, harmonikus étel. Tökéletes kiegészítője lehet egy tányér párolt rizs, vagy törtburgonya. Ha szereted a gombát, kóstold meg ezt a különleges változatát…

Mézes banános csirkemell

A mézes banános csirkemell igazi egzotikum! A banán és a méz édes, a tej és a tejszín krémesen lágy, a mézes banános csirkemell pedig egyszerűen mennyei! Párolt rizzsel, vagy magában ajánljuk, hiszen egy erősebb ízű köret elvinné az ízharmóniát. Ha szeretsz új dolgokat kipróbálni és kedveled az egzotikus ételeket, ezt se hagyd ki! Garantáltan tetszeni…

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

A Zabosfai Ízőrzők legelső, bemutatkozó videója.

A videóból megtudhatjuk, hogyan lehet a kalácstésztából sós és édes túrós lepényt, valamint diós veknit készíteni. Aki mindezt megmutatja nekünk, ő Katonáné Marika néni, aki a mai napig rendszeresen dagasztja a tésztát a családtagok nagy örömére. Jó étvágyat kívánnak hozzá a Zabosfai Ízőrzők!

A bárányhúsból készült ételeknek régi hagyománya van a húsvéti asztalon. A Zabosfai Ízőrzők konyhájában egy fűszeres pácban érlelt, különleges báránysültet készített el Kazi Péter a közelgő ünnep alkalmából. Kellemes Ünnepeket kívánunk kedves nézőinknek!

Ebben a videóban egy tradicionális menüt készített el Bezdán Marika a Zabosfai Ízőrzők nézőinek. A krumplisgombóc leves a gyermekkor ízvilágát idézi fel bennünk, a darált dióval, lekvárral ízesített nudli a mákos, illetve a zsemlemorzsás verzió újragondolásával született. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A Zabosfai Ízőrzők vendégei ezúttal anya és lánya, Varkulya Izabella és Kovács Zsófi voltak. A család Vajdaságból (Szerbia) költözött Magyarországra, így nem véletlen, hogy a határ túloldalán nemzeti eledelnek számító húsos burek receptjét osztotta meg Izabella a nézőkkel. Amíg a burek a sütőben elkészült, addig a 12 éves Zsófi a „kedvenc sütijét” mutatta meg nekünk. Jó étvágyat kívánnak a Zabosfai Ízőrzők!

Puskás Istvánné Marikáéknál korábban már két alkalommal forgattunk, most viszont ő jött el vendégségbe a Zabosfai Ízőrzők konyhájába. Egyszerű és finom, ízvilágában a régi időket idéző ételeket készített.

Készítsétek el Ti is ezt a finom ételsort! Jó étvágyat kívánnak hozzá a Zabosfai Ízőrzők!

A 2020-as esztendő utolsó videójában egy finom karácsonyi süteményt, a diós hókiflit készítettük el a Zabosfai Ízőrzők konyhájában. Miközben az édesség készült, Kazi Péterrel felidéztük az idei év legjobb, legemlékezetesebb pillanatait. Köszönjük az egész éves figyelmeteket! Áldott, békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk Nektek! Találkozunk 2021-ben!