zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Gyors tonhalas, babos saláta

Készülünk a nyárra és ilyenkor jobban figyelünk az alakunkra. Ezért néha a napi fogások között előfordul a saláta. Ennek most egy jól összeválogatott salátamix az …

Epres-mandulás pite

Tovább gyakorlunk a húsvétra, és egy újabb finomsággal készültünk Nektek. Ez egy édes pite, amit az eper és a mandula íze gazdagít. Lassan érkezik az …

Banános fonat

Húsvét közeledtével sokan szoktunk gyakorolni, hogy az ünnepi asztal tökéletes legyen. Ez lehet akár a főételekre vonatkozóan is igaz, de a süteményekre is. Ez egy …

Póréhagymás, krémsajtos, baconos penne

Ez egy könnyed ebéd, ami jól tud esni a melegebb napokon. Jó szaftos, amit a tejtermékeknek köszönhető, és azért fogyasztjuk pennével, mert azt az isteni …

Reszelt krumpliágyon sült, tejszínes-sajtos húsgombóc

Ismerjük már a burgonya sok oldalát a konyhában. Ebben a receptben az esetünkben egy új oldalát ismerhetjük meg. Reszelt burgonya tejszínnel és sajttal lesütve igazán …

Kacsacomb fűszeres szilvaraguval, tört burgonyával

Ez az étel az alapanyagaiból kifolyólag egy ünnepi étel, megállja a helyét nemsokára akár a húsvéti asztalon. A kacsa és a szilva párosítása különleges gasztronómiai …

Tavaszi hidegtál

Ilyenkor tavasszal szeretnünk könnyedebb ételeket fogyasztani több okból is. Az időjárás egyre melegszik és van, hogy nem esik jól egy nehéz étel, jól esik viszont …

Puha narancsos-mákos kuglóf

Szeretnénk ezzel a kuglóf recepttel megédesíteni a hetet számotokra. Pont a felénél járunk, muszáj valamivel az energiaszintet magunkban feltornászni. Ez a desszert a narancs és …

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

A Zabosfai Ízőrzők legelső, bemutatkozó videója.

Ebben a videóban egy nagyon egyszerű, gyors, és tartalmas pogácsa elkészítését szeretnénk Nektek megmutatni. Akár sör- vagy borkorcsolyaként is megállja a helyét, mivel a tészta több „zsíros” alapanyagot tartalmaz, úgymint vaj, tejföl, olajos magvak, ezért jól csúszik rá bármilyen ital. Állagát tekintve tömör, ropogós, további előnye, hogy jól tárolható… ha esetleg maradna belőle. Utazáshoz ideális rágcsálnivaló lehet. Az itt bemutatott eredeti recept hagyományos alapanyagokat tartalmaz, de tejmentesen, növényi margarinnal és tejföllel elkészítve, a tojás elhagyásával is kipróbáltan finom! Jó sütögetést kívánunk!

A Zabosfai Ízőrzők legújabb adásának vendége Fekete Róbert, hódmezővásárhelyi esküvő- és rendezvényfotós volt, aki különleges, látványos, mégis egyszerű és gyors ételek elkészítését mutatta meg kameráink előtt. Ezzel a videóval kívánunk Kellemes Húsvéti Ünnepeket kedves nézőinknek!

A Zabosfai Ízőrzők legújabb részében egy rendhagyó adással jelentkezünk Hatvani Marika Tündérkertjéből, Kitelekről. Egy finom tea mellett beszélgettünk a kezdetekről, a jelenről és a jövő terveiről.

A Zabosfai Ízőrzők mai adásából megtudhatjuk, hogy hogyan készítsünk tökéletes lazacot tejszínes-kapros szószban rizibizivel és házi öntettel ízesített salátával.

Idei utolsó adásunkban egy édeskés tésztájú, sós panccsal átcsurgatott perecet készítettünk. Dagasztás, formázás közben nosztalgiáztunk egy kicsit, felidézve a gyerekkori karácsonyok hangulatát. Bízunk benne, hogy sokan kedvet kaptok majd a perec elkészítéséhez! Áldott, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben, finom ételekben gazdag új esztendőt kívánnak a Zabosfai Ízőrzők!

Adventi adásunkban az elmúlt időszak videóiból válogattunk össze olyan nosztalgikus pillanatokat, amelyekre szívesen emlékezünk vissza.