zabosfai zöldség gyümölcs ízőrzők

Alma-hagymaágyon sült vajas tarja

Gondoltad volna, hogy a világon termő almafajták lehetnek akár borsó méretűek de egy kisebb sütőtökhöz is hasonlíthatnak? A Földön majdnem 8000 almafajta létezik és sokan nem is tudják de a rózsák családjába tartoznak. Mivel 25%-a levegő egy átlagos almának képes lebegni a víz tetején. Hozzávalók: 80 dkg tarja 6-8 gerezd fokhagyma 2 db vöröshagyma 5 db közepes alma só,…

Mandarinos sárgarépakrémleves ricottával

Ha tél, akkor mandarin. Mindamellett, hogy tökéletes téli gyümölcs számos jótékony hatása van szervezetünkre. A benne található gyümölcsolaj görcsoldó hatással bír, salaktalanító hatásának köszönhetően pedig remek kiegészítője a diétának. Mindezek mellett pedig tökéletes immunerősítő is a hideg hónapokban. Ha megkívántad a mandarin édes ízét bátran próbáld ki az alábbi receptet! Hozzávalók: 4 db sárgarépa 2 db mandarin…

Szilvalekváros-diós sült alma

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi jótékony hatása van az almának az emberi szervezetre. Nem csak gyulladáscsökkentő hatással bír, hanem remek immunerősítő is. Mindezek mellett pedig természetes vérnyomáscsökkentőként is használható. Hozzávalók: 4 db nagy Idared alma 4 evőkanál házi szilvalekvár 1/2 maréknyi sütőben enyhén megpirított, durvára vágott dióbél 1 kávéskanál őrölt fahéj 4 mokkáskanál barna cukor szükség szerint porcukor…

Zöldségleves gazdagon májgombóccal

Nem is gondolná az ember, hogy egy tányér leves mennyi jótékony hatással bír. Mindamellett, hogy felmelegít egy hideg nap után, folyadékpótlás céljából is kiváló és plusz ásványi anyagok és vitaminok is jutnak a szervezetedbe. Jó diéta kiegészítők is, ugyanis laktatóak így nem kell dupla adagot enned a főételből. Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni a hideg…

Csirkemell „velesült” koktélparadicsommal

Gondoltad volna, hogy a 16. században a paradicsom dísznövény volt, mert mérgezőnek gondolták? Akár már 10 dkg paradicsom képes fedezni egy felnőtt napi C-vitamin mennyiségének majdnem 20%-át. Emellett pedig, kiváló kiegészítője az úgynevezett mediterrán diétának. Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni és megkívántad a paradicsom zamatát, a következő receptet neked ajánljuk! Hozzávalók: 50 dkg csirkemell 20 dkg fekete…

Vöröshagymafőzelék

Gondoltad volna, hogy a vöröshagyma jótékony hatásait már a kolera vagy a pestis idején is felhasználták? Az emberek igyekeztek minél több hagymát elfogyasztani annak érdekében, hogy elkerüljék a vírust. Nagyban hozzájárul a vörös vérsejtek egészségéhez, illetve a koleszterinszintet is optimalizálja. Mindezek mellett, pedig a hagymatea kiváló eszköz a meghűlés enyhítésére. Ha úgy érzed szeretnéd kipróbálni…

Citromos, sütőtökös kuglóf

Gondoltad volna, mennyi jótékony hatása van egyetlen egy citromnak? Amellett, hogy képes fedezni egy átlagos felnőtt napi C-vitamin mennyiségének majdnem felét, tökéletes kiegészítője a fogyókúrás étrendnek. Mindezek mellett pedig gátolja a vesekő kialakulását is. Azonban, nem szabad túlzásba vinni fogyasztását mivel növelhető a reflux kialakulásának kockázatát, illetve hosszútávú fogyasztása a fogzománcnak sem tesz jót. Ha…

Gyömbéres, diós tészta birsalmasajttal

A hideg idő közeledtével egyre több háztartásnak lesz állandó vendége a gyömbér. Amellett, hogy kitűnő megoldás gyomorpanaszok esetére is, a téli időszakban immunerősítő hatását is ki tudjuk használni. Mézzel illetve citrommal keverve pedig nemcsak a torokfájdalmat tudjuk megszüntetni, hanem a köhögést is. Hozzávalók: 400 g száraztészta (kocka vagy metélt) 1 ek. olvasztott vaj vagy margarin pici só…

Napjaink rohanó világában jó néha megállni egy-egy percre és felidézni az elszaladt, elmúlt időket, fiatalságunk és gyermekkorunk kedves pillanatait. A legtöbb családi találkozó színhelye mindig is a konyha volt, ahol édesanyáink finomabbnál finomabb ételeket készítettek, hogy aztán a család apraja-nagyja jóízűen elfogyasztva, vidám hangulatban megbeszélhesse a hét eseményeit.

Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsult világunkban is átélhessük ezeket a boldog pillanatokat gyermekeinkkel, így a Zabosfai Ízőrzők közösségének küldetése, hogy ezeket az élményeket elhozza mindenki számára. Ennek fényében célunk összegyűjteni a térség hagyományos régi – talán már rég elfeledett – receptjeit, majd ezeket videó formájában megörökíteni és elérhetővé tenni a jövő nemzedéke számára. Amennyiben Önnek is lapul a fiókja mélyén olyan recept, amelyet érdemes lenne megőrizni – ezzel is bearanyozva unokáink családi ebédjeit –, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára.

Amennyiben eddig elkészült receptjeinket szeretné megtekinteni, a videók menüpont alatt megtalálja őket.

Bízunk benne, hogy receptjeink Önben is sok boldog pillanatot idéznek majd fel!

A Zabosfai Ízőrzők csapata

Rólunk írták

Második helyen végzett a zákányszéki pacal

A Borszéken megrendezett bográcsos főzőversenyen 11 csapat közül az előkelő második helyen végzett a zákányszékiek csapata. Az öt fős küldöttség igazi csapatként együttműködve, folyamatos kavargatás mellett 120 adag pacalt készített, 35 kiló hozzávaló felhasználásával, amelybe a marhapacal mellett marhapofa és sertéscsülök is került. Paragi Edina, a verseny többi résztvevőjének kedveskedve vasárnap kalácsot sütött, amelyet házi kolbásszal és homoktövis üdítővel kínáltak, ezzel is nagy sikert aratva a résztvevők körében.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Pacalt főznek Erdélyben a zákányszékiek

Immáron második alkalommal rendezik meg Borszéken a multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivált július 12. és 14. között, amelyre Borszék testvérvárosa, Zákányszék is meghívást kapott. A fesztivál egyik fő programja a bográcsfőző verseny, ahol szlovákiai, moldovai, örmény, albán és iráni résztvevők mellett a zákányszéki pacal is ringbe száll a fődíjért. Zákányszék alpolgármestere, Kazi Péter elmondta, hogy a Zabosfai Ízörzők csapata biztosa szeretne menni, hiszen ez az étel már többször bizonyított hazai környezetben a borszékiek látogatásakor. Emellett néhány további hazaival is bebiztosítják magukat, hiszen az ellenfelek számára kóstolóval is kedveskednek majd.

A teljes cikk megtekinthető a Délmagyar weboldalán.

Ízeket őriznek Zákányszéken – Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

Hagyományőrző célzattal, a vidéki gasztronómiai értékek megőrzése érdekében jött létre a Zabosfai Ízőrzők közössége Zákányszéken. A csoport megálmodója, Kazi Péter, Zákányszék alpolgármester az élhető vidéket szeretné bemutatni. Emellett a közösség célja, hogy gyermekkorunk hagyományos ízei unokáink számára is fennmaradhassanak, ezzel is megőrizve identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. A régmúlt receptjeit videós formában teszik közkinccsé, amelynek során 1-1 lelkes helyi lakos mutatja be és főzi meg féltve őrzött receptjét.

Az eddig elkészült adásokban húsvéti fonott kalács, háromfogásos ebéd, töpörtős pogácsa és csőrege is készült. A videók a Zabosfai Ízörzők Facebook oldalán, YouTube csatornáján és oldalunkon egyaránt megtekinthetők. Aki pedig kedvet kapna a főzéshez és van olyan receptje, amit szívesen megosztana a nagyközönséggel, az jelentkezhet a könyvtárban vagy a zákányszéki Zabosfai Zöldségesnél.

Teljes cikk megtekinthető a Délmagyar.hu weboldalán.

Videók

A Zabosfai Ízőrzők legelső, bemutatkozó videója.

A Zabosfai Ízőrzők szezonzáró adásában Kazi Péter egy friss, zöldséges lepényt készített el sok sajttal és túróval. Reméljük, hogy Nektek is kedvencetek lesz majd, ha elkészítitek! A nyári szünet után új részekkel jelentkezünk, addig is válogassatok az eddig elkészült közel 50 videónkból.

A Zabosfai Ízőrzők mai adásában Tari Ilona és lánya, Keszei Gréta voltak a vendégeink. Egy finom családi receptet, a nagymama rácsos almás pitéjét készítették el nekünk.

A Zabosfai Ízőrzők ezúttal Rácz Erzsébetnél jártak vendégségben, ahol megismerkedtek a házi tészta készítésének a rejtelmeivel.

A videóból megtudhatjuk, hogyan lehet a kalácstésztából sós és édes túrós lepényt, valamint diós veknit készíteni. Aki mindezt megmutatja nekünk, ő Katonáné Marika néni, aki a mai napig rendszeresen dagasztja a tésztát a családtagok nagy örömére. Jó étvágyat kívánnak hozzá a Zabosfai Ízőrzők!

A bárányhúsból készült ételeknek régi hagyománya van a húsvéti asztalon. A Zabosfai Ízőrzők konyhájában egy fűszeres pácban érlelt, különleges báránysültet készített el Kazi Péter a közelgő ünnep alkalmából. Kellemes Ünnepeket kívánunk kedves nézőinknek!

Ebben a videóban egy tradicionális menüt készített el Bezdán Marika a Zabosfai Ízőrzők nézőinek. A krumplisgombóc leves a gyermekkor ízvilágát idézi fel bennünk, a darált dióval, lekvárral ízesített nudli a mákos, illetve a zsemlemorzsás verzió újragondolásával született. Jó étvágyat kívánunk hozzá!