Nem csak íze, hanem élettani hatásai miatt is fontos a dió fogyasztása. Nem csak, A- hanem E- vagy éppen B-vitaminban is bővelkedik. A vitaminok mellett, omega3-zsírsavban is gazda. Fogyókúra esetén is bátran fogyaszthatjuk, ugyanis körülbelül 10 kg dióban 600 kcal található meg.
Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni, bátran ajánljuk az alábbi receptet!
Hozzávalók:
- 3 db közepes alma
- 0.5 db kisebb citrom leve
- 140 g vaj
- 3 marék dióbél
- 250 g + 1 evőkanál búzaliszt
- 140 g barnacukor
- 10 g vaníliás cukor
- csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 db tojás M-es
- 5 evőkanál tej
- 50 g mazsola
Elkészítés:
A hámozott almát kis kockákra vágjuk és citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A dióbelet durvára vágjuk. A vajat felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A mazsolát 1 evőkanál lisztben megforgatjuk. A lisztet, sót, mézeskalács fűszert és a sütőport elvegyítjük. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd az olvasztott vajjal és a tejjel egyneművé keverjük. Ezután hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, végül a masszához keverjük a leszűrt almakockákat és a mazsolát. Egy közepes méretű kenyérformát sütőpapírral kibélelünk. A masszát beleborítjuk, tetejét elegyengetjük, majd egyenletesen rászórjuk a diót. Alsó-felső sütésen, 160 fokon bő óra alatt megsütjük a gyümölcskenyeret. Rácson hagyjuk langyosra hűlni. Kihűlve szépen szeletelhető.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!