Almakocsonyás piskóta

Almás piskóta

A kevert tészták közül az egyik legnépsezrűbb a piskóta. Ha unod a lekváros és a pudingos piskótát, kóstold meg az almakocsonyás változatot! Különlegessége a savanykás baracklekvárban és a fahéjas almaszószban rejlik. Ez a piskóta is gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor különlegesebbnek hat, mint egy hagyományosabb ízesítésű piskóta. Tortaformában sütve könnyed nyári-őszi tortaként is tálalható, de tepsiben sütve apró kockára vágott süteményként is nagyon mutatós.

Hozzávalók a piskótához:

A töltelékhez:

  • vaj (a tepsi kenéséhez)
  • 2-3 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

Először megsütjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A kemény habba egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját, majd az olajat. A tepsit kikenjük vajjal, liszttel megszórjuk, beleöntjük a masszát és 180 fokon megsütjük. Ha langyosra hűlt, megkenjük baracklekvárral.

A hámozott, cikkekre vágott almát 2 dl vízben feltesszük főni. A pudingport a cukorral és a maradék vízzel elkeverjük, a megfőtt almához adjuk. Vaníliával, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük majd besűrítjük. Ha nem elég pépes, botmixerrel pürésítjük. Még melegen ráöntjük a baracklekvárral megkent piskótára. Amint az almapuding is kihűlt, tálalhatjuk a süteményt.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek