A kevert tészták közül az egyik legnépsezrűbb a piskóta. Ha unod a lekváros és a pudingos piskótát, kóstold meg az almakocsonyás változatot! Különlegessége a savanykás baracklekvárban és a fahéjas almaszószban rejlik. Ez a piskóta is gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor különlegesebbnek hat, mint egy hagyományosabb ízesítésű piskóta. Tortaformában sütve könnyed nyári-őszi tortaként is tálalható, de tepsiben sütve apró kockára vágott süteményként is nagyon mutatós.
Hozzávalók a piskótához:
A töltelékhez:
- 50 dkg alma
- 4 evőkanál cukor
- 80 g tejszín ízű pudingpor
- 4 dl víz
- ½ citrom leve
- ½ citrom reszelt héja
- 10 g vanillincukor
- fahéj ízlés szerint
- vaj (a tepsi kenéséhez)
- 2-3 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
Először megsütjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A kemény habba egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját, majd az olajat. A tepsit kikenjük vajjal, liszttel megszórjuk, beleöntjük a masszát és 180 fokon megsütjük. Ha langyosra hűlt, megkenjük baracklekvárral.
A hámozott, cikkekre vágott almát 2 dl vízben feltesszük főni. A pudingport a cukorral és a maradék vízzel elkeverjük, a megfőtt almához adjuk. Vaníliával, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük majd besűrítjük. Ha nem elég pépes, botmixerrel pürésítjük. Még melegen ráöntjük a baracklekvárral megkent piskótára. Amint az almapuding is kihűlt, tálalhatjuk a süteményt.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!