A starking alma alapvetően édes ízvilággal rendelkezik, ezért is kiváló süteményekhez. Nagyon szeretjük nagymamáink almás süteményét, és igazából ez is egy nagyszerű almás desszert csak másképp tálalva. Reméljük, hogy sikerül vele feldobnunk a hétkezdést!
Ha meghoztuk a kedved a sütéshez, ezt a receptet bátran merjük ajánlani!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 2 kg Starking alma
- 20 dkg barna nádcukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 db bio citrom reszelt héja és leve
Az omlós tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 12,5 dkg porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek. tejföl
Továbbá:
- 60 g zsemlemorzsa
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citrom héját és levét. Mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő. Hagyjuk kihűlni. Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. A széleit levágjuk. Az alját lenyomkodjuk és villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával és az almát ráterítjük. A tészta maradékából derelyevágóval csíkokat vágunk és berácsozzuk vele a pitét. Tetejét megkenjük tojássárgájával, és 200 °C-on aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!