A burek szerbiai nemzeti étel. Általában húsos, gombás, káposztás töltelékkel töltik, de az édes változata is nagyon finom. Az almás-túrós burek dupla tölteléke kétféle ízvilágot ötvöz, ezáltal még különlegesebb ez a sütemény. Ha még nem kóstoltad a burekot, akkor is könnyűszerrel el tudod készíteni ezt a finomságot a recept alapján.
Ha a sós töltelékes változatra is kíváncsi vagy, a Zabosfai Ízőrzők korábbi videójában egy igazi szakértőtől lesheted el a megfelelő elkészítési módot!
Hozzávalók:
A túrós töltelékhez:
Az almás töltelékhez:
Az összeállításhoz:
- 10 db réteslap
- kenéshez étolaj
Elkészítés:
A túrós töltelékhez a túrót villával áttörjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt, és alaposan összekeverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd lereszeljük. Jól kinyomkodjuk a levét, majd ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és összekeverjük.
Ha a töltelékek készen vannak, összeállítjuk a burekot: egy réteslappal a kikent tortaformát óvatosan kibéleljük, majd vékonyan lekenjük a lapot olajjal. Akkora formát használjunk, hogy a réteslapok sarkai bőven túllógjanak a peremén, mivel a végén ezeket fogjuk visszahajtani a burek tetejére.
A lekent réteslapra ráteszünk még két réteg réteslapot, tetejüket vékonyan lekenve olajjal. Elegyengetjük rajta a túrós töltelék felét. Jön megint duplán a réteslap, rétegenként lekenve, erre rátesszük az almás töltelék felét. A rétegezést a kétféle töltelékkel még egyszer megismételjük, majd a burek tetejét egy réteslappal lefedjük. Olajjal megkenjük az almás-túrós burek tetejét, majd ráhajtogatjuk a réteslapok túllógó sarkait.
Másik összerakási módja a bureknak, hogy a töltelékeket hosszú csíkban ráhelyezzük a 4 réteg, rétegenként olajjal lekent réteslapra, majd ismét 4 réteg réteslap és a másik töltelék következik. Így a töltelékek egymástól el lesznek választva 4 réteslappal. Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, akkor a kétféle tölteléket csak helyezzük csíkban egymás mellé a réteslap szélére. A réteslapból csavarjunk hosszú “kígyót”, majd formázzuk csiga alakba és helyezzük kizsírozott tepsibe.
Kívülről lekenjük olajjal és 275 °C-on szép pirosra sütjük.
Ha kihűlt, az almás-túrós burek porcukorral megszórva még finomabb!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!