A kókuszgolyó nem csak finom édesség, de az elkészítése is gyors és egyszerű. Ezzel a “reform” recepttel még egészséges is! Növényi tejből tejmentes, vegán változat készíthető, míg a kekszmorzsa lecserélésével (például zabpehelylisztre) gluténmentes kókuszgolyót kapunk. Az almák édessége függvényében akár a hozzáadott édesítő is elhagyható. Ha ezt a receptet kipróbálod, többé nem fogsz boltban kókuszgolyót vásárolni! Az egészségesebb változata ugyanis sokkal finomabb.
Hozzávalók:
- 6 db alma
- 30 dkg zabpehely
- 25 dkg háztartási keksz morzsa, vagy zabpehelyliszt
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 1 dl tej (növényi tejből is készíthető)
- 1 evőkanál porcukor (vagy édesítőszer ízlés szerint)
- 5 csepp rum aroma
- 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A „reform” kókuszgolyóhoz az almát lereszeljük (nem fontos meghámozni) és összedolgozzuk a zabpehellyel, a kekszmorzsával, vagy zabpehelyliszttel és a cukrozatlan kakaóporral. Ha porcukorral édesítjük, akkor azt is a száraz alapanyagokkal együtt keverjük az almához.
Kevés tejet, pár csepp rumaromát és folyékony édesítőszer esetén nagyjából 10 cseppet keverjünk össze. A tejes folyadékból fokozatosan öntsünk az almás keverékhez, míg megfelelő állagú masszát kapunk.
Akkor megfelelő az állaga, ha nem ragacsos, de nem is morzsálódó, jól formázható, kézmeleg, átgyúrt gyurmához hasonló. A kész masszából kisebb golyókat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben.
Jobban összeérnek az ízek, finomabb lesz a kókuszgolyó, ha fogyasztás előtt állni hagyjuk pár órát. Akár tálalás előtti este is elkészíthető, jót tesz ennek az édességnek, ha akár egy egész éjszakán át állni hagyjuk. A friss gyümölcs miatt ajánlott hűtőben tárolni!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!