Almás-zabpelyhes kókuszgolyó

Reform almás-zabpelyhes kókuszgolyó

A kókuszgolyó nem csak finom édesség, de az elkészítése is gyors és egyszerű. Ezzel a “reform” recepttel még egészséges is! Növényi tejből tejmentes, vegán változat készíthető, míg a kekszmorzsa lecserélésével (például zabpehelylisztre) gluténmentes kókuszgolyót kapunk. Az almák édessége függvényében akár a hozzáadott édesítő is elhagyható. Ha ezt a receptet kipróbálod, többé nem fogsz boltban kókuszgolyót vásárolni! Az egészségesebb változata ugyanis sokkal finomabb.

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 30 dkg zabpehely
  • 25 dkg háztartási keksz morzsa, vagy zabpehelyliszt
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej (növényi tejből is készíthető)
  • 1 evőkanál porcukor (vagy édesítőszer ízlés szerint)
  • 5 csepp rum aroma
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A „reform” kókuszgolyóhoz az almát lereszeljük (nem fontos meghámozni) és összedolgozzuk a zabpehellyel, a kekszmorzsával, vagy zabpehelyliszttel és a cukrozatlan kakaóporral. Ha porcukorral édesítjük, akkor azt is a száraz alapanyagokkal együtt keverjük az almához.

Kevés tejet, pár csepp rumaromát és folyékony édesítőszer esetén nagyjából 10 cseppet keverjünk össze. A tejes folyadékból fokozatosan öntsünk az almás keverékhez, míg megfelelő állagú masszát kapunk.

Akkor megfelelő az állaga, ha nem ragacsos, de nem is morzsálódó, jól formázható, kézmeleg, átgyúrt gyurmához hasonló. A kész masszából kisebb golyókat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Jobban összeérnek az ízek, finomabb lesz a kókuszgolyó, ha fogyasztás előtt állni hagyjuk pár órát. Akár tálalás előtti este is elkészíthető, jót tesz ennek az édességnek, ha akár egy egész éjszakán át állni hagyjuk. A friss gyümölcs miatt ajánlott hűtőben tárolni!

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek