A bableves sokféleképpen elkészíthető: sonkalével, csülökkel, tejfölösen vagy diétásan. Ez a kedvenc vegán receptünk, ami minden állati eredetű alapanyagtól mentes. Természetesen ezt a változatát a bablevesnek akár böjti időszakban is fogyaszthatjuk, de bármilyen diétába is beilleszthető. Ha húsmentes bableves receptet keresel, megtaláltad. Olvass tovább!
Hozzávalók:
- 50 dkg gyöngybab
- 1 paszternák
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 sárgarépa
- 1 zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 1 burgonya
- ízlés szerint petrezselyemzöld
- 8 gerezd fokhagyma (4 a levesbe, 4 gerezd a rántáshoz)
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál piros őrölt paprika
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, majd közvetlenül a bableves készítése előtt leszűrjük. Felengedjük annyi hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és feltesszük főni. Hozzáadjuk a zöldségeket és a babbal együtt puhára főzzük.
A rántáshoz felmelegítjük az olajat, beleaprítunk 4 gerezd fokhagymát. Üvegesre pároljuk, hozzákeverjük a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felengedjük. A rántást a bablevesre öntjük és összeforraljuk vele.
A levest dúsíthatjuk nokdelivel, galuskával is, ezt a rántás után adjuk a leveshez és főzzük készre tálalás előtt.
Tálalhatjuk friss petrezselyemzölddel, vagy tejföllel. Utóbbi esetben kiadósabb lesz a leves, főételként elég lehet a bableves után tésztát vagy nudlit tálalni. Kedvenc nudli receptünket itt olvashatod.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!