A friss, zsenge tavaszi zöld spárga igazán finom szezonális csemege. A bacon és a sok zöldség teszik a baconbe tekert spárga szálakat szaftossá, intenzíven fűszeressé. Ez a fogás remek előétel, de könnyed vacsorának is kiváló lehet. A baconbe tekert spárga magában is fogyasztható, de még finomabb krumplipürével, grillezett zöldségekkel. Különleges alkalmakkor a baconbe tekert spárga akár köretként is tálalható sültek mellé.
Hozzávalók:
- 400 g zöld spárga
- 200 g szeletelt bacon
- 1 db sárgarépa
- 5-6 db koktélparadicsom
- 1-2 db gomba
- 100 g reszelt sajt
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 evőkanál oliva olaj
Elkészítés:
A spárgát megmossuk, az aljából egy keveset levágunk, hogy ne maradjon rajta fás rész. A friss tavaszi zöld spárga vékony, zsenge így ezt nem kell megpucolni, csak a fás végét eltávolítani. Ha fehér vagy sárga színű spárgát használunk, zöldséghámozóval távolítsuk el a szárról a kemény részeket.
A répát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A koktélparadicsomot megmossuk, félbevágjuk, a gombát felszeleteljük.
A spárgákat egyenként betekerjük a bacon szeletekbe. A baconbe tekert spárga szálakat egy hőálló tálba vagy tepsibe helyezzük. Rászórjuk a répát, félbevágott koktélparadicsomot, a vékony szeletekre vágott gombát, majd sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk egy kevés oliva olajjal.
A tálat 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 20 perc elteltével rászórjuk a reszelt sajtot és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Magában fogyasztva előételnek, vagy vacsorának tökéletes választás, de köretként is fogyasztható ez a finomság.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!